ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών: Οι Έλληνες γιατροί ενώνονται σε όλον τον κόσμο

Με στόχο να ενωθούν όλοι οι Έλληνες γιατροί ανά τον κόσμο κάτω από την ομπρέλα ενός Ινστιούτου το οποίο θα έχει πολύπλευρο ρόλο - επιστημονικό, κοινωνικό, παρεμβατικό - ανακοινώθηκε η σύσταση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα που διοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών , η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και ο τομέας Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος, στο Μόντρεαλ του Καναδά (που πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Μαρτίου).

Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών: Οι Έλληνες γιατροί ενώνονται σε όλον τον κόσμο

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το κεφάλαιο Έλληνες γιατροί είναι τεράστιο τόσο επιστημονικά, όσο και οικονομικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ και αποτελεί τον καλύτερο και αδιαμφισβήτητο πρεσβευτή μας στο εξωτερικό. Το κεφάλαιο αυτό, πρέπει να στηριχθεί και να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα τώρα, στην πιο κρίσιμη και ευάλωτη στιγμή για την Ελλάδα. Επιπλέον, ήρθε η ώρα, να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε να μπορέσουν να επαναπατριστούν οι γιατροί, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, συνεπεία της ύφεσης.

Στόχος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών που αποτελεί πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, είναι να αποτελέσει το διεθνή κόμβο για τη διασύνδεση όλων των Ελλήνων γιατρών ανά τον κόσμο. Το Ινστιτούτο, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ανάδειξη της οικουμενικότητας της ελληνικής ιατρικής επιστήμης και στην επανένωση του ελληνικού ιατρικού επιστημονικού δυναμικού, μέσω της διεθνούς δικτύωσης των Ελλήνων Ιατρών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, συμβάλλοντας στην επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική τους ενίσχυση και ανέλιξη, καθώς και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την αξιοποίηση τους προς όφελος της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Είναι ο μεγάλος αριθμός των Ελλήνων Ιατρών που συνθέτουν ένα επιστημονικό δυναμικό υψηλής ποιότητας, με αναγνωρισμένες διεθνώς περγαμηνές και ικανότητες, με τεράστια εμπειρία και μεγάλη κοινωνική προσφορά, οι οποίοι είναι σήμερα διασκορπισμένοι σε όλα τα σημεία της υφηλίου και αποτελεί τον καλύτερο ίσως πρεσβευτή της Ελλάδος απανταχού.

Θέλουμε να αναδείξουμε την ιατρική επιστήμη και τον Έλληνα ιατρό ως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νέας Ελλάδας που πρέπει να δημιουργήσουμε. Επίσης να επαναπατρίσουμε το «επιστημονικό κεφάλαιό» τους, κι όχι απαραίτητα τη φυσική τους παρουσία».

Ανάμεσα στους στόχους του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών είναι η ανταλλαγή απόψεων, η ανάπτυξη επιστημονικού διαλόγου και η μετάδοση τεχνογνωσίας, η διευκόλυνσή τους στην ανεύρεση εργασίας, η δημιουργία κινήτρων με στόχο την επιστροφή τους και την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, η εθελοντική παροχή εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών από Έλληνες Ιατρούς σε περιστατικά που χρήζουν άμεσης και αντικειμενικής ανθρωπιστικής βοήθειας ανά τον κόσμο, η καθιέρωση και απονομή Βραβείων Αριστείας για τους Έλληνες Ιατρούς με διεθνώς αναγνωρισμένη δράση.

Στα πλαίσια του Ινστιτούτου προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής :

- η δημιουργία και λειτουργία του κόμβου www.greekdoctorsnet.com για τη διεθνή διασύνδεση των Ελλήνων Ιατρών ανά τον κόσμο
- η απονομή ειδικών Βραβείων Αριστείας σε Έλληνες Ιατρούς
- η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων
- η ανάθεση, ανάληψη και διεξαγωγή μελετών, ερευνητικών έργων, εφαρμογών και έργων, με τη συνεργασία των εταίρων και μελών της εταιρείας και άλλων φορέων (ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια κ.α.) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για θέματα σχετικά με τους σκοπούς της εταιρείας.
- η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας με εθνικές και ευρωπαϊκές και διεθνείς δομές
- η ανάπτυξη ανοικτού διαλόγου και ηλεκτρονικής διαβούλευσης καθώς και η δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικής βάσης διεθνούς ανταλλαγής πληροφόρησης.

Ένα Παγκόσμιο Δίκτυο με δυναμική

Σχολιάζοντας την ίδρυση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου, ο ΓΓ Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής κ. Κων. Πάντος (ο οποίος συμμετείχε στο Μόντρεαλ στο πλαίσιο της Διημερίδας για τον Ιατρικό τουρισμό), ανέφερε ότι εάν διασυνδεθούν γιατροί, ασθενείς και Έλληνες πολίτες του εξωτερικού σε μία δομή, θα έχουμε ένα παγκόσμιο ελληνικό Δίκτυο με τεράστια δυναμική. Παράλληλα δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για τον επιχειρηματικό κόσμο, που αφορούν σε επενδύσεις στον τουρισμό υγείας.

Στο πλαίσιο της διημερίδας έκανε παρέμβαση μέσω skype, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής κος Σ. Μεζίτης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του Ινστιτούτου καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες γιατρούς να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους τόσο προς όφελος των ασθενών όσο και προς όφελος της Ελλάδας.

Αδερφοποίηση ΙΣΑ και Ελλήνων γιατρών του Κεμπέκ

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Κεμπέκ Δρ. Χρήστος Καράτζιος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μοιραζόμαστε το όραμα, την επιθυμία και τους υψηλούς στόχους για τη δημιουργία ενός δικτύου ανα την υφήλιο ανάμεσα στους Έλληνες γιατρούς. Είμαστε 150 Έλληνες γιατροί που είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μας δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουμε σε αυτόν τον κρίκο επικοινωνίας και συνεργασίας».

Στη συνέχεια υπεγράφη Σύμφωνο Αδερφοποίησης μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Κεμπέκ .

FullSizeRender3

Η Ελλάδα πόλος έλξης για οδοντιατρικές πράξεις

Εξάλλου, ο Επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικής του πανεπιστημίου Αθήνας, CEO της Eurodentica και πρόεδρος του Athens Dental Tourism Cluster κ. Νικόλαος Κουβελάς, μιλώντας στην διάρκεια της δεύτερης ημέρας της Διημερίδας, τόνισε πως έχουμε στόχο, η Ελλάδα και η Αθήνα ειδικότερα να αποτελέσουν οδοντιατρικό προορισμό για όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με μελέτη, ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί έναν από τα 8 αναπτυξιακά εργαλεία για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα διαθέτει πολύ υψηλά επιστημονικά στάνταρτς και χαμηλό κόστος στις οδοντιατρικές πράξεις ακόμη και κατά 60% φθηνότερα από άλλες αγορές.

Το Cluster που έχουν δημιουργήσει μία σειρά οδοντιάτρων και οδοντοτεχνιτών, αποτελεί μία ΜΚΟ, με 54 οδοντιατρικές καρέκλες και 52 ειδικευόμενους οδοντιάτρους. Στόχος του Cluster, είναι σύμφωνα με τον κ. Κουβελά, να προχωρήσει σε συμβάσεις με οδοντοτεχνίτες και άλλους εκπροσώπους του οδοντιατρικού κλάδου, προκειμένου να δημιουργηθούν συνέργειες. Επίσης, ένα ποσοστό 5% των εσόδων των οδοντιάτρων θα επιστρέφει και πάλι στο Cluster, προκειμένου να υπάρχει αυτονομία αλλά και διαρκής ανάπτυξη.

Ο κ. Κουβελάς αναφέρθηκε ακόμη στην προσπάθεια που πραγματοποιεί ο ίδιος και άλλοι του συνάδελφοι να προσελκύσουν άτομα με Ειδικές Ανάγκες στην Ελλάδα, για τα οποία προσφέρουν το εισιτήριο δωρεάν ενώ τα δωμάτια για μία εβδομάδα θα είναι επίσης προσφορά από τον οδοντιατρεία που έχουν ενταχθεί στο Athens Dental Tourism Cluster.

Διαβάστε ακόμη:

Τουρισμός υγείας: Ήρθε η ώρα για ένα εθνικό σχέδιο ακόμη και... χωρίς την Πολιτεία