ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Εάν υπήρχε ασθενοφόρο στους ενδιάμεσους σταθμούς θα είχε σωθεί ο 38χρονος

Εάν υπήρχε Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στους ενδιάμεσους Σταθμούς με εξειδικευμένους Διασώστες, ο ασθενής θα είχε σωθεί, τονίζει εμφατικά, η ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή τον άτυχο 38χρονο που έχασε την ζωή του την Παρασκευή στην Ουρανούπολη, αναμένοντας το ασθενοφόρο του Κέντρου το οποίο καθυστέρησε σημαντικά. Το πιο σοβαρό πρόβλημα με το ΕΚΑΒ είναι φυσικά η έλλειψη ασθενοφόρων αλλά και το έλλειμμα διασωστών, καθώς οι θέσεις σήμερα, είναι κάτω από το όριο ασφαλείας. Ειδικότερα, ενώ κάθε τομέας θα έπρεπε να διαθέτει 11 διασώστες για να κινήσει ένα Ασθενοφόρο, σε έξι συνολικά τομείς στην Χαλκιδική, οι διασώστες σήμερα ανέρχονται σε 32.

ΠΟΕΔΗΝ: Εάν υπήρχε ασθενοφόρο στους ενδιάμεσους σταθμούς θα είχε σωθεί ο 38χρονος

Τα σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά που αντιμετωπίζονται μετά από δύο ώρες ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι άμεσος, σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας, πως άλλο ένα τραγικό περιστατικό επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση του ΕΚΑΒ. Δυστυχώς συνεχίζουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές από την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ που ημέρα με την ημέρα μεγαλώνει.

Και συνεχίζει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της την Δευτέρα:

Η ΠΟΕΔΗΝ 7/11/2016 κατέθεσε Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά τις Διοίκησης του ΕΚΑΒ με συγκεκριμένα περιστατικά που κινδύνεψαν ή έχασαν τη ζωή τους λόγω έλλειψης Ασθενοφόρων και μεγάλων καθυστερήσεων κατά την διακομιδή τους.

Η Μηνυτήρια Αναφορά ανατέθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε Ανακριτή διατάσσοντας την έρευνα σοβαρών ποινικών αδικημάτων από τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, όπως η έκθεση Ασθενών σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση και η παράβαση καθήκοντος.

Στη Χαλκιδική υπάρχουν 6 τομείς του ΕΚΑΒ που εδρεύουν στα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο. Ο κάθε τομέας για να μπορεί να θέτει στην κίνηση ένα Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση χρειάζεται στην δύναμή του τουλάχιστον 11 Διασώστες. Λόγω των μεγάλων αποστάσεων από το Νοσοκομείο και του δύσβατου οδικού δικτύου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες κάποιοι Τομείς χρειάζονται να έχουν δύο Ασθενοφόρο ανά βάρδια.

Κατάσταση σήμερα του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής.

- Σταθμός ΕΚΑΒ Νοσοκομείου Πολυγύρου: 4 Διασώστες. Καλύπτονται μόνο 10 ημέρες το μήνα.
- Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Ν.Μουδανιών: 12 Διασώστες. Η κάλυψη είναι επαρκής. Ένα Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.
- Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Κασσάνδρειας: 8 Διασώστες. Κάλυψη με Ασθενοφόρο 20 ημέρες το μήνα.
- Σταθμός ΕΚΑΒ Αγ.Νικολάου: 2 Διασώστες!!! Κάλυψη με Ασθενοφόρο 5 ημέρες το μήνα!!!
- Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Παλαιοχωρίου: 6 Διασώστες. Κάλυψη με Ασθενοφόρο 12 ημέρες το μήνα.
- Σταθμός ΕΚΑΒ Ν.Καλλικράτειας. Κανένας Διασώστης!!! Ο Σταθμός του ΕΚΑΒ υπάρχει μόνο στα χαρτιά!!!

Συνολικά οι Σταθμοί ΕΚΑΒ της Χαλκιδικής διαθέτουν 32 Διασώστες. Η δύναμη των Διασωστών που επιχειρούν είναι κάτω του ορίου Ασφαλείας. Απαιτείται η κάλυψη των Σταθμών τουλάχιστον με άλλους τόσους!!!
Δύο είναι τα Ασθενοφόρα που επιχειρούν την νύκτα σε όλη την Χαλκιδική. Δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε διακομιδές. Κινδυνεύουν κατ’ εξακολούθηση σοβαρά έκτακτα περιστατικά. Οι διακομιδές γίνονται με ιδιωτικά μέσα.

Την Παρασκευή 7/4/2017 προς Σάββατο 8/4/2017 νύκτα έφυγε Ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Κασσανδρείας για να παραλάβει Ασθενή στην Ουρανούπολη την άλλη άκρη της Χαλκιδικής σχεδόν δύο ώρες απόσταση. Ο Ασθενής αντιμετώπιζε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.
Γιατί όμως αναγκάστηκε να φύγει Ασθενοφόρο από την άλλη άκρη της Χαλκιδικής (Κ.Υ. Κασσάνδρειας) για να παραλάβει τον Ασθενή στην Ουρανούπολη;

Γιατί την συγκεκριμένη νύκτα οι τέσσερις ενδιάμεσοι Σταθμοί του ΕΚΑΒ δεν είχαν Ασθενοφόρο στην κίνηση:

- Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Παλαιοχωρίου. Χωρίς Ασθενοφόρο. 20 λεπτά από το περιστατικό.
- Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Αγ.Νικολάου. Χωρίς Ασθενοφόρο. 25 λεπτά από το περιστατικό.
- Σταθμός ΕΚΑΒ Νοσοκομείου Πολυγύρου. Χωρίς Ασθενοφόρο. 40 λεπτά από το περιστατικό.
- Σταθμός ΕΚΑΒ Ν.Μουδανιά. Διέθετε Ασθενοφόρο αλλά ήταν απασχολημένο με άλλο σοβαρό καρδιολογικό περιστατικό».

Τα σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά που αντιμετωπίζονται μετά από δύο ώρες ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι άμεσος. Εάν υπήρχε Ασθενοφόρο στους ενδιάμεσους Σταθμούς με εξειδικευμένους Διασώστες ο Ασθενής θα είχε σωθεί, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ, κρούωντας το καμπανάκι του κινδύνου για το γεγονός ότι έρχεται Πάσχα και οι ανάγκες θα είναι αυξημένες.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΚΑΒ: 38χρονος έχασε την ζωή του γιατί καθυστέρησε ασθενοφόρο - Μήνυση ετοιμάζει το Σωματείο