ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ προς Κυρ. Μητσοτάκη: Ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ τα «κλειδιά» για να ξυπνήσει η οικονομία

Τον αντιαναπτυξιακό και ισοπεδωτικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου ανέλυσε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος κατά τη διάρκεια συνάντησης το μεσημέρι της Μεγ. Τρίτης 11 Απριλίου. Η ανάπτυξη και η αύξηση του ΑΕΠ είναι οι μόνες λύσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε ασφαλή μονοπάτια και έξοδο από τη κρίση, τόνισαν με έμφαση οι εκπρόσσωποι του ΠΙΣ προς τον κ. Μητσοτάκη. 

ΠΙΣ προς Κυρ. Μητσοτάκη: Ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ τα «κλειδιά» για να ξυπνήσει η οικονομία

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόκληση του Προέδρου της Ν.Δ. για να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα στο ασφαλιστικό και φορολογικό, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεώργιος Στασινός, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας- Δικηγόρων Ελλάδος κ. Γ. Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος τόνισε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος (Ν.4387/2016) ο οποίος έχει εφαρμογή από 1.1.2017, έχει φοροδοτικό και εισπρακτικό χαρακτήρα και ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των μικρών και μεσαίων ιατρείων και άλλες συνέπειες, όπως την ανεργία, τη μαύρη εργασία, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροαποφυγή και τη μετανάστευση.

Το ασφαλιστικό Νομοσχέδιο νομοθετήθηκε χωρίς να υπάρξει καμία αναλογιστική μελέτη για την βιωσιμότητά του. Επίσης και είναι απαράδεκτο να υπολογίζονται για τις ασφαλιστικές εισφορές τα καθαρά εισοδήματα του 2015, τη στιγμή που το 2016 έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Τα τελευταία 7 χρόνια έχουν μεταναστεύσει 16.000 ιατροί στις χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα «τα πιο καλά μυαλά», με σοβαρές επιπτώσεις στο Υγειονομικό Σύστημα της χώρας μας.

Παράλληλα, κλονίζεται η βιωσιμότητα μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων υγείας, με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να αλλάζουν χέρια και να απειλούνται οι θέσεις εργασίας, πάρα πολλών εργαζομένων, ιατρών και λοιπών κλάδων υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, η σημαντική φορολογική επιβάρυνση που φτάνει για τα μεγαλύτερα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ σε συνδυασμό με τη προκαταβολή του φόρου ποσού ίσου με το 100% και τη μεγάλη εισφορά αλληλεγγύης 7,5%,μετατρέπουν την εργασία σε «χόμπι» αφού θα είναι μία δραστηριότητα χωρίς κανένα κέρδος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι αυτοαπασχολούμενοι ιατροί δήλωσαν για το 2014 μέσο ετήσιο εισόδημα 19.000 ευρώ και σύμφωνα με τον Ν.4387 θα έχουν τις εξής επιβαρύνσεις:

- ασφαλιστικές εισφορές συνολικά 31% (σύνταξη 20%, περίθαλψη 6,95%, πρόνοια 4%), και
- φορολογικές επιβαρύνσεις 22%, από μηδέν ευρώ έως 20.000 ευρώ, φόρο επιτηδεύματος 650 ευρώ, προκαταβολή φόρου 100% και εισφορά αλληλεγγύης 2,20% (από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ).

Συμπερασματικά, ο ιατρός που ασκεί εφέτος και για πρώτη φορά ατομική δραστηριότητα θα έχει - επί των 19.000 ευρώ - 6.000 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικές επιβαρύνσεις 4.650 ευρώ (2.000 φορολογία, 2.000 προκαταβολή επί του φόρου και 650 τέλη επιτηδεύματος). Επίσης εισφορά αλληλεγγύης 170 ευρώ. Σύνολο ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων 10.720, επί των 19.000 ευρώ. Καθαρά δηλαδή, θα του απομείνουν 8.000 ευρώ.

Εν ολίγοις, σήμερα, το ετήσιο ποσόν των 19.000 ευρώ ως καθαρό κέρδος με την υποανάπτυξη που υπάρχει, είναι ένα άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους ιατρούς. Μετά τις επιβαρύνσεις δεν θα τους μένουν στην τσέπη μηνιαίως περισσότερα από 700 ευρώ.

Η θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα φέρει και την αύξηση των δαπανών υγείας, και την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, με αποτέλεσμα τη διατήρηση σε λειτουργία ατομικών και άλλης μορφής επιχειρήσεων, με θετικό πρόσημο πρωτίστως για το υγειονομικό και ασφαλιστικό σύστημα.