ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έκκληση Τσίπρα στους νέους γιατρούς, να εμπιστευτούν την ΠΦΥ - Εμβληματική μεταρρύθμιση

Με μία συμβολική επίσκεψη στην «καρδιά» της χώρας αλλά και σε μία λαϊκή περιοχή που έχει χτυπηθεί βαθιά από την μακροχρόνια ύφεση και τις ανισότητες σε κοινωνικό και υγειονομικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στο εγχείρημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Έκκληση Τσίπρα στους νέους γιατρούς, να εμπιστευτούν την ΠΦΥ - Εμβληματική μεταρρύθμιση

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι δηλώσεις του συνοδεύτηκαν από αλλεπάλληλα tweet τα οποία όπως φαίνεται απολάμβανε ιδιαίτερα.

Ο Πρωθυπουργός ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας την Τετάρτη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή ΓΓ για την ΠΦΥ Σταμάτη Βαρδαρό, ανακοίνωσε μέχρι τέλος του 2017, τη δημιουργία 239 μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 25 θα λειτουργήσουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ανέφερε ότι «προτεραιότητά μας είναι οι λαϊκές περιοχές που έχουν μεγάλη ανάγκη. Σε αυτές κατοικούν εργαζόμενοι που δεν έχουν δυνατότητα να πάνε στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο».

O Αλέξης Τσίπρας από το Κέντρο Αστικού Τύπου του Εύοσμου εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στις ανάγκες των πολιτών, και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Εμβληματική η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ

Όπως ανέφερε, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι εμβληματικής σημασίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι επικροτεί το φιλόδοξο εγχείρημα του υπουργείου Υγείας.

«Για πάρα πολλά χρόνια, οι κυβερνήσεις ξεχνούσαν να περάσουν από αυτές τις περιοχές, ξεχνούσαν ότι υπάρχουν. Όταν είπα ότι θα έρχομαι στη Θεσσαλονίκη δεν εννοούσα το κέντρο αλλά να βρίσκομαι σε αυτές τις περιοχές, για να είμαι στο πλευρό των πολιτών και να παλεύουμε μαζί τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αυτές οι μονάδες έπρεπε να γίνουν στα χρόνια των εξοπλιστικών...

Εκείνο που θα ήθελα να μείνει πίσω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια πολύ ουσιαστική εμβληματική μεταρρύθμιση στην υγεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ανέφερε στην συνέχεια και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 αντίστοιχες μονάδες σε όλη τη χώρα. Αυτές οι μονάδες θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, του Χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών, για να μην ξεχνάμε και ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα. Γίνονται σήμερα, παρά το γεγονός ότι κυβερνούμε σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογράμμισε με νόημα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επαναστατική κίνηση στον χώρο της υγείας» που αλλάζει τον χάρτη της πρωτοβάθμιας φροντίδας και έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
'Οταν ο κόσμος ακούει μεταρρυθμίσεις σκιάζεται αντί να αναθαρρεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο».

Έκκληση στους νέους γιατρούς να εμπιστευτούν την ΠΦΥ

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη «διαρροή» νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, το γνωστό σε όλους brain drain, ή μετανάστευση, λέγοντας ότι «δίνουμε μάχη για να σταματήσει» και απευθυνόμενος προς τους νέους γιατρούς, είπε: Θέλω με την ευκαιρία να απευθυνθώ στους γιατρούς που τελειώνουν και παίρνουν τώρα την ειδικότητά τους να εμπιστευτούν αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση της υγείας και να μείνουν εδώ.
Είναι δύσκολες οι συνθήκες, άφησαν τη χώρα με τα ταμεία άδεια, σχεδιάζοντας την αριστερή παρένθεση, οι προηγούμενοι. Εμείς πήραμε τους προϋπολογισμούς και τα καταφέραμε να αυξήσουμε τις δαπάνες στην υγεία τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το ευχαριστώ στην ηγεσία του υπ. Υγείας και τους εργαζόμενους

«Δεν λέει κανείς ότι είμαστε στον παράδεισο, υπογράμμισε, αλλά δώσαμε μάχη απέναντι σε κατεστημένα και τα καταφέραμε και θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά κυρίως τους γιατρούς τους νοσηλευτές τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δίνουν σκληρή μάχη» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Όταν ακούμε ότι η μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας υγείας είναι σοβιετικού τύπου, όταν ακούμε από τον τομεάρχη της ΝΔ ότι θα τα αλλάξουν όλα και θα απολύσουν τον κόσμο, τους αφήνουμε, γιατί τώρα τελευταία όλα τα ακούνε πέτσινα, τα αντίμετρα πέτσινα, το κύπελλο στον ΠΑΟΚ, πέτσινα τα κέντρα υγείας. Πέτσινη είναι η ευαισθησία τους απέναντι στον λαό». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μεγάλο πάρτι στον χώρο της υγείας» για να προσθέσει ότι «όλα θα έρθουν στο φως».

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι δύο χρόνια δίνουμε μια δύσκολη μάχη με το παλιό σύστημα και μέσα, αλλά και έξω, μας έχουν βάλει τη σκανδάλη στον κρόταφο. Έχω όμως την πεποίθηση ότι τούτες τις μέρες περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο, γνωρίζουμε τις μεγάλες θυσίες, αλλά, μετά από 7 χρόνια, ο καθένας από εμάς μπορεί να δει που οδηγεί αυτός ο δύσβατος δρόμος, υπάρχει ορίζοντας υπάρχει προοπτική. Ας συνεχίσουν έτσι τα ΜΜΕ, όραμά μας πρώτο μέλημα η στήριξη του κοινωνικού κράτους που λεηλάτησαν τα χρόνια της ανάπτυξης και αποτελείωσαν τα χρόνια της κρίσης, θα τα καταφέρουμε».

Να θυμίσουμε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα λειτουργήσουν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οι λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

To νέο σύστημα της ΠΦΥ θα απασχολεί 3.000 άτομα, εκ των οποίων οι 1.300 γιατροί, οι Μονάδες ΠΕΔΥ καταργούνται (ως προς το όνομα και συμβολικά) και μετονομάζονται σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, τα οποία θα λειτουργούν μαζί με τις ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες), 60 μέχρι το καλοκαίρι και 239 μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ η «καρδιά» της μεταρρύθμισης αυτής φαίνεται ότι είναι ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος θα λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας για όλους τους πολίτες και θα είναι εκείνος που θα δίνει στη συνέχεια το σήμα στους άλλους ειδικούς γιατρούς για την περαιτέρω εξέταση ή νοσηλεία των ασθενών. Τα επείγοντα περιστατικά θα εξακολουθούν να κατευθύνονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Διαβάστε ακόμη:

Συμβολική επίσκεψη Τσίπρα στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου - Ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο της ΠΦΥ