ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπασκόζος: Τα ψηφιακά σχέδια της Αριστοτέλους και ο συμβολισμός του Κοντορεβιθούλη

Το παράδειγμα του Κοντορεβιθούλη –ένα παραμύθι που όλοι διαβάσαμε στα μικρά μας χρόνια– κατέθεσε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας στο Health Innovation Conference την Πέμπτη, προκειμένου να αποτυπώσει τη σημασία της ευφυΐας -ανεξάρτητα από το μέγεθος– στο σύστημα υγείας.

Μπασκόζος: Τα ψηφιακά σχέδια της Αριστοτέλους και ο συμβολισμός του Κοντορεβιθούλη

Η ιστορία λοιπόν του «Le Petit Poucet», στην ελληνική του απόδοση «Κοντορεβιθούλης», του μικρού ήρωα που σώζει τα αδέρφια του αποδεικνύοντας την ευφυΐα του και δίνοντας λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο που είχαν όλα τα αδερφάκια περιέλθει, ακόμα και τα πιο δυνατά και τα πιο μεγάλα, αποτυπώθηκε με ευκρίνεια από τον κ. Μπασκόζο, προκειμένου να μιλήσει για το ΕΣΥ και την επόμενη ημέρα του.

Η ηλεκτρονική υγεία και γενικότερα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι η λύση στον τρόπο λειτουργίας και επιτελικής διαχείρισης του εθνικού συστήματος υγείας και ευρύτερα της διαχείρισης υπηρεσιών υγείας, τόνισε με νόημα ο ΓΓ, προσθέτοντας πως «η ηλεκτρονική υγεία είναι ο Κοντορεβιθούλης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το μέσο για την επίτευξη ενός νέου ορθολογικού μοντέλου υποστήριξης και παρακολούθησης της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος».

Έρχεται portal υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη

Στη συνέχεια, ο ΓΓ αναφέρθηκε στα ψηφιακά σχέδια της Αριστοτέλους, αναγνωρίζοντας την απουσία ψηφιακών μητρώων όπως και ενός σοβαρού Εθνικού Συνόλου Δεδομένων, με αποτέλεσμα ελάχιστα συστήματα στη χώρα να «μιλούν» με τα υπόλοιπα.

«Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται μια εργώδης προσπάθεια ανασύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας» τόνισε ο κος Μπασκόζος, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κεντρικού portal υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη. Το portal αυτό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για το συνταγογραφικό του προφίλ και για τις εξετάσεις που έχει εκτελέσει ο ασθενής στη βάση του συνοπτικού ιστορικού υγείας. «Στην πλατφόρμα εντάσσονται και τα ηλεκτρονικά ραντεβού για τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΕΔΥ και ΚΥ), ενώ θα λειτουργήσει και η χρήση των ηλεκτρονικών ραντεβού τόσο για τα πρωινά και τακτικά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων». Το σύστημα θα επεκταθεί και για την κάλυψη των αναγκών των νέων μονάδων ΤΟΜΥ, οι οποίες προβλέπεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας ενημέρωσε πως εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τις 4 πρώτες εκτελεστικές που καλύπτουν τη διασύνδεση 75 νοσοκομείων με τον κεντρικό σταθμό του Υπουργείου. Επίσης, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ μπαίνει σε «τροχιά» διασύνδεσης με το σύστημα ελέγχου εκτέλεσης των εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ (eΔΑΠΥ), ενώ συνεχίζει η ανάπτυξη του Άτλαντα Υγείας και του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής.

Πέντε προτάσεις του υπ. Υγείας στη ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής

Εν τω μεταξύ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταθέσει προτάσεις στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής (ΓΓΨΠ) για τα εξής έργα:

1) Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την υποστήριξη του νέου μοντέλου εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας

2) Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Ηλεκτρονική Υγεία

3) Συστήματα RIS-PACS για τη διαχείριση και αρχειοθέτηση των αποτελεσμάτων των απεικονιστικών εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία

4) Σύστημα Vein to Vein του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αιμοδοσίας

5) Επέκταση του Κεντρικού Νεφοϋπολογιστικού Συστήματος Αρχειοθέτησης των Απεικονιστικών Εξετάσεων της Κνωσού και διασύνδεση όλων των νοσοκομείων με αυτό.

Τέλος, αναφορικά με τον Χάρτη Υγείας και το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής ο κ. Μπασκόζος τόνισε τα εξής:

Ο Άτλαντας Υγείας συνεχίζει να αναπτύσσεται και εντός των επομένων εκδόσεών του θα φιλοξενήσει τόσο τις δημόσιες δομές υγείας σε επίπεδο διάρθρωσης αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία και στοιχεία νοσηρότητας του ελληνικού πληθυσμού, στοιχεία τα οποία θα αντλούνται αυτόματα τόσο από το ΒΙ του Υπουργείο όσο και από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία του, όμως είναι σαφής η διαπίστωση πως απαιτείται η διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου. «Είμαστε σε συζητήσεις αξιολόγησης της επέκτασης του έργου και σε συνεννόηση με το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ θα φροντίσουμε τη διασύνδεση του Εθνικού Κέντρου Αμέσου Βοηθείας με έναν επιπλέον σταθμό Συμβούλου Ιατρού στην Ελευσίνα για τη δημιουργία ενός τριγώνου υποστήριξης των επειγόντων περιστατικών» ανέφερε ο ΓΓ.

Διαβάστε ακόμη:

Μπασκόζος: Αυτόματη ηλεκτρονική διασύνδεση 100 νοσοκομείων εντός του 2017