ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Οι υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας της αριστερής κυβέρνησης & η ένδεια των νοσοκομείων

Για την προβληματική εικόνα των νοσοκομείων τα οποία καταρρέουν από χαμηλούς προϋπολογισμούς και ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: Οι υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας της αριστερής κυβέρνησης & η ένδεια των νοσοκομείων

Τα Νοσοκομεία είναι πλεονασματικά μόνο στο facebook του Πολάκη, αναφέρει με νόημα η Ομοσπονδία και συνεχίζει:

«Οι οφειλές των Νοσοκομείων στις 31 Μαρτίου 2017 ήταν 991.529.190, ενώ τα ληξιπρόθεσμα Νοσοκομείων το ίδιο διάστημα, ήταν 594.874.166.

Τριτοκοσμικές καταστάσεις. Προσαρμογή των δαπανών των Νοσοκομείων στους κωδικούς των προϋπολογισμών ώστε να μην δημιουργούν νέα ληξιπρόθεσμα, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τους ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

- Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός διαλυμένος

- Αναισθησιολογικά μηχανήματα για τα σκουπίδια

- Αξονικοί χαλασμένοι για 300 ευρώ

- Φαγητό κάμπινγκ για τους Ασθενείς

- Στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι πήραν το πινέλο και καλλωπίζουν τους θαλάμους Νοσηλείας.

Τα Νοσοκομεία στέγνωσαν οικονομικά και με μαγικά δεν αντιστρέφεται η εικόνα διάλυσης των Νοσοκομείων.

Όσο οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας βρίσκονται καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, η κατάσταση στα Νοσοκομεία ημέρα με την ημέρα θα χειροτερεύει και οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους όλο και περισσότερα χρήματα για να βρουν την υγειά τους.

Οι ιδιωτικές Δαπάνες Υγείας στη χώρα μας είναι κοντά στο 4% του ΑΕΠ και μάλιστα με «αριστερή κυβέρνηση».

Οι άλλες συντηρητικές χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν αριστερό Πρωθυπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας εμφανίζουν ιδιωτικές Δαπάνες Υγείας κατά μέσο όρο 1% του ΑΕΠ τους και Δημόσιες Δαπάνες κατά μέσο όρο 7,5% του ΑΕΠ τους. Και σε τι ΑΕΠ; Αναπτυσσόμενα και όχι συρρικνωμένα όπως το δικό μας.

Το δυστύχημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τα αυτονόητα για το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό που είναι η Δημόσια Υγεία. Συμφώνησε με την ΤΡΟΙΚΑ για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα επιτευχθούν από τη μείωση μισθών και συντάξεων (άρα οι πολίτες δεν θα έχουν χρήματα να πληρώνουν τα φάρμακά τους) και από την καθήλωση των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία. Είναι βέβαια η περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών που θα προσφέρουν τα Νοσοκομεία».

Στη συνέχεια, η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για δύο αστικούς μύθους που κυκλοφορούν:

Μύθος 1ος: Τα Νοσοκομεία σήμερα παίρνουν περισσότερα χρήματα από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Το έτος 2015 (ψηφισθείς προϋπολογισμός 2014) έλαβαν 1,5 δις ευρώ. Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός προέβλεπε 1,117 δις ευρώ και εντός του έτους 2015 αυξήθηκε το όριο δαπανών 350 εκατ. ευρώ (1,5 δις ευρώ). Το έτος 2016 τα Νοσοκομεία έλαβαν κρατική χρηματοδότηση 1,156 δις ευρώ και εφέτος θα λάβουν 1,156 δις ευρώ δηλαδή όσα και πέρυσι. Που είναι η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης;

Μύθος 2ος: Τα Νοσοκομεία είναι πλεονασματικά είπε ο κος Πολάκης επικαλούμενος στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Ν.Δ. Στην κόψη του ξυραφιού η λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νοσ. Κέρκυρας - Στα όριά τους οι γιατροί & οι ελλείψεις στο κόκκινο