ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Το μεγάλο στοίχημα σήμερα, οι αναγκαίες θεραπείες & οι αντοχές των συστημάτων υγείας

Το στοίχημα της πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα και της βιωσιμότητας των Συστημάτων Υγείας δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς ευρύτερες αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αγοράς φαρμάκου και τη σχέση της φαρμακοβιομηχανίας με τα κράτη - μέλη, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, χθες στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας.

Ξανθός: Το μεγάλο στοίχημα σήμερα, οι αναγκαίες θεραπείες & οι αντοχές των συστημάτων υγείας

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο κ. Ξανθός, κάνει λόγο για ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαίες θεραπείες, με ταυτόχρονη όμως φροντίδα για τα οικονομικά της υγείας και ειδικότερα των συστημάτων υγείας, καθώς οι πόροι πλέον είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.

Αυτή την φορά όμως ο υπουργός Υγείας, έβαλε στο «κάδρο» και την Ευρώπη και ειδικότερα την επανεκκίνησή της, η οποία θα πρέπει να συνδεθεί ευθέως με τα ζητήματα της πρόνοιας, της κοινωνικής προστασίας και της αλληλεγγύης, όπως υπογράμμισε.

«Όλοι αναγνωρίζουμε πλέον ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Η φαρμακευτική δαπάνη διαρκώς αυξάνεται, τα μεμονωμένα κράτη αδυνατούν να καλύψουν το κόστος και οι πολίτες δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε νέα αποτελεσματικά φάρμακα εξ’ άιτίας των υψηλών τιμών τους, ενώ ο κίνδυνος απόσυρσης φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων ή μη διαθεσιμότητας καινοτόμων φαρμάκων σε εθνικές αγορές λόγω επιχειρηματικών στρατηγικών των εταρειών, είναι υπαρκτός» τόνισε με νόημα ο υπουργός και συνέχισε:

«Θεωρούμε ότι η προτεραιότητα στην καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο και η έμφαση στη Δημόσια Υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή πλαισίου. Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια στην έρευνα και τα κόστη της, αύξηση της προσβασιμότητας στα ερευνητικά δεδομένα, διαφανές και αξιόπιστο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης, θεσμικό διάλογο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τη φαρμακοβιομηχανία, υποχώρηση των εμπορικών δικαιωμάτων προς όφελος του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές και ασφαλείς θεραπείες.

Θεωρούμε ότι θα ήταν καλό να εντείνουμε τις προσπάθειες συζήτησης των θεμάτων αυτών και αναζήτησης κοινών δράσεων και στο ευρωπαϊκό επίπεδο με ένα πιο δομημένο τρόπο, πέραν από τις επιμέρους εθελοντικές συνεργασίες που μπορούν να αναπτύξουν τα κράτη μέλη και για τις οποίες δηλώνουμε την ισχυρή πολιτική μας βούληση».

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Η επανεκκίνηση της Ευρώπης περνά μέσα από την υγεία & την κοινωνική αλληλεγγύη

Ξανθός: Τέλος των ανισοτήτων, διαφάνεια στην έρευνα, φθηνά φάρμακα & άλλη σχέση με τη βιομηχανία