ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Το καλοκαίρι είναι εδώ αλλά όχι τα ασθενοφόρα - 20 νησιά υγειονομικά ακάλυπτα

Για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νησιά μας από υγειονομικής κάλυψης μεσούσης της θερινής περιόδου, κάνει λόγο την Πέμπτη η ΠΟΕΔΗΝ, στηλιτεύοντας για ακόμη μία φορά τις σοβαρές ελλείψεις και κενά στο ΕΚΑΒ.

ΠΟΕΔΗΝ: Το καλοκαίρι είναι εδώ αλλά όχι τα ασθενοφόρα - 20 νησιά υγειονομικά ακάλυπτα

Είναι χαρακτηριστικό, ότι 20 νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, είναι ορφανά από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

«Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ προσπαθεί με εθελοντικές μετακινήσεις και με υπερεργασία των εργαζομένων να καλύψει τα τεράστια κενά. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ αντί να ενισχύσουν το υπάρχον προσωπικό με προσλήψεις οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση, προγραμματίζει εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από Τομείς του ΕΚΑΒ των νησιών κατά την διάρκεια της άδειάς τους», αναφέρει η Ομοσπονδία και συνεχίζει:

Ήρωες, οι διασώστες των νησιών

«Οι διασώστες των νησιών είναι ήρωες, εργάζονται χωρίς ρεπό και άδειες, προκειμένου το καλοκαίρι για να υπάρχει κάλυψη του νησιού με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ξεζουμίζουν τους Διασώστες το καλοκαίρι. Το χειμώνα οι κάτοικοι βλέπουν Ασθενοφόρα με τα κιάλια. Οι μετακινημένοι διασώστες επιστρέφουν στις υπηρεσίες που ανήκουν και κάποια στιγμή θα πάρουν και τα ρεπό τους.
Έτσι προσπαθούν να καλύψουν τα κενά το καλοκαίρι. Που είναι οι προσλήψεις του κου Πολάκη; Ο κος Πολάκης όχι μόνο δεν προσλαμβάνει διασώστες, μετατάσσει 100 Διασώστες σε διοικητικές θέσεις για ρουσφετολογικούς λόγους. Απέλυσε από τα νησιά 50 διασώστες που έληξαν οι συμβάσεις τους. Δεσμεύτηκε ψέματα για αντικατάστασή τους.

Σε Νησιά με μεγάλη έκταση, πολλά δύσβατα σημεία, με πολύ κόσμο δεν αρκεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια. Καθυστερεί λόγω απόστασης ή επειδή είναι απασχολημένο με άλλη διακομιδή (πχ Σαντορίνη 18/6 σε τροχαίο που απέβη μοιραίο).

Και ενώ η τουριστική περίοδος ξεκίνησε, κάτοικοι και τουρίστες των νησιών δυστυχώς βρίσκονται στο έλεος του Θεού.
Τρέμουν στην ιδέα ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό με την υγεία τους. Κινδυνεύει η ζωή τους καθότι τα νησιά είναι υγειονομικά ανοχύρωτα.

Η Οδύσσεια των ασθενών

Η οδύσσεια των ασθενών στα νησιά ξεκινάει από τη στιγμή που καλούν το 166 για διακομιδή σε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Διαπιστώνουν ότι είναι αδύνατον λόγω έλλειψης Ασθενοφόρου.
Η κατάρρευση των Υγειονομικών Μονάδων των Νησιών, οδηγεί τους Ασθενείς με έκτακτα προβλήματα υγείας στη μεγάλη τους πλειονότητα, να αεροδιακομίζονται ή να διακομίζονται ακτοπλοϊκά σε μεγάλα Νοσοκομεία.

Στα μικρά νησιά που δεν διαθέτουν ΕΚΑΒ και ελικοδρόμια, οι διακομιδές γίνονται με ταχύπλοα ή πλοία της γραμμής. Ακόμη και η συνοδεία γιατρού είναι πολυτέλεια. Έως την ώρα της επιβίβασης στο ταχύπλοο ή το πλοίο της γραμμής μεσολαβούν ατελείωτες ώρες που πολλές φορές καθίστανται μοιραίες.
Χρόνος πολύτιμος χάνεται και στα νησιά που διαθέτουν ελικοδρόμιο. Η απουσία Ασθενοφόρου καθυστερεί την διακομιδή, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών.

Σε Νησιά που δεν υπάρχει Σταθμός ΕΚΑΒ ή Ασθενοφόρο στη βάρδια το τηλέφωνο για την διακομιδή των Ασθενών (166) χτυπάει στα επείγοντα του Νοσοκομείου. Η απάντηση που λαμβάνουν οι συγγενείς ή οι συνοδοί από τους Νοσηλευτές των ΤΕΠ είναι να απευθυνθούν στην Αστυνομία ή στον Δήμο για την διακομιδή, εφόσον δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο. Νοσηλευτές και Γιατροί των επειγόντων, έχουν φάει ξύλο από ασθενείς και συγγενείς γιατί δεν βρέθηκε Ασθενοφόρο να πραγματοποιήσει την διακομιδή.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών συνεχίζει να σώζει ζωές, αλλά δεν φτάνει».

Χωρίς Ασθενοφόρο 20 νησιά

Χωρίς Ασθενοφόρο είναι και τα Νησιά Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος (δύο διασώστες), Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξοί, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας τα εξής:

Αστυνομικοί, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Υπάλληλοι, Ιερείς, Πολίτες κάνουν τον Οδηγό Ασθενοφόρου για να σώσουν έκτακτα περιστατικά. Όμως οι διακομιδές από άσχετους ανθρώπους δεν είναι ασφαλείς.
Τα περιπολικά μετατρέπονται σε Ασθενοφόρα. Η προνοσοκομειακή φροντίδα δεν παρέχεται από τον οποιοδήποτε. Παρέχεται από Διασώστες που είναι εκπαιδευμένοι και είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό των Ασθενοφόρων και να παράσχουν πρώτες βοήθειες, να πετύχουν την ανάταξη των Ασθενών».

Τέλος, η Ομοσπονδία επισημαίνει, ότι για να λειτουργεί ένα ασθενοφόρο όλο το 24ωρο χρειάζονται 11 διασώστες.