ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ενίσχυση του ΕΚΑΒ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο είχε στη Ρόδο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν από κοινού θέματα που αφορούν τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Ενίσχυση του ΕΚΑΒ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της επιστολής που είχε στείλει ο περιφερειάρχης στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, στις 13 Ιουνίου, με την οποία του γνωστοποιούσε τη βούλησή του, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συνδράμει οικονομικά το ΕΚΑΒ, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρησιακή του επάρκεια και να βελτιωθεί το δίκτυο υγειονομικής κάλυψης των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, ο κ. Καρακατσιανόπουλος παρουσίασε τον σχεδιασμό των προσλήψεων που αναμένονται το προσεχές διάστημα από το ΕΚΑΒ για την ενίσχυση των δομών του στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα:

- Μέσω του ΑΣΕΠ, από όπου πρόκειται να προσληφθούν συνολικά 16 άτομα, τα οποία θα κατανεμηθούν ως εξής: Τέσσερα άτομα στη Μύκονο, πέντε στη Σαντορίνη, δύο στη Νάξο, δύο στην Πάρο, ένα στην Τήνο και δύο στην Κω.

- Μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ (προσλήψεις που συνδέονται άμεσα με την διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος), από όπου επίκειται η πρόσληψη 21 ατόμων, τα οποία θα κατανεμηθούν ως εξής: Επτά άτομα στην Κω, πέντε στην Κάλυμνο, τρία στη Λέρο και έξι στη Ρόδο. Από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020» -στην τροποποίηση του οποίου ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να προχωρήσει προκειμένου να δοθεί έμφαση στο τομέα της υγειονομικής θωράκισης των νησιών- θα ενισχυθεί ο στόλος του ΕΚΑΒ με την αγορά 12 νέων ασθενοφόρων (επιπλέον των 8 που η Περιφέρεια παρέδωσε στο ΕΚΑΒ προ ολίγων μηνών).

Ο κ. Καρακατσιανόπουλος αποδέχθηκε την πρόταση του περιφερειάρχη για την οικονομική στήριξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΕΚΑΒ με ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι θα διατεθούν για την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΚΑΒ με γιατρούς ετοιμότητας για τις αεροδιακομιδές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και με διασώστες, εντοπισμένα στις περιοχές όπου υπάρχουν χρόνια προβλήματα και ειδικότερα εκεί όπου υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς ασθενών (ασθενοφόρα), αλλά παραμένουν ακινητοποιημένα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τέτοιες περιοχές είναι η Κως, η Κάλυμνος, η Νότια Ρόδος και ο Ατάβυρος. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Ο αγώνας μας να ενισχύσουμε τις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά μας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Όπως είχαμε πει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, εμπόδιο στην προσπάθειά μας να θωρακίσουμε τα νησιά μας και να εμπνεύσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους τους, δεν θα σταθούν ούτε οι αρμοδιότητες, ούτε το θεσμικό πλαίσιο. Οι μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες μας, απέδειξαν στην πράξη, ότι όλα είναι εφικτά, όταν υπάρχει ισχυρή βούληση, καλά μελετημένες προτάσεις. Μετά την παροχή κινήτρων σε δεκάδες επικουρικούς γιατρούς που σήμερα υπηρετούν στα νησιά μας, συνεχίζουμε με το ΕΚΑΒ. Ενίσχυση του προσωπικού του, αλλά και του στόλου των ασθενοφόρων του είναι οι νέοι, άμεσοι στόχοι μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, δήλωσε: «Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της δημόσιας υγείας, η οποία χτυπήθηκε βάναυσα από τα μνημόνια και εντός των δυνατοτήτων που έχει κάθε φορέας, είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, προκειμένου να ενισχυθεί η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Το ΕΚΑΒ, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα νησιωτικότητας, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με συνέργιες και συνεργασίες για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στη νησιωτική Ελλάδα».