ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας στο υπ. Υγείας σήμερα - Όλα όσα θα πει...

Την πόρτα του υπουργείου Υγείας θα διαβεί σήμερα στις 10 το πρωί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μία πολύ συγκεκριμένη και στοχευμένη επίσκεψη.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο υπ. Υγείας σήμερα - Όλα όσα θα πει...

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός, θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και αμέσως μετά, θα πραγματοποιήσει ομιλία και όχι συνέντευξη τύπου.

Μπορεί πολλά μέτωπα να είναι ανοιχτά ακόμη στην υγεία -οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στα όριά τους, το σύστημα να σφαδάζει από υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, το λαμπρό επιστημονικό να συνεχίζει να μεταναστεύει- ωστόσο η κυβέρνηση γνωρίζει καλά, πως η υγεία αποτελεί πάντα ένα σημαντικό μετερίζι προκειμένου να εξαγγείλει ή να επαναβεβαιώσει το κυβερνητικό της έργο.

Και στην φάση αυτή, ο κ. Τσίπρας, έχει πράγματι αρκετά πράγματα να πει, αρκεί να το πράξει με... κομψότητα διότι όλοι θυμούνται που βρίσκονται οι χιλιάδες προσλήψεις που είχε εξαγγείλει πριν δύο χρόνια περίπου που είχε και πάλι επισκεφθεί την Αριστοτέλους.

Δεν υπάρχει κοντή μνήμη όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα και όλοι αναμένουν τα λόγια να γίνουν πράξεις, άμεσα, αφού οι ανάγκες των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν.

Η ηθικοποίηση του συστήματος στην υγεία, αλλά και το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής της υγείας που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες, με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο των σκανδάλων που ζητά επιτακτικά η κυβέρνηση (όπως Ερρίκος Ντυνάν, Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ) θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ομιλίας του Πρωθυπουργού.

Αλλά και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το σημαντικό εγχείρημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο οποίο ποντάρει ιδιαίτερα, και η ενίσχυση με προσωπικό σε κρίσιμους τομείς όπως το ΕΚΑΒ, και η άγονη νησιωτική γραμμή, και η φαρμακευτική πολιτική –μέσα από τις πολιτικές των τελευταίων ημερών, όπως πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες (βλέπε Ηπατίτιδα C), αλλαγή στον μηχανισμό clawback, δημιουργία Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας θα επισημανθούν αναλυτικά από τον κ. Τσίπρα.

Να θυμίσουμε πως τον περασμένο Μάϊο, ο Πρωθυπουργός είχε βρεθεί στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στο εγχείρημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως είχε τόνίσει, «Εκείνο που θα ήθελα να μείνει πίσω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια πολύ ουσιαστική εμβληματική μεταρρύθμιση στην υγεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 αντίστοιχες μονάδες σε όλη τη χώρα. Αυτές οι μονάδες θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, του Χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών, για να μην ξεχνάμε και ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα». Γίνονται σήμερα, παρά το γεγονός ότι κυβερνούμε σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογράμμισε με νόημα.

Να θυμίσουμε ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των επισκέψεών του στα παραγωγικά υπουργεία της χώρας. Έχει προηγηθεί επίσκεψη στα υπουργεία Ενέργειας και Εσωτερικών.
Έν αναμονή επομένως της πρωθυπουργικής επίσκεψης.

Διαβάστε ακόμη:

Έκκληση σε Τσίπρα & υπ. Υγείας να εξαιρεθούν οι καρκινοπαθείς από τα νέα μέτρα για το φάρμακο

ΠΟΕΔΗΝ: Η κυβέρνηση σκορπάει χρήματα για μετακλητούς υπαλλήλους - Όχι για την υγεία

Έκκληση Τσίπρα στους νέους γιατρούς, να εμπιστευτούν την ΠΦΥ - Εμβληματική μεταρρύθμιση