ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Όταν Τσίπρας και Ξανθός μιλούν για την καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων

Να τρέξουμε γρήγορα προκειμένου να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και προκειμένου να αποκτήσουμε ένα Ευρωπαϊκό σύστημα για την υγεία λειτουργικό, βιώσιμο διαφανές και δίκαιο, επεσήμανε με έμφαση χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του στο υπουργείο Υγείας. 

Όταν Τσίπρας και Ξανθός μιλούν για την καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Γι' αυτό, χρησιμοποίησε άλλωστε το τρίπτυχο «Δουλειά, δουλειά δουλειά». Είναι ανάγκη να ενισχυθούν δαπάνες και πόροι όπως και το προσωπικό και είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε πλέον έναν εθνικό στόχο και πάνω σε αυτόν, να εργαστούμε, σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα -ο οποίος σημειωτέον επισκέπτεται για δεύτερη φορά μέσα σε 2,5 χρόνια το υπουργείο Υγείας και αυτό αναμφισβήτητα σημαίνει πολλά- ήταν καλά δομημένη και ο ίδιος αρκετά διαβασμένος. Με εξαίρεση το φάρμακο για το οποίο είπε τα λιγότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον πολύπαθο χώρο της υγείας ενώ δεν παρέλειψε να εξαγγείλει και πολλές προσλήψεις για τις οποίες ωστόσο οι υγειονομικοί, κρατούν... μικρό καλάθι.

Την ίδια ώρα, όπως σχολιάζει μερίδα υγειονομικών από μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, «είναι τόση η έννοια της κυβέρνησης για την υγεία, που ούτε τις Επιτροπές καύσωνα στα νοσοκομεία δεν ενεργοποίησαν όπως όφειλαν εδώ και καιρό».

Η διερεύνηση των σκανδάλων για την υγεία, η ΠΦΥ (απευθύνοντας για ακόμη μία φορά έκκληση στους νέους γιατρούς να επιστρέψουν από το εξωτερικό και σε άλλους να μην επιλέξουν την μετανάστευση) και η ισότιμη και καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών και κυρίως των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας, ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε περισσότερο.

Για την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων, όμως αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του, ο οποίος δεν έκρυψε όπως και η υπόλοιπη ηγεσία, την χαρά του για την πρωθυπουργική επίσκεψη.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, συνταγογραφήθηκαν εξετάσεις και φάρμακα για 528.000 ανασφάλιστους πολίτες, εκ των οποίων το 1/3 έλαβε φαρμακευτική αγωγή με μηδενική συμμετοχή.

Προκειμένου να δώσει μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, ο υπουργός Υγείας, ανέφερε στην ομιλία του ότι «πριν από λίγο καιρό στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είχαμε τη μεγάλη τιμή σαν χώρα να επιλεγούμε εμείς και άλλες τρεις χώρες από όλο τον κόσμο, μία από κάθε ήπειρο, για να παρουσιάσουμε τις παρεμβάσεις και την πολιτική μας στον τομέα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού. Έτσι, εκτός από την Ελλάδα, ήταν η Κίνα, η Χιλή και η Ακτή του Ελεφαντοστού». Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό, παρουσίασε τις προσπάθειες που έχει κάνει μία χώρα χρεοκοπημένη, υπό δημοσιονομική επιτροπεία, προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική πρόσβαση και το δικαίωμα όλων των πολιτών σε αυτό το πολύτιμο αγαθό. Αυτές είναι μεγάλης σημασίας παρεμβάσεις και νομίζω ότι και με τη στήριξη συνολικά της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να τις ενδυναμώσουμε την επόμενη περίοδο.

Εκτός από την παραπάνω πολιτική, η οποία καταδεικνύεται ως κορυφογραμμή στην ατζέντα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο κ. Ξανθός, αναφέρθηκε σε δύο ακόμη πολιτικές στρατηγικής:

Στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και στην ηθικοποίηση του συστήματος.

Για την στήριξη του ΕΣΥ, είπε:

«Αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Καταβλήθηκε ένα τεράστιο, ένα τιτάνιο έργο καταρχήν όπως είπα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από τους ανθρώπους που συνεχίζουν παρά τις μειώσεις στους μισθούς, παρά τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες, παρά τα συσσωρευμένα και διαχρονικά προβλήματα συνεχίζουν με ευσυνειδησία και με κοινωνική υπευθυνότητα να προσφέρουν υπηρεσίες στον κόσμο. Αυτή λοιπόν η αντιστροφή της τάσης αποδιοργάνωσης, εγκατάλειψης και διάλυσης του συστήματος υγείας που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, το ότι καταφέραμε να το στήσουμε ξανά όρθιο στα πόδια του και να αρχίσει σιγά-σιγά να βελτιώνει τις υπηρεσίες του προς τον κόσμο είναι επίσης μια τεράστια επένδυση και στην υγεία της κοινωνίας, στην αναβάθμιση των υγειονομικών στάνταρ της χώρας, είναι μια επένδυση στην κοινωνική συνοχή αυτής της χώρας και είναι και μια επένδυση στην αξιοπιστία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος και φυσικά της δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Τέλος, για την «ηθικοποίηση» του συστήματος υγείας, επεσήμανε:

«Θα προωθήσουμε παρεμβάσεις εξυγίανσης, ελέγχου, θεσμικής αναδιοργάνωσης και περιορισμού των γνωστών, διαχρονικών και τεράστιων προβλημάτων σπατάλης, προκλητής ζήτησης, διαφθοράς, συναλλαγής με συμφέροντα και εκμετάλλευσης του αρρώστου η οποία υπήρχε για πάρα πολλά χρόνια στο σύστημα υγείας και φυσικά εξακολουθεί να υπάρχει αλλά το πολιτικό σήμα με νομίζω κορυφαία διαδικασία την εξεταστική επιτροπή της Βουλής και με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα διαφάνειας, σεβασμού των δικαιωμάτων των ασθενών, διαφάνειας στην προτεραιοποίηση των χειρουργικών περιστατικών με τη λίστα χειρουργείου, ενίσχυση στο γραφείο δικαιωμάτων των ασθενών, διερεύνηση σκανδάλων, αποκοπής από τον ομφάλιο λώρο της συναλλαγής του συστήματος υγείας με πολύ γνωστά συμφέροντα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας: Επιστροφή στην κανονικότητα με έναν εθνικό στόχο - Δυσοσμία σκανδάλων στην υγεία