ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ανασφάλιστοι: Διαγράφονται χρέη 28 εκατ. ευρώ από νοσηλεία στο ΕΣΥ με νομοθετική παρέμβαση

Νομοθετική ρύθμιση, με την οποία διαγράφονται βεβαιωμένα χρέη ύψους 28 εκατ. ευρώ προς τους ανασφάλιστους που νοσηλεύτηκαν στο ΕΣΥ, ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Ανασφάλιστοι: Διαγράφονται χρέη 28 εκατ. ευρώ από νοσηλεία στο ΕΣΥ με νομοθετική παρέμβαση

Την είδηση αυτή, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» και σε συνέντευξή του προς τον δημοσιογράφο κ. Σχινά.

«Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις, όπου επειδή ακριβώς ήταν επείγον ο χαρακτήρας του νοσήματος, υπήρχε νοσηλεία από το δημόσιο σύστημα υγείας, όμως με την υποχρέωση του ανασφάλιστου να υπογράψει δήλωση αποδοχής χρέους και να μεταφερθεί αυτό το χρέος στη ΔΟΥ. Σήμερα λοιπόν έχουν συσσωρευτεί 28 εκατομμύρια ευρώ χρέη ανασφάλιστων, τα οποία τα δύο υπουργεία ετοιμάζονται να διαγράψουν», τόνισε ο κ. Ξανθός.

«Αυτό θα είναι στην ουσία μία πράξη που θα κλείσει αυτήν την εκκρεμότητα από το παρελθόν και επίσης να πω ότι είχαν καταγραφεί οφειλές στα νοσοκομεία πολλαπλάσιου ύψους, τις οποίες εμείς παγώσαμε και δεν δώσαμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας, ότι «με εντολή δική μας δεν προχώρησαν να βεβαιωθούν την τελευταία διετία».

Οι οφειλές αυτές, ήταν ύψους πάνω από 150 εκατ. ευρώ και πρόκειται για μια τεράστια ανακούφιση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ακόμη:

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση κοινωνικής ανακούφισης. Είναι μία παρέμβαση που μείωσε πολύ τις υγειονομικές ανισότητες που είχαν δημιουργηθεί στη χώρα μας εξαιτίας αυτής της αποασφάλισης του πληθυσμού και της μη δυνατότητας πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Άρα λοιπόν, με αυτήν την παρέμβασή μας, νομίζω ότι ικανοποιούμε ένα αίτημα καθολικότητας και ισότητας, το οποίο είναι και στο αξιακό σύστημα της αριστεράς και όχι μόνο, δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες υγείας, αλλά συνολικά τις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει ένα οργανωμένο κοινωνικό κράτος».

Διαβάστε ακόμη:

Όταν Τσίπρας και Ξανθός μιλούν για την καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων