ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επιστολή ΕΣΑμεΑ στον πρωθυπουργό: Μη θίξετε τα αναπηρικά επιδόματα!

Την δέσμευση του πρωθυπουργού για την προστασία των ατόμων με αναπηρία από τα προαπαιτούμενα των δανειστών ζητά με ανοιχτή της επιστολή η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Επιστολή ΕΣΑμεΑ στον πρωθυπουργό: Μη θίξετε τα αναπηρικά επιδόματα!

Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την αγωνία και την αγανάκτηση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, μετά την δημοσιοποίηση των 113 προαπαιτούμενων που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Ιουνίου.

Η πλειονότητα των προαπαιτούμενων πρέπει να έχει νομοθετηθεί μέσα στο 2017, και αν αυτό συμβεί, αίρεται η προστασία των ατόμων με αναπηρία, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της χώρας και τα άτομα με αναπηρία οδηγούνται σε καθαρή φτωχοποίηση.

Συγκεκριμένα τα προαπαιτούμενα υπ. αριθ. 75, 76, 86, 97, 105, 106 φαίνεται ότι οδηγούν σε άμεσες μειώσεις ποσών ή και δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας, εκ νέου θέσπιση συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας, περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, επαναφορά της περίφημης έννοιας της λειτουργικότητας του αναπήρου και εν γένει περικοπές δαπανών στην Αναπηρία.

Η ΕΣΑμεΑ επανέρχεται και ζητά την προστασία των αναπηρικών επιδομάτων, που είναι γνωστό ότι έχουν σχεδιαστεί και δίδονται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την κάθε αναπηρία.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά επίσης την ουσιαστική βελτίωση των ΚΕΠΑ, με ορθή αξιολόγηση, και όχι τη θέσπιση από την αρχή ενός συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας και εκ νέου ταλαιπωρίας χιλιάδων αναπήρων πολιτών, καθώς και την υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξει επαναϋπολογισμός των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία ή περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.