ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΦΥ Μονάδα Υγείας Αλεξάνδρας: Επίσκεψη Ξανθού, με φόντο την καταψήφιση του σ/ν από τη ΝΔ

Τη Μονάδα Υγείας Αλεξάνδρας (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 119) επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου στις 16:30, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) Σταμάτη Βαρδαρό.

ΠΦΥ Μονάδα Υγείας Αλεξάνδρας: Επίσκεψη Ξανθού, με φόντο την καταψήφιση του σ/ν από τη ΝΔ

Να θυμίσουμε ότι από τις 10 Ιουλίου, η Μονάδα Υγείας Αλεξάνδρας δέχεται περιστατικά 24 ώρες το 24ωρο, εξυπηρετώντας ασθενείς οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν ως μόνη επιλογή για επείγουσα πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα δημόσια νοσοκομεία.

Η αποσυμφόρηση αυτή του ΕΣΥ, είναι εξαιρετικά σημαντική και δημιουργεί σίγουρα νέα δεδομένα τόσο για τα νοσοκομεία, όσο και για το εγχείρημα της ΠΦΥ, αρχής γενομένης, της Μονάδας Υγείας Αλεξάνδρας.

Εν τω μεταξύ χθες, κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η Νέα Δημοκρατία, δια του εκπροσώπου της βουλευτή και Τομεάρχη Υγείας Ιάσονα Φωτήλα, στηλίτευσε τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ακριβές υπηρεσίες υγείας με νέες κρατικές δομές».

Συγκεκριμένα, ο κ. Φωτήλας, επεσήμανε ότι «Για μας στη ΝΔ, η ΠΦΥ βρίσκεται στο επίκεντρο της απαιτούμενης μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει στον πολύπαθο χώρο της υγείας που βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω της ασκούμενης πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Ο κ. Φωτήλας καταψηφίζοντας επί της αρχής, τόνισε ότι «το νέο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ ούτε θα παρέχει υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα στους πολίτες ούτε θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία. Αντίθετα, εισαγάγει ένα κρατικίστικο μοντέλο χωρίς σταθερή χρηματοδότηση και χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Επίσης, παραγκωνίζει τον ιδιωτικό τομέα και στερεί το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού από τον ασθενή. Τέλος, προτείνεται από την κυβέρνηση ένα ακριβό μοντέλο που θα καλύπτει μόνο το 30% του πληθυσμού και δεν έχει κανένα μακρόπνοο σχεδιασμό παροχής ΠΦΥ όπως πιστεύουμε εμείς στη ΝΔ ότι πρέπει να έχει η ΠΦΥ».

Καυστικός εμφανίστηκε ο βουλευτής, αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, σημειώνοντας, ότι «δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους», αφού αναλώνεται κυρίως σε μισθοδοσίες και όχι σε αναπτυξιακές δράσεις όπως θα έπρεπε. Και συμπλήρωσε:

«Εάν μάλιστα δίνονταν στον ΕΟΠΥΥ για αύξηση του προϋπολογισμού επισκέψεων τα 80 εκατομμύρια ανά έτος που προβλέπεται για τις ΤΟΜΥ, τότε θα πρόσθεταν 8 εκατομμύρια επισκέψεις ανά έτος (2.400 ετήσιες επισκέψεις ανά ιατρό) δηλαδή συμβάσεις με 3.333 νέους ιατρούς. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον βουλευτή, «θα έχει πολλαπλά οφέλη για την κάλυψη του πληθυσμού, εξασφάλιση της ελεύθερης επιλογής του ασθενούς, αποφυγή του φαινομένου brain drain στο εξωτερικό και ενίσχυση του δικτύου ΠΦΥ και χωρίς κανένα επιπλέον κόστος διαχείρισης δομής για το κράτος! Αδιανόητη κατασπατάληση πόρων λοιπόν με αβέβαιη προοπτική για το μέλλον. Επιπλέον, στο δικό σας σχέδιο, το προσωπικό με το οποίο θα λειτουργούν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που εσείς προβλέπετε, είναι απελπιστικά ανεπαρκές όταν προβλέπεται η λειτουργία του σε 2 βάρδιες, με μάλιστα επιπλέον κατ’ οίκον επισκέψεις και τεράστιες ευθύνες πρόληψης».

Ο βουλευτής, έθεσε ακόμη το ερώτημα αναφορικά με τους γιατρούς: «Αντί μία κυβέρνηση που υποτίθεται ότι είναι αριστερή να κάνει ρυθμίσεις που να ομογενοποιούν τις σχέσεις εργασίας, προβαίνει στο ακριβώς αντίθετο, την πολυδιάσπαση της μισθοδοσίας και της εργασιακής σχέσης».

Διαβάστε ακόμη:

Ν.Δ. Καταψηφίζει το σ/ν της ΠΦΥ - Κρατικίστικο μοντέλο με ακριβές υπηρεσίες υγείας

8th Pharma & Health Conference: Το κλειδί της ΠΦΥ είναι πάντα ο ασθενής και όχι ο γιατρός