ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΙΝΑΠ: Μόνος δρόμος η ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί τη φτώχεια

Τις θέσεις της για το νομοσχέδιο της Π.Φ.Υ., αλλά και για τo νέο ιατρικό μισθολόγιο, έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά.

ΕΙΝΑΠ: Μόνος δρόμος η ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί τη φτώχεια

H EINAΠ αναφέρει για το ζήτημα του μισθολογικού: «Από το 2010 μέχρι σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί λόγω των μνημονίων και της πολιτικής της Ε.Ε. έχουν απολέσει το 48%–52% των συνολικών τους εισοδημάτων. Με το 4ο μνημόνιο έχασαν και πάρα πολλά συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί κατακόρυφα η φορολογία εισοδήματος με συνέπεια οι πραγματικές απώλειες να ξεπερνούν το 55% των εισοδημάτων του 2010.
Χρόνια τώρα διεκδικούμε αναπλήρωση όλων των απωλειών με αγώνες πολιτικούς, συνδικαλιστικούς αλλά και με δικαστικά μέσα».

Ακολούθως σχολιάζει πως: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει χρήματα στις τράπεζες και στους μεγάλους επιχειρηματίες, έχει αφήσει τα νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις και τους μαχόμενους γιατρούς τους έχει καταδικάσει σε πολύ χαμηλά μισθολογικά επίπεδα.

Η κυβέρνηση επαίρεται ότι δίνει αύξηση στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα; Δίνει ακαθάριστες αποδοχές από 100€ μέχρι 150€ ανά μήνα περίπου σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια –δηλαδή κάτω από 100€ καθαρά- και την ίδια ώρα έχει αυξήσει κατακόρυφα τη φορολογία εισοδήματος.

Στα εκκαθαριστικά των νοσοκομειακών γιατρών ο φόρος εισοδήματος έχει γίνει από τριπλάσιος έως τετραπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση;

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν άλλο δρόμο παρά το δρόμο του αγώνα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους για ουσιαστικές αυξήσεις, αναπλήρωση των απωλειών και ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί τη φτώχεια».

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει στις συναντήσεις μας με τον υπουργό Υγείας ότι η ΠΦΥ δεν είναι ούτε απλό θέμα ούτε μπορεί να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και τυμπανοκρουσίες», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ.

Ακολούθως σχολιάζει πως: «Χρειάζεται σχεδιασμός, επαρκή κονδύλια, Κ.Υ αγροτικού και αστικού τύπου οργανωμένα, πλήρως στελεχωμένα με σύγχρονο εξοπλισμό, με οικογενειακό γιατρό, 24ωρη εφημερία και φυσικά δωρεάν για τους κατοίκους της χώρας μας.

Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται τις μέρες αυτές δεν καλύπτει όλο τον πληθυσμό, παρά μόνο το 1/3. Στις ΤΟΜΥ 3 εργαζόμενοι θα καλύπτουν 10.000 πληθυσμό με ημερομηνία λήξης των μονάδων αυτών αφού χρηματοδοτούνται για 2 + 2 χρόνια από το ΕΣΠΑ. Θα λειτουργούν ως πραγματικός «κόφτης» για την πρόσβαση στα νοσοκομεία και όχι ως διευκόλυνση των ασθενών.

Τα προαναγγελλόμενα Κ.Υ «θα καλύπτουν» τεράστιες πληθυσμιακές ομάδες αφού, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα αντιστοιχεί ένας καρδιολόγος για 20.000 πληθυσμό ή ένας ουρολόγος για μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού και φυσικά δε θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση».

Συνεχίζοντας η συνδικαλιστική οργάνωση των νοσοκομειακών γιατρών, επισημαίνει: «Για τους γιατρούς προβλέπεται η μετακίνησή τους για εφημεριακό έργο σε νοσοκομεία τα οποία είναι γνωστό ότι στενάζουν από προσωπικό. Δε φτάνει που χρησιμοποιούνται οι γιατροί ως περιπλανώμενοι λειτουργοί, για να τους δελεάσει τους δίνει και τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους αντλώντας όμως χρήματα από τις τσέπες των φτωχών ασθενών.

Δημιουργεί ακαδημαϊκές μονάδες ΠΦΥ –οι οποίες φαίνεται ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ποτέ- για την εκπαίδευση των ήδη ειδικευμένων γιατρών με ειδικότητα οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα – σεμινάρια που γίνονται στα νοσοκομεία. Άλλωστε, εκπαίδευση στους γιατρούς κάνουν κατά 75% τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και κατά 25% οι πανεπιστημιακές κλινικές.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δε δέχθηκε καμία από τις προτάσεις μας αλλά έκανε ακόμα πιο αντιδραστικό το νόμο.

Καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν αυτή την καρικατούρα ΠΦΥ και να διεκδικήσουν δωρεάν υπηρεσίες από ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας».