ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας για ΠΦΥ: Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι αριστερίστικη δήλωση - Χρειάζονται πόροι

Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να υλοποιηθεί το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά την τοποθέτησή του ως ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συζήτηση επί της αρχής, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του νομοσχεδίου.

Μπαργιώτας για ΠΦΥ: Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι αριστερίστικη δήλωση - Χρειάζονται πόροι

Όπως ανέφερε με νόημα ο βουλευτής, «αυτό που δεν έχει η χώρα είναι ένα ασθενοκεντρικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας που να αξιοποιεί τους πόρους του συστήματος, ενώ για να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο οικοδόμημα υγείας πρέπει να βρούμε λεφτά, καθώς τα 80 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τρία χρόνια και με ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθηλωμένο εδώ και χρόνια στα 6 δις ευρώ, δεν επαρκούν».

Ανέφερε αναλυτικά ο κ. Μπαργιώτας:

«Είναι τραγική η έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Με τέτοια έκθεση που λέει «δεν ξέρω, δεν μπορώ να το αξιολογήσω, δεν ξέρω πόσο θα κοστίσει και τι χρήματα χρειάζονται» δεν κάνουμε τίποτε παραπάνω από διακηρύξεις καλών προθέσεων. Αν είναι, να ψηφίσουμε έναν νόμο που να λέει ότι επιθυμούμε το Σύστημα Υγείας να αποκτήσει τις προδιαγραφές του σουηδικού μοντέλου μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Αν δεν έχω λεφτά, δεν έχω επιχειρησιακό πλάνο, ψηφίσω δεν ψηφίσω το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν. Δεν υπάρχουν λεφτά και όσο δεν υπάρχουν λεφτά, αυτά δεν είναι αριστερές μεταρρυθμίσεις είναι αριστερίστικες δηλώσεις. Γιατί δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα και καμιά πιθανότητα να υλοποιηθούν».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα προβλήματα του Συστήματος Υγείας στη χώρα, επεσήμανε: «Είμαστε η χώρα με τις περισσότερες μαγνητικές τομογραφίες ανά χίλιους κατοίκους, τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα, τους περισσότερους καρδιολόγους, καρδιολογικά ιατρεία και καρδιολογικούς υπερήχους και πάει λέγοντας. Τι δεν έχει η χώρα; Σύστημα. Δεν έχει ένα δημόσιο σύστημα που να ρυθμίζει και να βάζει κανόνες και να κατευθύνει τις δημόσιες πληρωμές, αυτά που ελέγχει το δημόσιο, με τρόπο τέτοιο που να βελτιστοποιεί αυτές τις υπηρεσίες για το συμφέρον του ασθενούς. Ούτε του γιατρού, ούτε των συμφερόντων, ούτε κανενός. Αυτό που δεν έχει η χώρα είναι ένα ασθενοκεντρικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας που να αξιοποιεί τους πόρους του συστήματος και τα λίγα χρήματα που υπάρχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Για να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο οικοδόμημα υγείας πρέπει να βρούμε λεφτά. Με 80 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τρία χρόνια και με ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθηλωμένο εδώ και χρόνια στα 6 δις ευρώ, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Για να βρούμε χρήματα, θα πρέπει να γίνουμε ευέλικτοι, να ρίξουμε τις παρωπίδες και τα κομματικά γυαλιά και να αρχίσουμε να αναζητούμε λεφτά και στον ιδιωτικό τομέα, να προσπαθούμε να προσελκύσουμε και ιδιωτικές επενδύσεις. Υπάρχει τρόπος αρκεί να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι το κρατικό είναι δημόσιο».

Κλείνοντας, ο βουλευτής, τόνισε πως «έχουμε δύο δρόμους μπροστά μας, «Ή θα ακολουθήσουμε τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, με τις οποίες το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση, όπως έγινε το 1980 που τότε το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε ότι κυριαρχούσε εκείνη την εποχή στην Ευρώπη και θα βρούμε λεφτά για επενδύσεις, ή θα καταλήξουμε σε αυτό που είναι τα περίφημα veteran hospitals στην Αμερική. Ελεημοσύνη και υποβαθμισμένες υπηρεσίες για τους φτωχούς, δηλαδή. Μπορούμε να διαλέξουμε».

Διαβάστε ακόμη:

Ν.Δ. Καταψηφίζει το σ/ν της ΠΦΥ - Κρατικίστικο μοντέλο με ακριβές υπηρεσίες υγείας