ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΙΚ: Ναι στην απόφαση Πολάκη για το clawback - Ζητά αύξηση προϋπολογισμού από ΕΟΠΥΥ

Το νέο τρόπο υπολογισμού του clawback που θέσπισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χαιρετίζει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), σημειώνοντας ότι είναι πιο δίκαιος μέσα στην αδικία των αναγκαστικών εκπτώσεων και ισχύει άλλωστε, για όλες τις υπόλοιπες χρονιές, από το 2013 έως και σήμερα. 

ΠΕΙΚ: Ναι στην απόφαση Πολάκη για το clawback - Ζητά αύξηση προϋπολογισμού από ΕΟΠΥΥ

Το θεσμικό όργανο των ιδιωτικών κλινικών, ευελπιστεί δε, ότι «με αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικά επίπεδα, σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών τα ληστρικά μέτρα των αναγκαστικών εκπτώσεων θα εκμηδενιστούν μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΙΚ, με αφορμή την νέα Υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο αν. Υπουργος Υγειας Παύλος Πολάκης, σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό του Claw Back του έτους 2014, έχει ως εξής:

«Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών ευχαριστεί τον αν. Υπουργό Υγειας κο Παύλο Πολλακη που αποδέχτηκε το αίτημά μας για κατάργηση των Υπουργικών αποφάσεων υπ’ αριθμ. Γ3γ/οικ. 96176/4-11-2014 (ΦΕΚ Β΄3040) και Γ3γ/65273/15-09-2015 (ΦΕΚ Β΄ 2036) των Υπουργών Υγείας κ.κ. Βορίδη και Δημόπουλου που καθόριζαν με έναν αδιαφανή, φωτογραφικό και άδικο αλγόριθμο, που οδήγησε σε καταλογισμό ποσοστών Claw Back σε Ιδιωτικές Κλινικές από 7% !!!!! έως 95%, με στοιχεία τα οποία καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα, όπως αυτή απεικονίζεται στα επίσημα και μη αμφισβητούμενα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία προσκομίσαμε στην πολιτική ηγεσία και στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Με την νέα Υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 2638/28-7-2017 «Τα ποσά αυτόματης επιστροφής (clawback) του έτους 2014 για την κατηγορία παρεχόμενης υπηρεσίας υγείας «Υπηρεσίες Νοσηλείας Ιδιωτικών Κλινικών» υπολογίζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 100 του ν. 4172/2013 και ειδικότερα ως βάση υπολογισμού του ποσού επιστροφής που αντιστοιχεί, ανά μήνα, σε κάθε συμβεβλημένο πάροχο χρησιμοποιείται ο μηνιαίος λογαριασμός που αυτός υποβάλλει στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., έναντι των παρεχόμενων, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του. Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται στη βάση της διαφοράς ανάμεσα στην προϋπολογισμένη και την πραγματική δαπάνη, μετά την αφαίρεση τυχόν επιστροφών (rebates), εκπτώσεων και μη αποδεκτών δαπανών».

Θεωρούμε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού που άλλωστε ισχύει για όλες τις υπόλοιπες χρονιές, από το 2013 έως και σήμερα, είναι πιο δίκαιος μέσα στην αδικία των αναγκαστικών εκπτώσεων.

Ελπίζουμε ότι με αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικά επίπεδα, σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών που μας επιλέγουν, τα ληστρικά μέτρα των αναγκαστικών εκπτώσεων θα εκμηδενιστούν μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η αντίδραση του ΙΑΣΩ

Την ίδια ώρα όμως που η ΠΕΙΚ επικροτεί την απόφαση Πολάκη, η διοίκηση μιας άλλης μεγάλης ιδιωτικής κλινικής, το ΙΑΣΩ, πνέει μένεα, για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας περί clawback στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Ιασώ, χαρακτηρίζει την ενημέρωση του υπουργού μονομερή και αναμένει όπως τονίζει, «την άμεση απάντηση του κ. Πολάκη, αναφορικά με την δημοσιοποίηση του πίνακα και των συνοδών στοιχείων όλων των κλινικών, πριν ο όμιλος, προβεί σε οποιαδήποτε άλλη αυτονόητη ενέργεια».

Επιπλέον, σύμφωνα με την διοίκηση της κλινικής, η εταιρεία ΙΑΣΩ εμφανίζει τη μεγαλύτερη υστέρηση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα τους 4 από τους 12 μήνες του 2016 όταν οι περισσότερες ιδιωτικές κλινικές, έχουν πληρωθεί και έχουν πάρει χρήματα και για το 2017. Η διοίκηση του ομίλου, ζητά από τον κ. Πολάκη να ανακαλέσει τα όσα προσβλητικά είπε και να ζητήσει δημόσια συγνώμη.

Από την πλευρά του ο κ. Παύλος Πολάκης, δηλώνει πως «κατ’ αρχήν η εταιρεία (ΙΑΣΩ) θα πρέπει να ελέγξει τις πηγές από τις οποίες ενημερώνεται, γιατί σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν έκανε σύγκριση της αξιοπιστίας των ιδιωτικών κλινικών στις οποίες αναφέρθηκε. Στην παρέμβασή του, μάλιστα, μετά την τοποθέτηση του κου Βορίδη, ανέφερε τις ιδιωτικές κλινικές που πλήρωσαν χαμηλό ποσό clawback ως εξίσου σοβαρές κλινικές με αυτές που πλήρωσαν υψηλότερα ποσά».

Διαβάστε ακόμη:

Πολάκης: Δεν ανακαλώ ούτε λέξη - Τα στοιχεία είναι απολύτως τεκμηριωμένα

ΙΑΣΩ: Ο Πολάκης να ζητήσει δημόσια συγνώμη για όσα προσβλητικά είπε