ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υπ. Υγείας για στελέχωση ΤΟΜΥ: Θα διαψευστούν όσοι μιλούν για Βατερλώ - Κανένας εκφοβισμός

Άμεση ήταν η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τις ανακοινώσεις μερίδας ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, που κάνουν λόγο για μειωμένο ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας, να στελεχώσει τις 239 νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αλλά και για εκφοβισμό που ασκείται κυρίως προς τους νέους γιατρούς.

Υπ. Υγείας για στελέχωση ΤΟΜΥ: Θα διαψευστούν όσοι μιλούν για Βατερλώ - Κανένας εκφοβισμός

Μάλιστα το υπουργείο Υγείας, αναφέρει πως «όσοι μιλούν για Βατερλώ και μειωμένο ενδιαφέρον, θα διαψευστούν τον επόμενο μήνα με το άνοιγμα των πρώτων νέων δομών ΠΦΥ (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας)».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έχει ως εξής:

«Πραγματικά, προκαλεί απορία η αντίδραση μερίδας ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών στην προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας να προσελκύσει γιατρούς και ειδικότερα νέους επιστήμονες για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)

«Πρόκειται για θέσεις εργασίας που προσφέρουν «καθαρές» απολαβές που ξεπερνούν τα 1600€ , με καθεστώς μισθωτής εργασίας, τετραετή απασχόληση και εξασφαλισμένη τη συνέχεια της λειτουργίας των δομών και μετά τη λήξη του 4ετούς προγράμματος. Προφανώς οι θέσεις στις ΤΟΜΥ προτάσσονται ως καλύτερη ευκαιρία συγκριτικά με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ οι οποίες αντικειμενικά δεν μπορούν να είναι αντίστοιχης αποζημίωσης. Η παρότρυνση κυρίως σε νέους γιατρούς για συμμετοχή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημόσιας ΠΦΥ δεν συνιστά εκφοβισμό των παλιών, αλλά κάλεσμα συμπόρευσης και πρόσκληση επιστροφής τους επιστήμονες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τις διαρροές που γίνονται στον Τύπο για δήθεν μηδαμινό ενδιαφέρον των γιατρών να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, η απάντηση θα έρθει την ερχόμενη Παρασκευή που «κλείνει» η προκήρυξη. Κατανοούμε τους ευσεβείς πόθους κάποιων για «Βατερλώ» της μεταρρύθμισης, τους διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι θα διαψευστούν τον επόμενο μήνα με το άνοιγμα των πρώτων νέων δομών ΠΦΥ».

Με δεδομένο ότι πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την καταληκτική προθεσμία της προκήρυξης, καθώς λήγει την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου ενώ αρχικά έληγε στις 25 Αυγούστου και δόθηκε παράταση, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως οι γιατροί δεν έχουν πειστεί για τα σχέδια της ηγεσίας. Περίπου 500 αιτήσεις έχουν γίνει πανελλαδικά για τις 1.195 θέσεις ιατρών (956 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων και 239 θέσεις παιδιάτρων) που πρέπει να στελεχώσουν τις 239 ΤΟΜΥ.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί καταγγέλλουν «εκβιαστικές πρακτικές, εκφοβισμούς και απειλές» από το υπουργείο Υγείας και γενικά από κυβερνητικούς κύκλους, ιδίως στην περιφέρεια, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με το χαμηλό ενδιαφέρον του ιατρικού κλάδου.

Η Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της, έθεσε και θέμα «εκφοβισμού των γιατρών», που δέχονται ασφυκτικές και αθέμιτες πιέσεις να υποβάλλουν αιτήσεις για τις θέσεις ΤΟΜΥ στην περιοχή τους, που αυτή τη φορά, όπως αναφέρουν, βρήκαν τον εκφραστή τους στο πρόσωπο του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Υπουργείου κ. Σταμάτη Βαρδαρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), του μεγαλύτερου συλλόγου στη χώρα, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί μόλις 77 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων στην περιοχή της Αθήνας. Ο ΙΣΑ όπως και οι άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι καταγράφουν το ενδιαφέρον των γιατρών μέσα από τις βεβαιώσεις που δίνουν στα μέλη τους καθώς η σχετική βεβαίωση είναι δικαιολογητικό που πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι γιατροί όταν υποβάλλουν την αίτησή τους για τις ΤΟΜΥ.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Η κυβέρνηση εκφοβίζει τους γιατρούς ενόψει της στελέχωσης των ΤΟΜΥ

ΙΣΑ: Καταρρέει ως Βατερλώ, η ΠΦΥ - Μόλις 53 θέσεις για κάλυψη 195 στην Αθήνα

Βαρδαρός: «Βήμα» διεύρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας οι ΤΟΜΥ

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Η ιατρική & ηθική δεοντολογία δεν θέτει περιορισμούς στα καθήκοντά μας