ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιατρική Νομοθεσία: Έκκληση ΙΣΘ στον ΠΙΣ, για συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους

Την ανάγκη συνεργασίας του ιατρικού κόσμου και ειδικότερα, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τους προέδρους των Συλλόγων που έκαναν προτάσεις το 2017 αναφορικά με την Ιατρική Νομοθεσία και το προς συζήτηση νομοσχέδιο, με τη δέσμευση όλων, το Δ.Σ του Π.Ι.Σ να εγκρίνει τις προσθήκες προτείνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθ. Εξαδάκτυλος.

Ιατρική Νομοθεσία: Έκκληση ΙΣΘ στον ΠΙΣ, για συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους

Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, στηλιτεύουν την αντιπαράθεση που έχει προκληθεί μεταξύ ΠΙΣ και Ιατρικών Συλλόγων, χαρακτηρίζοντάς την άγονη, και σημειώνοντας πως θα έπρεπε να είχε προληφθεί. Να θυμίσουμε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, έχει χαρακτηρίσει εδώ και καιρό το νομοσχέδιο για την Ιατρική Νομοθεσία άτολμο και ανεπαρκές.

Αναλυτικά, η επιστολή του ΙΣΘ προς τον ΠΙΣ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η άγονη αντιπαράθεση του Δ.Σ του Π.Ι.Σ με ιατρικούς συλλόγους της χώρας θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχε προληφθεί, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα για το σύνολο των θεμάτων που την προκαλούν.

Πιστεύω ότι ο ρόλος του Π.Ι.Σ θα πρέπει διαχρονικά να είναι ο συγκερασμός των απόψεων και η συνεννόηση των μελών του. Αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την επιβολή ή τον πειθαναγκασμό όσων εκφράζονται διαφορετικά.

Βεβαίως μια τέτοια λειτουργία απαιτεί μια συνολικά διαφορετική προσέγγιση. Η επίτευξη των στόχων του Π.Ι.Σ μέσω των δράσεων του, διαχέεται αυτονόητα στους γιατρούς από τους ιατρικούς συλλόγους, οι οποίοι έχουν και το κλειδί της επιτυχίας κάθε προσπάθειας.

Ο ιατρικός κόσμος τα τελευταία χρόνια υφίσταται συνεχείς εξακολουθητικές ήττες σε όλα τα επίπεδα και αυτό δυστυχώς δεν είναι ούτε αυτονόητο, ούτε νομοτελειακό. Η εμπειρία των συναδέλφων φαρμακοποιών δείχνει ότι με άλλη στάση θα μπορούσαμε και εμείς να έχουμε άλλα αποτελέσματα. Θα πρέπει να συγχαρούμε τον Π.Φ.Σ που πρόσφατα πέτυχε στο ΣτΕ να ανατρέψει το «άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος του φαρμακοποιού», κάτι που εμείς δυστυχώς έχουμε ξεχάσει, πότε δεν το καταφέραμε.

Σας απευθύνω την επιστολή αυτή σήμερα, καθώς σε λίγες ημέρες αναμένεται στη Βουλή νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Ι.Σ στο οποίο κυριαρχεί το στοιχείο της πειθαρχικής επιβολής ως μεθόδου λειτουργίας και διοίκησης του Π.Ι.Σ. Στοιχείο πολύ ταιριαστό με την ιδεολογία της σημερινής Κυβέρνησης αλλά απολύτως αταίριαστο για όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για την αποτελεσματική λειτουργία, εκπροσώπηση και προάσπιση των συμφερόντων του συνόλου του ιατρικού κόσμου. Με δεδομένο ότι το θέμα συζητήθηκε σε συνεδριάσεις της γενικής συνέλευσης της οποίας η θητεία τερματίστηκε το 2014, και καθώς οι αποφάσεις των Γενικών Συνέλευσων είναι σεβαστές αλλά ανθρώπινες και όχι «ιερές», πιστεύω ότι η θέση του Π.Ι.Σ μπορεί να γίνει επίκαιρη και αποτελεσματική.

Μέχρι στιγμής δημοσίως 6 σύλλογοι, των οποίων το άθροισμα των μελών ξεπερνά κατά πολύ τα 2/3 του ιατρικού κόσμου της χώρας έχουν υποβάλει προτάσεις οι οποίες δεν είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους, και μπορούν να ενσωματωθούν στο προς συζήτηση νομοσχέδιο καθιστώντας το πραγματικά εκσυγχρονιστικό και κυρίως αποτελεσματικό για την μελλοντική λειτουργία μας. Είναι περίπου βέβαιο ότι αν αυτό δεν γίνει τώρα, πολύ σύντομα μια νέα πραγματικότητα θα απαιτήσει την αλλαγή των κανόνων που αύριο θα ψηφιστούν.

Σας προτείνω να συνεργαστούμε οι πρόεδροι των Ι.Σ που έκαναν προτάσεις το 2017 με εσάς, για την ενσωμάτωση των προτάσεων αυτών στο προς συζήτηση νομοσχέδιο και με τη δέσμευση όλων, το Δ.Σ του Π.Ι.Σ να εγκρίνει τις προσθήκες, που βεβαίως δεν αναιρούν τις αποφάσεις της Γ.Σ.».

Διαβάστε ακόμη:

ΙΣΘ: Άτολμο και ανεπαρκές το νομοσχέδιο για την ιατρική νομοθεσία

ΙΣΑ: Νέα επίθεση στον ΠΙΣ - Το νομοσχέδιο είναι η ταφόπλακα του ιατρικού κόσμου