ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ σε Τσίπρα: Ναι στις επενδύσεις, Ναι στον Μακρόν, αλλά Ναι στην υγεία & το κοινωνικό κράτος

Την ώρα που όλα τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες δύο ημέρες είναι στραμμένα στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και κατ’ επέκταση στις επιχειρηματικές συμφωνίες που μπορεί να προκύψουν μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που εγκαινιάζεται σήμερα υπολείπεται σε λάμψη και ενδεχομένως σε... αποτελεσματικότητα.

ΠΟΕΔΗΝ σε Τσίπρα: Ναι στις επενδύσεις, Ναι στον Μακρόν, αλλά Ναι στην υγεία & το κοινωνικό κράτος

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Διότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστω και την ύστατη στιγμή, ανακάλυψε την οικονομία και την επιχειρηματικότητα (πράγμα που είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά χρήσιμο αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα), γεγονός που σημαίνει, ότι όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Διότι μόνο η ανάπτυξη και η τόνωση της οικονομίας είναι αυτή που θα μας πάει μακρύτερα και ως χώρα –που έχει ταλανιστεί από τα αλλεπάλληλα Μνημόνια- και ως πολίτες.

Επομένως, η επιστολή που απέστειλε η ΠΟΕΔΗΝ στον Πρωθυπουργό με αφορμή τη ΔΕΘ και στην οποία καταγράφεται όλη η δεινή κατάσταση της δημόσιας υγείας σήμερα, ίσως να περάσει στα ψιλά, αν και ευχόμαστε πως όχι.

Η οικονομία και η τόνωση της επιχειρηματικότητας, όπως είπαμε παραπάνω, μπορεί να μας οδηγήσουν μακρύτερα, ωστόσο αυτό θα γίνει, εφόσον μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας. Και η υγεία πρέπει να μπει σε τάξη, τα νοσοκομεία πρέπει να έχουν τα αναγκαία υλικά τους, οι πολίτες (ανασφάλιστοι, ευπαθείς ομάδες, πρόσφυγες κλπ) να απολαμβάνουν ισότιμη περίθαλψη ανεξάρτητα από τις επενδύσεις που θα προσελκύσουμε. Πρώτα η κοινωνία και το κοινωνικό κράτος!

Και φυσικά εάν τα αποτελέσματα από την προκήρυξη για τη στελέχωση των 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας της ΠΦΥ είναι θετικά, τότε είναι βέβαιο, ότι ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί με έμφαση σε αυτό, στην ομιλία του. Είναι όμως σχεδόν απίθανο, να μιλήσει για τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες και που συχνά φθάνουν στο σημείο να φέρνουν γάζες ή άλλα υλικά από το σπίτι τους, όπως καταγγέλουν πολλοί γιατροί Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων.

Για το λόγο αυτό, στην επιστολή της η ΠΟΕΔΗΝ προς τον Πρωθυπουργό, προτείνει στον κ. Τσίπρα, να ταξιδέψει οδικώς μέχρι τη συμπρωτεύουσα!

«Ταξιδεύοντας καλό θα ήταν να κάνετε στάσεις σε Νοσοκομεία, σταθμούς ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας, Προνοιακές Μονάδες που είναι καθ’ οδόν να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι εάν πράγματι αναρρώνει η Δημόσια Υγεία που λέει ο κος Πολάκης και τα εξαπτέρυγά του», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει η Ομοσπονδία στην επιστολή της:

«Στη Θεσσαλονίκη όπως και σε όλη τη χώρα καρατομήσατε δεκάδες στελέχη χωρίς κρίσης από υπηρεσιακά συμβούλια (τα δικά μας παιδιά) Διευθύντριες, Υποδιευθύντριες, Προϊστάμενοι, στα Νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Παπανικολάου, Αγ.Παύλο, Θεαγένειο. Ημέρες εξαγγελιών ενόψει ΔΕΘ... και 3ης αξιολόγησης ... για αξιοκρατία κι εφαρμογή του νέου συστήματος κρίσεων κι αξιολόγησης.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ καθοδόν προς τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα είναι τραγική.

Σε όλο το νομό Βοιωτίας υπάρχουν μόνο 2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε 24ωρη ετοιμότητα. Το ένα στην Θήβα και το δεύτερο στην Λιβαδειά. Στο νομό Ευρυτανίας η κατάσταση είναι χειρότερη. Υπάρχει συνήθως ένα ασθενοφόρο σε διάθεση ενώ κάποιες φορές βγαίνει και δεύτερο. Στο νομό Μαγνησίας αν και υπάρχουν 10 ασθενοφόρα οχήματα στην διάθεση του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διοίκησης και καταγγελίες των εργαζομένων, το περασμένο Σαββατοκύριακο λειτουργούσαν τα δύο. Τα υπόλοιπα οκτώ ήταν στο συνεργείο. Την ίδια στιγμή σύγχρονο ασθενοφόρο δωρεά την ΕΒΟΛ παραμένει επί δύο μήνες χωρίς άδεια και πινακίδες!

Στο νομό Χαλκιδικής η κατάσταση για ένα ακόμη καλοκαίρι είναι τραγική. Μόλις 3 διαθέσιμα ασθενοφόρα προσπαθούν να καλύψουν εκατομμύρια τουρίστες και πολίτες. Σε όλη την Δυτική Μακεδονία, με τρείς από τους τέσσερις νομούς να είναι παραμεθόριοι, επιχειρούν μετά βίας επτά με οκτώ μόλις ασθενοφόρα στην καλύτερη των περιπτώσεων, καλύπτοντας τεράστια έκταση, κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες το μεγαλύτερο διάστημα του έτους.
Στον νομό Καβάλας με δυσκολία επιχειρούν τρία ασθενοφόρα και στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης μόλις από δύο».

Και ακόμη, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

«Στο ταξίδι σας προς τη Θεσσαλονίκη κύριε Τσίπρα:

- Θα διαπιστώσετε ότι από την Αθήνα έως τη Λάρισα δεν υπάρχει σε λειτουργία Αξονικός Τομογράφος όλες τις ώρες και ημέρες. Υπάρχει ένας παμπάλαιος στο Νοσοκομείο της Λαμίας που χαλάει συνεχώς και της Χαλκίδας λειτουργεί μόνο το πρωί και κάποια απογεύματα.

- Θα διαπιστώσετε ότι από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργεί ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα παρά μόνο ένα παμπάλαιο στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας. Το άλλο της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου σύγχρονο στοχευμένο δεν λειτουργεί προς ώρας, 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται κατ’ έτος από τις ακτινοθεραπείες. Βρίσκονται σε απόγνωση. Κάποιοι βρίσκουν χρήματα, ξεπουλιούνται και πάνε στον ιδιωτικό τομέα που θησαυρίζει. Οι 13.000 άτυχοι που δεν έχουν χρήματα πεθαίνουν με φρικτούς πόνους.

- Να διαπιστώσετε ότι από την Αθήνα έως τη Λάρισα λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Λαμίας, 150 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές. Αν λειτουργούσαν θα έσωζαν 1.000 Ασθενείς κατ’ έτος. Εάν λειτουργούσαν οι 3.500 κλίνες ΜΕΘ που είναι απαραίτητες για το Σύστημα Υγείας θα γλίτωναν τη ζωή τους 5.000 Ασθενείς κατ’ έτος.

- Να συνομιλήσετε με γιατρούς – νοσηλευτές να σας πουν τι σημαίνει εργασιακή εξουθένωση. Να μετρήσετε το νεοπροσληφθέν προσωπικό και όσους αποχώρησαν με συνταξιοδοτήσεις και να κάνετε λογαριασμό.

- Να σας πουν οι Νοσηλευτές ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας αν και κληρονόμησαν όλα τα κακά του ΕΦΚΑ, ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στα ΒΑΕ παρότι το δικαιούνται.

- Που ξέρετε μπορεί αν είστε τυχερός και στο δρόμο προς Θεσσαλονίκη να συναντήσετε το Ασθενοφόρο της Σκιάθου σε διακομιδή προς Θεσσαλονίκη, με τον γιατρό οδηγό του Ασθενοφόρου και με καύσιμα που έχει πληρώσει ο ίδιος.

- Τα Νοσοκομεία εφέτος κε Πρωθυπουργέ θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση 1,156 δις ευρώ. Το 2016 έλαβαν 1,156 δις ευρώ. Το 2015 έλαβαν 1,117 δις ευρώ. Το όριο δαπανών τελικά το 2015 αυξήθηκε στο 1,5 δις ευρώ. Το 2014 έλαβαν 1,11δις ευρώ. Το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης λαμβάνει σταθερά επί των ημερών σας 92 εκΑατ. ευρώ (2016 – 2017). Το 2014 και το 2015 δεν εμφανίζονται επιχορηγήσεις στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας, καθότι οι Μονάδες εξυπηρετούνταν από τα Νοσοκομεία ή άλλα Υπουργεία. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων είναι 1,2 δις ευρώ (στοιχεία Γεν. Διεύθυνσης Οικονομικών Υπουργείου Υγείας)

- Ο ΕΟΠΥΥ έλαβε το έτος 2014 774 εκατ. ευρώ. Το έτος 2015 έλαβε 525,5 εκατ.ευρώ. Το έτος 2016 έλαβε 525,5 εκατ. ευρώ. Το έτος 2017 λαμβάνει 325,5 εκατ. ευρώ.

- Όταν αναλάβατε Πρωθυπουργός κε Τσίπρα το μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων ήταν 69.223 υπάλληλοι. Οι κενές οργανικές θέσεις ήταν 35.677. Σήμερα το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό των Νοσοκομείων είναι 62.150. Κενές οργανικές θέσεις 40.000 (καταργήθηκαν χιλιάδες οργανικές θέσεις από τους Οργανισμούς των Νοσοκομείων).

- Θέλουμε επίσης να σας επισημάνουμε παρότι λέτε ότι είστε αριστερή κυβέρνηση, ανασχέσατε το κύμα των συνταξιοδοτήσεων όχι με κίνητρα αλλά με αντικίνητρα, δηλαδή αυξήσεις των ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων. Καταντήσατε τις συντάξεις προνοιακά επιδόματα. Εργαζόμενοι Νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας παρότι σακατεμένοι από την επίπονη μακροχρόνια εργασία, παραμένουν στην εργασία μέχρι τελικής πτώσεως. Φοβούνται να βγουν στη σύνταξη. Τι σύνταξη θα πάρουν; 10.000 μόνιμοι υπάλληλοι των Νοσοκομείων, εξ αυτών 7.000 Νοσηλευτές έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. Μπορούν και αύριο να συνταξιοδοτηθούν, αλλά φοβούνται. Δεν πιστεύουν όσα λέτε».

Επομένως, όχι άλλα ψεύδη ζητά από τον Πρωθυπουργό η ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε ακόμη:

Όταν ο Τσίπρας ανακαλύπτει με ενθουσιασμό το ελληνικό επιχειρείν - Επίσκεψη στην Apivita

Στελέχωση ΤΟΜΥ: Κλείνει απόψε τα μεσάνυχτα η προκήρυξη - Τι θα αποφασίσουν οι γιατροί;

ΠΟΕΔΗΝ: Όχι άλλα ψέματα και ΘΑ... κύριε Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ