ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Σε άμεση λειτουργία 75 ΤΟΜΥ - Και νέα προκήρυξη - Και εδώ αιτία το brain drain

Έντονο πολιτικό χρώμα είχε σήμερα, Τρίτη, η συνέντευξη τύπου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, αναφορικά με τα αποτελέσματα της στελέχωσης των 239 ΤΟΜΥ, από τα οποία προκύπτει χαμηλό ενδιαφέρον από γιατρούς –μόλις 600 είπαν «ναι» στο εγχείρημα- σε αντίθεση με την πληθώρα αιτήσεων από το οικονομικό και διοικητικό προσωπικό και τους νοσηλευτές.

Ξανθός: Σε άμεση λειτουργία 75 ΤΟΜΥ - Και νέα προκήρυξη - Και εδώ αιτία το brain drain

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η υγεία είναι βαθειά πολιτικό ζήτημα και όχι τεχνικό κόντρα στις κοινωνικές ανισότητες, σύμφωνα άλλωστε και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, απάντησε ο υπουργός σε σχετική ερώτηση του onMed, προσθέτοντας, ότι «Για εμάς η υγεία είναι ένα πεδίο που οι βασικές πολιτικές της κυβέρνησης υλοποιούνται και εγγυώνται την κοινωνική ανταποδοτικότητα των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν κληθεί να πληρώσουν οι πολίτες.

Υπογράμμισε, ότι η αιμορραγία της μετανάστευσης γιατρών (17.000 περίπου από συνολικά 400.000 Έλληνες) είναι η βασική και «πυρηνική αιτία» που δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους επιστήμονες, ωστόσο καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον από Παιδιάτρους. Το brain drain όμως, δεν αλλάζει από την μία ημέρα στην άλλη, πρόσθεσαν ο υπουργός Υγείας και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός.

Έχουμε διασφαλίσει τους πόρους, έχουμε ανοίξει μέτωπα με θύλακες διαφθοράς, προσπαθούμε να αλλάξουμε το σύστημα αρχίζουμε να προωθούμε κρίσιμες παρεμβάσεις και μία από αυτές και κορυφαία, είναι η ΠΦΥ, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Έκκληση σε Αντιπολίτευση και ΙΣ για σοβαρή κριτική

Μάλιστα, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απηύθυναν έκκληση στις δυνάμεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και στους Ιατρικούς Συλλόγους, να δείξουν μεγαλύτερη σοβαρότητα στην κριτική τους, καθώς δεν πρόκειται για κρατικοδίαιτο εγχείρημα, όπως είπαν.

«Η υγεία είναι ένα βαθύτατο πολιτικό ζήτημα. Ακούσαμε για κοινωνικό δαρβινισμό πρόσφατα. Ακούσαμε ότι οι κοινωνικές ανισότητες ειναι σύμφυτες με τη φύση», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς, την ομιλία του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, αλλά διεκδικώντας για το κόμμα του και τον χώρο του «τον στόχο της επίτευξης της ισότητας στην πρόσβαση στην υγεία, πρόκειται για μια θεμελιώδη διαφορά μας», όπως συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα της πολιτικής ηγεσίας για την ΠΦΥ, θα γίνει εκ νέου προκήρυξη για γιατρούς τον Οκτώβριο, ενώ η επικείμενη λειτουργία των δομών, συσχετίζεται με τις θέσεις των επαγγελματιών υγείας που έχουν καλυφθεί, δεδομένου οτι υπάρχουν περιοχές όπου δεν υποβλήθηκε ούτε μία αίτηση από γιατρό, κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τους κ.κ. Ξανθό και Βαρδαρό, θα τεθούν σε λειτουργία οι 75 από τις 239 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι γιατροί που δήλωσαν στις ΤΟΜΥ, είναι κάτω των 40 ετών.

Οι νέες δομές και το νέο μοντέλο υπερβαίνουν την ιατροκεντρικότητα του συστήματος, υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως πάνω από όλα στόχος είναι το ράπισμα των κοινωνικών ανισοτήτων και η έμφαση στην πρόληψη. Παρόλα αυτά, τσεκ απ δεν θα μπορεί να κάνει κάποιος πολίτης. Συγκεκριμένα, η λήψη δειγμάτων θα μπορεί να γίνεται, αλλά οι ΤΟΜΥ δεν θα έχουν εργαστήρια.

Στήριξη από τον ιδωτικό τομέα

Για πρώτη φορά, τόσο ο κ. Ξανθός όσο και ο κ. Βαρδαρός, επεσήμαναν ότι στο εγχείρημα της ΠΦΥ θα υπάρξει και στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρδαρός, αναφέρθηκε στην ανάγκη για βιωσιμότητα του συστήματος, τονίζοντας, ότι πρόκειται για έναν σημαντικό νόμο, που αξιοποιεί τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Η προτεραιότητα στο δημόσιο σύστημα είναι βασικό στοιχείο, για να μην σπαταλώνται πόροι στο χώρο της υγείας, πρόσθεσε.

Ανέφερε, ότι η προκήρυξη που ήταν το εργαλείο για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, έμεινε ανοιχτή για 5 εβδομάδες και κατηγορηθήκαμε γι αυτό, ωστόσο ήταν αναγκαία αυτή η παράταση μετά τις 25 Αυγούστου.

Η εύρεση των χώρων είναι ένα σημείο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, υπογράμμισε ο κ. Βαρδαρός, τονίζοντας ακόμη, ότι έχουμε κρίσιμη μάζα ιατρικού δυναμικού όπως οι παιδίατροι, ενώ είχαμε εντυπωσιακή συμμετοχή από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες διοικητικό οικονομικό προσωπικό και νοσηλευτές. Επίσης, ολοκληρώνεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού φακέλου.

Ο ΠΙΣ θα συμμετέχει στις συμβάσεις με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, θα δώσουμε 2.000 επιπλέον συμβάσεις καθώς και συμβάσεις με οδοντίατρους. Το υπουργείο Υγείας, δεν θέλει απέναντι να έχει τον ιδιωτικό τομέα αλλά χρειάζεται πρόγραμμα και σχέδιο για τη συνεργασία αυτή.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε, ακόμη μεταξύ άλλων:

- Οι νέες δομές θα αξιολογούνται και από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

- Η ομάδα Υγείας είναι αυτή που θα κάνει την διαφορά στο σύστημα αυτό. Θα εκπαιδευθεί σε σύγχρονες κατευθύνσεις και πρωτόκολλα, στη σχολική υγιεινή και σε ένα εξωστρεφές σύστημα υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται η οριζόντια προσέγγιση (πολίτης, οικογένεια, κοινότητα).

- Το νέο μοντέλο έχει στοιχεία καινοτομίας και έμφαση σε ζητήματα πρόληψης, ενώ ο ΠΟΥ είναι ο τεχνικός μας σύμβουλος.

- Έχουμε για πρώτη φορά, μετά τα τελευταία 15-20 χρόνια, νέες δομές στο σύστημα υγείας. Κυρίως θα έχουμε μία νέα κουλτούρα και φιλοσοφία που θα καλύψει το τεράστιο κενό πολιτικής. Δεν βάζουμε φίλτρο στα νοσοκομεία, στόχος είναι να εστιάσουμε στην πρόληψη της ασθένειας.

- Για εμάς η υγεία είναι ένα πεδίο που οι βασικές πολιτικές της κυβέρνησης υλοποιούνται και εγγυώνται την κοινωνική ανταποδοτικότητα, δηλαδή οι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες, θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

- Για εμάς, η υπόθεση της ΠΦΥ είναι πρόταση ισότητας, και για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος, απαιτούνται πολιτικές δυνάμεις, πολιτικά προγράμματα, πολιτικό προσωπικό, διότι οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι αποδεκτές. Ποτέ δεν υπήρξε ένα σοβαρό πλάνο. Δεν βάζουμε φίλτρο στα νοσοκομεία, αλλά πάμε να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια, με κυρίαρχο στόχο μας την έμφαση στην πρόληψη.

tomy
ky

Διαβάστε ακόμη:

Το Ποτάμι για τις ΤΟΜΥ: Το υπ. Υγείας να κάνει την αυτοκριτική του για την αποτυχία της στελέχωσης

Στελέχωση ΤΟΜΥ: Χιλιάδες νοσηλευτές & διοικητικοί είπαν το Ναι, σε αντίθεση με τους γιατρούς