ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι νοσηλευτές σε 24ωρη απεργία - Το διχαστικό σ/ν & οι αιχμές σε ΠΟΕΔΗΝ

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα οι νοσηλευτές όλης της χώρας, προκειμένου να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που βρίσκεται σε διαβούλευση και το οποίο χαρακτηρίζουν βαθύτατα διχαστικό και διασπαστικό.

Οι νοσηλευτές σε 24ωρη απεργία - Το διχαστικό σ/ν & οι αιχμές σε ΠΟΕΔΗΝ

Την ίδια ώρα, για το νομοσχέδιο θέση έχουν πάρει όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα, τα οποία στηρίζουν αναφανδόν το νοσηλευτικό κλάδο.

Παράλληλα με την σημερινή 24ωρη απεργία, οι νοσηλευτές θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Την απεργία έχει κηρύξει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας και τον Νοσηλευτικό Κλάδο», με το οποίο όπως αναφέρει, «εξισώνουν επαγγελματίες Πανεπιστημιακής και Ανώτερης εκπαίδευσης με βοηθούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και "μπερδεύουν" τους νοσηλευτές με τις μαίες… ».

Διαλύουν οικονομικά την ΕΝΕ

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) σημειώνουν ότι το νομοσχέδιο «ακυρώνει τις προκηρυχθείσες από 18 Σεπτεμβρίου εκλογές της ΕΝΕ, με όλα τα θεσμικά, οικονομικά και ηθικά επακόλουθα που αυτό έχει, γεγονός που αποτελεί ωμή παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία συλλογικού οργάνου. Δημιουργεί ενιαίο, ανομοιογενή κλάδο νοσηλευτικής με νοσηλευτές, βοηθούς νοσηλευτών και μαίες και μάλιστα προβλέπει ότι οι τελευταίες είναι δυνατόν να γίνονται προϊσταμένες σε τμήματα άσχετα του επιστημονικού τους αντικειμένου».

Επιπλέον «διαλύει οικονομικά την ΕΝΕ υποχρεώνοντας την να δημιουργήσει 74 παραρτήματα με κόστος 2,5 εκατ. ευρώ -μόνο για μισθοδοσία υπαλλήλων- και μειώνοντας στα 20 ευρώ την ετήσια συμμετοχή των μελών της, χωρίς να έχει προηγηθεί οικονομοτεχνική μελέτη από το υπουργείο Υγείας. Βάζει πρωτοφανή περιορισμό στις υποψηφιότητες μελών του ΔΣ μόνο στην ΕΝΕ και όχι σε άλλο εποπτευόμενο όργανο ΝΠΔΔ του υπουργείου. Δεν παρέχει καμία ουσιαστική αναβάθμιση στους βοηθούς νοσηλευτών, καθώς ούτε μισθολογικά τους εξισώνει, ούτε και στο καθηκοντολόγιο», ενώ «πυροδοτεί "εμφυλίους" μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μεταξύ νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών».

Διευκρινήσεις ΠΑΣΟΝΟΠ

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τις τοποθετήσεις Συνδικαλιστικών, Επιστημονικών και λοιπών Φορέων αναφορικά με το νομοσχέδιο, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ) επισημαίνει τα εξής:

Σύμφωνα με όσα ισχύουν αναφορικά με τους Ειδικούς Επαγγελματικούς Κλάδους στο Δημόσιο, ένας Ενιαίος Κλάδος Νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ δυνητικά σημαίνει ότι:

- Το Νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ (Νοσηλευτές ΠΕ, ΤΕ, Βοηθοί Νοσηλευτών ΔΕ, Μαίες/ευτές) θα εξαιρείται από τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα.

- Θα αμείβεται με Ειδικό Μισθολόγιο, διαφορετικό για την κάθε κατηγορία εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ,ΔΕ), που θα διασφαλίζει το ύψος των αποδοχών ανεξάρτητα από την επιδοματική πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης (πχ πιθανή περικοπή Ανθυγιεινού επιδόματος).

- Θα προσλαμβάνεται και θα εξελίσσεται με διακριτό τρόπο, σε σχέση με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.

- Θα αξιολογείται με κριτήρια που άπτονται της ιδιαιτερότητας του νοσηλευτικού επαγγέλματος και όχι με την οριζόντια αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που ασκούν Διοίκηση.

- Θα εντάσσεται σε πλήρες καθεστώς ΒΑΕ με δυνατότητα συνταξιοδότησης κατά μια 5ετία νωρίτερα από τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.

Ωστόσο, με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας καμία από αυτές τις προβλέψεις δεν εξειδικεύεται στο παρόν νομοσχέδιο, γεγονός που αποτέλεσε την αιτία σύγχυσης και λανθασμένης ερμηνείας των επίμαχων διατάξεων.

Aπό κανένα σημείο του επίμαχου νομοσχεδίου δεν προκύπτει ότι:

- Εξισώνονται, ισοτιμούνται ή καταργούνται οι διακριτές Εκπαιδευτικές κατηγορίες των ΠΕ, ΤΕ Νοσηλευτών και των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών εντός του ΕΣΥ.

- Εξισώνονται, ισοτιμούνται ή διαφοροποιούνται οι Τίτλοι Σπουδών (πτυχία) και τα επαγγελματικά δικαιώματα των ως άνω κατηγοριών.

- Καταργείται η όποια διάκριση υπάρχει, ανάμεσα στα επαγγέλματα των Νοσηλευτών και των Μαιών.

- Επέρχεται αυτόματη αναβάθμιση των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών σε Νοσηλευτές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ή αντίστροφα, υποβάθμιση των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ-ΝΠΔΔ) επιχειρείται ο εκδημοκρατισμός, και ο πλουραλισμός των απόψεων στις τάξεις του Οργάνου. Συγκεκριμένα:

- Με τη δυνατότητα διεύρυνσης του εκλογικού Σώματος που επιχειρείται από την αύξηση των Περιφερικών Τμημάτων της ΕΝΕ στα πρότυπα άλλων ΝΠΔΔ του χώρου της Υγείας (όπως οι Ιατρικοί Σύλλογοι), και με τη δυνατότητα εγγραφής που παρέχεται στους ΔΕ συναδέλφους μας, αναγνωρίζουμε ότι ο νομοθέτης επιθυμεί το ΝΠΔΔ να επιτελέσει το ρυθμιστικό του ρόλο σε όλο το φάσμα της Νοσηλευτικής άσκησης, με τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργό συμμετοχή του νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτό από μόνο του, αποτελεί ικανή συνθήκη ώστε τα νέα Περιφερικά Τμήματα της ΕΝΕ να καταστούν βιώσιμα από τη στιγμή που διπλασιάζεται ο αριθμός των εν δυνάμει μελών τους, και να επιτελέσουν ουσιαστικά και όχι μόνο τύποις, το ρυθμιστικό τους ρόλο στα πρότυπα αντίστοιχων Νοσηλευτικών Ρυθμιστικών Φορέων του εξωτερικού.

- Με τον ορισμό πλαφόν στις θητείες για κάθε θέση αιρετού, αλλά και με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που επανεισάγεται, επιχειρείται η αποφυγή του φαινομένου δημιουργίας μηχανισμών ελέγχου του Φορέα από κομματικά ή άλλα συμφέροντα, ενώ προάγεται η πολυσυλλεκτικότητα στα Όργανα Διοίκησης με σκοπό τη σύνθεση, και όχι την έξωθεν επιβολή απόψεων.

Η απλή αναλογική και οι νοσηλευτές

Υπενθυμίζεται ότι, η απλή αναλογική εισήχθη για πρώτη φορά ως εκλογικό σύστημα στην ΕΝΕ το 2011 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, για να καταργηθεί εκ νέου το 2014 επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Και τις δύο φορές (2011 & 2014), οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις έγιναν παραμονές των εκλογών, με ότι αυτό σημαίνει...

Και συνεχίζει η ΠΑΣΟΝΟΠ:

«Ύστερα από όλα αυτά, η Ομοσπονδία μας έσπευσε από την πρώτη στιγμή να χαιρετήσει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της σημερινής Κυβέρνησης αναγνωρίζοντας πως κινείται σε θετική κατεύθυνση, ακόμη και αν δεν ικανοποιεί το 100% των προσδοκιών μας ή δεν ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας.

Θεωρούμε ωστόσο εντελώς ανυπόστατα και παραπλανητικά, όλα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες από άλλους Φορείς της Νοσηλευτικής περί δήθεν διάσπασης της Νοσηλευτικής Κοινότητας, περί ισοπέδωσης των τίτλων σπουδών, περί υποβάθμισης των Νοσηλευτών και του ρόλου τους, περί διάλυσης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, ακόμα και περί κατάλυσης του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Αιχμές σε ΠΟΕΔΗΝ

Και κυρίως, όταν αυτοί οι χαρακτηρισμοί προέρχονται από Φορείς όπως η ΠΟΕΔΗΝ, που μέχρι το 2014 εγγράφως και δημόσια υποστήριζε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου, αίτημα που όπως ισχυρίζεται έχει εντάξει στο διεκδικητικό της πλαίσιο, ή από παράγοντες της σημερινής Διοίκησης της ΕΝΕ που επί 13 συναπτά έτη κατέχουν τα ίδια αξιώματα ύστερα από εκλογικές διαδικασίες με συμμετοχή στις εκλογές μόνο του 13% των εγγεγραμμένων, όπως έγινε το 2014... Αυτό το τελευταίο, αποτελεί από μόνο του την ισχυρότερη απόδειξη αποτυχίας της απερχόμενης Διοίκησης της ΕΝΕ στη συσπείρωση των μελών της και στη δημιουργία συναδελφικού κλίματος αλλά και ικανή συνθήκη νομοθετικής παρέμβασης από τη σημερινή Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ανακόψει την απαξίωση του Φορέα και να προάγει τον εκδημοκρατισμό του.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού τηρεί στάση αναμονής έως ότου κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο στην τελική του μορφή, και καλεί όλους τους Νοσηλευτές να σταθούν με ιδιαίτερα κριτική στάση απέναντι στις φωνές εκείνες, που παραβλέποντας το πραγματικό συμφέρον του Κλάδου, επιθυμούν για δικούς τους μικροκομματικούς ή αντιπολιτευτικούς λόγους να παρασύρουν τη Νοσηλευτική κοινότητα στον αυτοχειριασμό...»