ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Pharma Innovation Forum: Υπό απειλή η επιχειρηματικότητα - Μέλημά μας η προστασία του ασθενή

Έκκληση στην Πολιτεία και στην κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να υλοποιήσει επιτέλους τις δεσμεύσεις της απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία που είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του Έλληνα ασθενή, ζητά το PHARMA INNOVATION FORUM.

Pharma Innovation Forum: Υπό απειλή η επιχειρηματικότητα - Μέλημά μας η προστασία του ασθενή

Τρείς ημέρες μετά την απόφαση που ανακοίνωσε η Roche να αποσύρει από τη θετική λίστα ογκολογικό φάρμακο για το μεταστατικό μελάνωμα, επικαλούμενη το γεγονός ότι επιβαρύνεται δραματικά με το αναδρομικό τέλος 25% (που έχει επιβληθεί σε όλα τα καινοτόμα σκευάσματα, ωστόσο θα παρέχει δωρεάν σε όλους τους ασθενείς το φάρμακό της έως ότου ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους), ένα ακόμη θεσμικό όργανο του κλάδου, το PHARMA INNOVATION FORUM παίρνει θέση, δίνοντας το δικό του στίγμα λέγοντας πως «έχει απωλεσθεί το σημείο ισορροπίας»

Προφανώς εννοεί πως το σημείο αυτό, έχει απωλεσθεί και από τις δύο πλευρές, δηλαδή Πολιτείας και βιομηχανίας.

Να σημειωθεί, ότι το Pharma Innovation Forum επικεφαλής του οποίου βρίσκεται ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης (ο οποίος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen) αντιπροσωπεύει τις πολυεθνικές εταιρείες που διαθέτουν έρευνα και ανάπτυξη, ο οποίος στο μήνυμά του τονίζει πως πλέον, η υγιής επιχειρηματικότητα βρίσκεται υπό απειλή.

Αναλυτικά η θέση του ΔΣ του PHARMA INNOVATION FORUM για τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο του Φαρμάκου έχουν ως εξής:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου, επιβεβαιώνουν με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι έχει απωλεσθεί το σημείο ισορροπίας.

Οι όποιες αποφάσεις, δημοσιοποιούμενες ή μη, έρχονται ως αποτέλεσμα αθροιστικών, συσσωρευμένων, χρόνιων προβλημάτων αλλά και επιλογών, που καθιστούν την υγιή επιχειρηματικότητα υπό απειλή.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόταγμα είναι ο Έλληνας ασθενής. Όλοι κρινόμαστε από τις επιλογές μας και πολύ περισσότερο η Πολιτεία που οφείλει να διασφαλίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της απρόσκοπτης πρόσβασης και του συνεχούς εφοδιασμού με καινοτόμες θεραπείες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των προδιαγραφών διαφανούς, υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Όσο δίκαια είναι τα αιτήματα, άλλο τόσο δίκαιες είναι και οι επιλογές που τα υποστηρίζουν. Η εύρεση του σημείου ισορροπίας είναι αναγκαία, δεδομένων όσων συνέβησαν, συμβαίνουν, αλλά και προληπτικά και αποτρεπτικά όσων ενδεχομένως θα συμβούν.
Η συνυπευθυνότητα και ο διάλογος χωρίς αιφνιδιασμούς είναι συνθήκη και υποχρέωση όλων. Αναμένουμε την Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες, ξεκινώντας από την υλοποίηση των τριών πρόσφατων δεσμεύσεών της, στη συνάντησή της με τους φορείς της φαρμακοβιομηχανίας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του PHARMA INNOVATION FORUM, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάκης Παπαταξιάρχης.

Η ψύχραιμη θέση του ΣΦΕΕ - Θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες τη Roche;

Εν τω μεταξύ, μόλις δύο ημέρες πριν, ο ΣΦΕΕ έδωσε μία ψύχραιμη απάντηση για το θέμα της απόσυρσης του ογκολογικού φαρμάκου της Roche, τονίζοντας πως «κάθε εταιρία, αποφασίζει και χαράσσει τη δική της εμπορική πολιτική σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Ωστόσο, κάλεσε για ακόμη μία φορά το Υπουργείο Υγείας, να επανεξετάσει άμεσα τα μέτρα αυτά και να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων, διαρθρωτικών αλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, στο περιθώριο παρουσίασης με αφορμή Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Επικοινωνία Γιατρού - Ασθενούς και τη Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων (Med & Me), ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, σχολιάζοντας το γεγονός της Roche, υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό, να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες το παράδειγμα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς τα βάρη που πρέπει να σηκώσουν οι επιχειρήσεις φαρμάκου είναι πλέον δυσβάστακτα. Ήρθε η ώρα των πρααγματικών μεταρρυθμίσεων και το τέλος των οριζόντιων μέτρων επανέλαβε στους δημοσιογράφους.

Επιθετική η ΠΕΦ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, τόνισε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να προσφέρει «θεραπεία» για την υπέρβαση δαπανών.

«Είναι οικονομική «αυτοκτονία» να μη χρησιμοποιούμε τα φάρμακα που παράγουμε. Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν ποιοτικά φάρμακα με χαμηλό κόστος, ωστόσο τα φάρμακα αυτά δεν χρησιμοποιούνται στο επίπεδο που θα έπρεπε. Η συνταγογράφηση στρέφεται σε πιο γνωστές και πιο ακριβές εισαγόμενες δραστικές ουσίες, ενώ το σύστημα υγείας «ευνοεί» τα πιο ακριβά φάρμακα», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Τρύφων αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Roche.

Διαβάστε ακόμη:

Παπαταξιάρχης: Χρειαζόμαστε μια εθνική Πολιτική Υγείας με προβλέψιμους όρους

Τρύφων: Το σύστημα ευνοεί τα ακριβά φάρμακα - Η Ελλάδα αυτοκτονεί οικονομικά



ΕΛΛΟΚ: Υπουργείο & Roche να βρουν άμεσα λύση για τους καρκινοπαθείς - Είναι η κορυφή του παγόβουνου

ΣΦΕΕ για την απόφαση Roche: Το υπ. Υγείας να υλοποιήσει τώρα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις