ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Έτοιμη η προκήρυξη για 400 μόνιμους γιατρούς στην ΠΦΥ - Επανέρχονται και όσοι εκδιώχθηκαν

Απαραίτητος όρος για την επιτυχία του νέου υποδείγματος στην οργάνωση της ΠΦΥ, είναι δικτύωση και συνέργεια των δομών του ΕΣΥ με τις κοινωνικές δομές του Κράτους ή της Αυτοδιοίκησης (όπως Κέντρα Κοινότητας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι), τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο 7ο ΕYRIPA Rural Health Forum το περασμένο Σάββατο στον Πάνορμο Ρεθύμνου.

Ξανθός: Έτοιμη η προκήρυξη για 400 μόνιμους γιατρούς στην ΠΦΥ - Επανέρχονται και όσοι εκδιώχθηκαν

Παράλληλα όμως με τις νέες δομές (ΤΟΜΥ), το υπουργείο Υγείας, ενισχύει τις σημερινές με πάνω από 400 μόνιμους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με δυνατότητα επανόδου στο Σύστημα ενός μέρους των γιατρών που εκδιώχθηκαν το 2014 από τις δομές του πρώην ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ, ενώ προωθεί και ένα πρωτοποριακό θεσμό συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Αναλυτικά, η τοποθέτησή του έχει ως εξής:

«Είμαστε σε μια περίοδο σταθεροποιημένης και σταδιακά βελτιούμενης λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Είμαστε ταυτόχρονα στην αρχή μιας σημαντικής μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, αναπτύσσοντας ένα νέο μοντέλο αποκεντρωμένων δομών με εγγύτητα στον πολίτη, με ευχερή πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας (νοσηλευτής, επισκέπτης υγείας, κοινωνικός λειτουργός) και κυρίως, με μια νέα κουλτούρα που δίνει έμφαση όχι μόνο στη θεραπεία αλλά ταυτόχρονα στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην ολοκληρωμένη και κοινοτικά προσανατολισμένη φροντίδα. Απαραίτητος όρος για την επιτυχία αυτού του νέου υποδείγματος στην οργάνωση της ΠΦΥ είναι δικτύωση και συνέργεια των δομών του ΕΣΥ με τις κοινωνικές δομές του Κράτους ή της Αυτοδιοίκησης (Κέντρα Κοινότητας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι).

Παράλληλα όμως με τις νέες δομές (ΤΟΜΥ), ενισχύουμε τις σημερινές (Κέντρα Υγείας υπαίθρου και πόλης) με πάνω από 400 μόνιμους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με προτεραιότητα στα Εργαστήρια, στην οδοντιατρική περίθαλψη, στη φροντίδα των παιδιών και της γυναίκας κλπ. Η προκήρυξη για τις θέσεις αυτές θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου, θα δώσει τη δυνατότητα επανόδου στο Σύστημα ενός μέρους των γιατρών που εκδιώχθηκαν το 2014 από τις δομές του πρώην ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ και θα στηρίξει την εύρυθμη λειτουργία Κέντρων Υγείας που έχουν ανεπαρκή ή οριακή στελέχωση.

Παράλληλα, προωθούμε ένα πρωτοποριακό θεσμό συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, τις ακαδημαϊκές Μονάδες ΠΦΥ, που – σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τις Ιατρικές Σχολές - θα ενδυναμώσει τη φιλοσοφία του νέου συστήματος, θα βελτιώνει συνεχώς τις δεξιότητες των ανθρώπων που εργάζονται στην ΠΦΥ και την ποιότητα της φροντίδας προς τους πολίτες.

Σε επαφή με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, στηριζόμενοι στο έντιμο και αξιόπιστο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, σχεδιάζοντας με βάση τις τεκμηριωμένες ανάγκες των τοπικών κοινωνών, ενεργοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους υπέρ της δημόσιας περίθαλψης και με κεντρικό πολιτικό στόχο την καθολική κάλυψη και τη ισότιμη φροντίδα, μπορούμε να προσδοκούμε μια ευοίωνη προοπτική για το Σύστημα Υγείας και τους δείκτες υγείας του πληθυσμού».

Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ακόμη, πως «είναι μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Ιατρική του Σχολή και την Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, η διοργάνωση αυτού του σημαντικού πανευρωπαϊκού επιστημονικού φόρουμ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υπηρεσίες σε αγροτικές και δυσπρόσιτες περιοχές. Είναι επίσης τιμή για τη χώρα και το Σύστημα Υγείας της να φιλοξενεί συνέδρια, που υπερβαίνουν τη στενά τεχνοκρατική προσέγγιση της ιατρικής και των επιτευγμάτων της».

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ ξεκινά από τα Ιωάννινα - Στηρίζει όλη η τοπική κοινωνία



Ξανθός: Θέλουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα συμβαδίζει η ανάπτυξη & η άρση των ανισοτήτων

Ξανθός: Έτσι θα μειώσουμε τα ιατρικά λάθη στο ΕΣΥ - Δομικές αλλαγές στο ΕΣΥ & στα ΤΕΠ