ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Και εγένετο νέο ωράριο γιατρών του ΕΣΥ - Σε ΦΕΚ ο νόμος

Συνεχές, πρωινό και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, είναι το ωράριο που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ, και το οποίο θεσμοθετήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Και εγένετο νέο ωράριο γιατρών του ΕΣΥ - Σε ΦΕΚ ο νόμος

Ο νόμος, δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Νόμος 4498/2017) και με αυτόν τον τρόπο, εναρμονίζεται η χώρα μας (το ελληνικό Δίκαιο) με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003 “σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας”.

Σύμφωνα με το νόμο, το τακτικό ωράριο των ιατρών των υπηρετούντων στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ) είναι επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας των ιατρών της παρ. 1 του άρθρου 1 δεν μπορεί να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες εργασίας με περίοδο αναφοράς (μέσο όρο) τους τέσσερις (4) μήνες, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών. Στον υπολογισμό του μέσου όρου δεν προσμετρώνται ή παραμένουν ουδέτερες η ετήσια άδεια και οι άδειες ασθενείας.

Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το απόλυτο όριο των εξήντα (60) ωρών εργασίας την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών.

Αναφορικά με τις εφημερίες, αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό να συμμετέχουν και οδοντίατροι, ενώ μπορούν να συμμετέχουν και φαρμακοποιοί, χημικοί, βιοχημικών βιολόγοι, ψυχολόγοι κλπ.

Ειδικότερα:

- Η συμμετοχή όλων των ιατρών και οδοντιάτρων στο πρόγραμμα εφημεριών είναι υποχρεωτική, ανεξάρτητα από βαθμό ή βαθμίδα, και μπορεί να λάβει τη μορφή της ενεργής εφημερίας, της εφημερίας ετοιμότητας και της μικτής εφημερίας, λογίζεται δε ως απασχόληση πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου και αμείβεται. Ομοίως, επιτρέπεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα εφημεριών των φαρμακοποιών, χημικών, βιοχημικών, κλινικών χημικών, βιολόγων, φυσικών νοσοκομείων - ακτινοφυσικών, ψυχολόγων που υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.

- Οι ειδικευόμενοι ιατροί διενεργούν μόνον ενεργές εφημερίες.

- Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται και εξειδικεύεται ο αριθμός των ιατρών και των λοιπών επαγγελματιών, που συμμετέχουν στις εφημερίες, καθώς και η κατανομή των εφημεριών, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε υγειονομικής περιφέρειας, νοσοκομείου ή μονάδας Π.Φ.Υ.

- Όλα τα τμήματα ή κλινικές των νοσοκομείων εφημερεύουν καθημερινά και καταρτίζουν μηνιαία προγράμματα εφημερίας.

- Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από εισήγηση του ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ., ορίζονται τα Κέντρα Υγείας και οι Μονάδες Υγείας των Δ.Υ.ΠΕ. που λειτουργούν και εφημερεύουν σε 24ωρη βάση.

Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζεται και εξειδικεύεται ο χρόνος και ο τρόπος οργάνωσης των εφημεριών μονάδων Π.Φ.Υ., πέραν του τακτικού ωραρίου.

- Για τις ανάγκες εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων και των φορέων Π.Φ.Υ. των Δ.Υ.ΠΕ. όλης της χώρας σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών και κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών, με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, συστηματοποιούνται και εξειδικεύονται οι εφημερίες κατά υγειονομικές περιφέρειες, τμήματα ή κλινικές, εργαστήρια, Τ.Ε.Π., μονάδες και κατά ειδικότητες και καθορίζεται ο αριθμός, ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των εφημεριών και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Διαβάστε ακόμη:

Μπαργιώτας: Να αλλάξει το σύστημα εφημεριών πρώτα για τους ασθενείς και μετά για τους γιατρούς



Ι. Φωτήλας: Νομοσχέδιο προσβολής του ιατρικού κόσμου το ν/σ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας