ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Το ΕΣΥ θα αναβαθμιστεί περισσότερο όταν βγούμε από την Επιτροπεία

Την επισήμανση ότι έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας αξιόπιστο, λειτουργικό που παρέχει ασφάλεια στους πολίτες και που θα μπορέσει να αναβαθμιστεί περισσότερο όταν η χώρα βγει από την «επιτροπεία», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο συμπόσιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Θαλασσαιμίας.

Ξανθός: Το ΕΣΥ θα αναβαθμιστεί περισσότερο όταν βγούμε από την Επιτροπεία

Εξάλλου στην ομιλία του ο υπουργός, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία τονίζοντας πως πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όσον αφορά στην επάρκεια του αίματος, στην πρόσβαση στα φάρμακα, στα υλικά και στις διαγνωστικές εξετάσεις καθώς και στην παρακολούθησή τους από εξειδικευμένες μονάδες.

«Σε αυτά τα τρία πεδία, η πολιτεία οφείλει, ακόμα και σε αυτή την περίοδο δημοσιονομικού περιορισμού, να κάνει μετρήσιμες βελτιωτικές κινήσεις», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Ξανθός και ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση όπως η δυνατότητα που δόθηκε στους επικουρικούς γιατρούς να υπηρετούν για 3 χρόνια στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, η προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ για την ενίσχυση των μονάδων αυτών, η λήψη μέτρων για την κεντρική διαχείριση του αίματος αλλά και η ίδρυση ειδικού καρδιολογικού ιατρείου στο ΑΧΕΠΑ και ειδικού ηπατολογικού ιατρείου στο Ιπποκράτειο Αθήνας για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες που έχουν γίνει με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C, που είχε ως αποτέλεσμα να πενταπλασιαστούν οι ασθενείς με πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες.

Ο υπουργός Υγείας κατέληξε λέγοντας ότι ο νόμος για την κάλυψη των ανασφάλιστων εδραίωσε την προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα που η Πολιτεία πρέπει να το παρέχει με ισότιμο τρόπο σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την εργασία τους, την ασφάλιση και το εισόδημά τους και τόνισε ότι έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας αξιόπιστο, λειτουργικό που παρέχει ασφάλεια στους πολίτες και που θα μπορέσει να αναβαθμιστεί περισσότερο όταν η χώρα βγει από την «επιτροπεία».

Πριν την έναρξη του Συνεδρίου, ο κ. Ξανθός πραγματοποίησε συνάντηση με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Σ. Πλωμαρίτη, τη διοικήτρια του Ιπποκρατείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου, και τον αναπληρωτή καθηγητής χειρουργικής και Δ/ντή της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου, Ιωάννη Φούζα με αντικείμενο τη στήριξη και ανάπτυξη της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Ηπατος και Νεφρού. Τα ζητήματα τα οποία, όπως μεταφέρθηκαν στον Υπουργό, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι η ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ με ειδική πρόβλεψη για τη νοσηλεία μεταμοσχευθέντων, αλλά και η πρόσληψη εξειδικευμένων χειρουργών, μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων δύο γιατρών.

Στη συνέχεια ο Υπουργός συναντήθηκε με τους διοικητές και τους αναπληρωτές διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ από τους οποίους ζήτησε αναλυτική ενημέρωση όσον αφορά τις ενέργειες που έχουν γίνει για την ανάπτυξη των ΤΟΜΥ αλλά και για την πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και των ΥΠΕ.

Επίσης, μετά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Στρατή Πλωμαρίτη, επισκέφθηκε οικόπεδα στην περιοχή του δήμου Θέρμης στο πλαίσιο εξεύρεσης κατάλληλου ακινήτου για την ανέγερση Παιδιατρικού Νοσοκομείου μέσω δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Διαβάστε ακόμη:

Τεράστιες ελλείψεις σε αίμα - Να λειτουργήσουν τα τμήματα Αιμοδοσίας όλο το 24ωρο



Έκκληση από τους θαλασσαιμικούς για αίμα - Και το απόγευμα οι μεταγγίσεις στο Αγ. Σοφία

Στην Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία και η υπόθεση του εργοστασίου Πλάσματος