ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημήτρης Βαρνάβας: Να αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τους επικουρικούς

Την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τον θεσμό των επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ της χώρας μας ζητά ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Δημήτρης Βαρνάβας: Να αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τους επικουρικούς

Σε ανάρτησή του στο ygeianet.gr, ο Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει:

«Ο θεσμός των επικουρικών γιατρών έχει περάσει από σαράντα κύματα. Στην πρώτη του εφαρμογή (άρθρο 23 του ν. 2519/97) προβλέπονταν διορισμός επικουρικών σε Νοσοκομεία εκτός Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, με σύμβαση διάρκειας ενός έτους. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και στα Νοσοκομεία του κέντρου. Με το νόμο 2889/2001 η μισθοδοσία τους άρχισε να βαρύνει τον προϋπολογισμό των Νοσοκομείων. Αργότερα ο χρόνος σύμβασης αυξήθηκε μέχρι 3 έτη και υπήρξαν δεκάδες ανακατατάξεις στη λίστα αναμονής.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των επικουρικών ξεπέρασε τις 2000. Με την προσφορά τους στήριξαν καθοριστικά τη λειτουργία του ΕΣΥ όταν κινδύνευε με κατάρρευση εξαιτίας του παγώματος προσλήψεων και συνεχίζουν να το στηρίζουν φιλότιμα.

Η εμπλοκή που προκλήθηκε εξ αιτίας αναπομπής των ενταλμάτων πληρωμής όσων επικουρικών έχουν υπερβεί θητεία δύο ετών προκαλεί αναταραχή και σημαντικές δυσλειτουργίες στα Νοσοκομεία. Το Ελεγκτικό Συνέδριο πρόκειται να εξετάσει σύντομα το ζήτημα και θα ήταν τραγικό να κλονίσει την εύθραυστη ισορροπία του ΕΣΥ με μια απόφαση που θα στερεί από το υπουργείο Υγείας τον εύλογο χρόνο να διευθετήσει το ζήτημα. Η "συγγνωστή πλάνη" μπορεί στην προκειμένη περίπτωση ν΄ αποτελέσει σολομώντεια λύση.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει ν΄ αναθεωρηθεί το συνολικό πλαίσιο που αφορά στους επικουρικούς. Θέσεις που καλύπτονται περισσότερα από 2 χρόνια από επικουρικό γιατρό πρέπει να προκηρυχτούν άμεσα ως μόνιμες θέσεις Επιμελητών Β΄. Σταδιακά πρέπει να παραμείνει στο ΕΣΥ ένας πολύ μικρός αριθμός επικουρικών γιατρών, οι οποίοι θα καλύπτουν πραγματικά απρόβλεπτες ανάγκες».

Μόνον έτσι θα αποκτήσει κανονικότητα και σταθερότητα το σύστημα υγείας...".