ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Προβληματική η δαπάνη υγείας της χώρας - Επιβαρυντική για τον πολίτη η πληρωμή out of pocket

Την προβληματική δημόσια δαπάνη υγείας για τη χώρα μας, η οποία ως ποσοστό του ΑΕΠ αγγίζει τα 2/3 του μέσου όρου της Ευρώπης, παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώνοντας το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό ΗΤΑ, ο οποίος ετέθη σε δημόσια διαβούλευση.

Ξανθός: Προβληματική η δαπάνη υγείας της χώρας - Επιβαρυντική για τον πολίτη η πληρωμή out of pocket

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

«Το αντικειμενικό γεγονός είναι ότι σήμερα οι δημόσιες δαπάνες, η συνολική δαπάνη υγείας της χώρας μας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στα 2/3 του μέσου όρου της Ευρώπης. Αυτό είναι προβληματικό. Και βάζει όρια σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας και κυρίως διευρυμένης κάλυψης των αναγκών των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακευτικών αναγκών», τόνισε με έμφαση ο υπουργός και πρόσθεσε:

Δεν είναι μόνο οι ανάγκες στο φάρμακο. Υπάρχουν πεδία στη χώρα μας που το σύστημα υγείας είναι απόν, όπως είναι, για παράδειγμα, το πεδίο της αποθεραπείας-αποκατάστασης όπου οι πολίτες επιβαρύνονται οικονομικά και φυσικά επιβαρύνεται και το ασφαλιστικό σύστημα μέσα από την αγορά υπηρεσιών, από ένα ιδιωτικό τομέα ο οποίος έχουμε πει πολλές φορές όταν μάλιστα έχει και επιχειρηματική οργάνωση και διάρθρωση έχει και το γονίδιο της προκλητής ζήτησης και της σπατάλης και της υπερτιμολόγησης.

Αυτό, λοιπόν, είναι ένα δύσκολο πεδίο. Έχουμε σκεφτεί πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε, από το να καταργήσουμε, ας πούμε, το 1 ευρώ ανά συνταγή. Υπάρχουν διάφορα σενάρια τα οποία δυστυχώς με τα όρια δαπανών που είχαμε εγκεκριμένα δεν μπορούσαμε να τα ενεργοποιήσουμε».

Να θυμίσουμε, ότι τα θεσμικά όργανα των γιατρών τόσο ο ΠΙΣ όσο και ο ΙΣΑ, έχουν αναφερθεί πολλάκις στην ανάγκη αύξησης των δαπανών υγείας, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γ. Πατούλης, μιλώντας στο 16ο Συνέδριο HealthWorld τον Οκτώβριο, είχε τονίσει πως οι δαπάνες της υγείας είναι ανελαστικές και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τα μνημόνια. Ένα σωστό υγειονομικό σύστημα διατηρεί την υγεία των πολιτών και συντελεί στην αύξηση του μέσου όρου ζωής τους. Κάθε μεταρρύθμιση, πρέπει να λαμβάνει χώρα με γνώμονα καταρχάς το όφελος του ασθενή και να διασφαλίζει την παροχή των ποιοτικότερων υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Το ζητούμενο είναι να συνδυαστεί το χαμηλότερο κόστος στην οικονομία, με το χαμηλότερο κόστος στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και όχι να γίνουν «εκπτώσεις» που θα έχουν δυσμενή επίπτωση στην υγεία των πολιτών».

Εξάλλου, αναφερόμενος στην ιδιωτική δαπάνη υγείας, ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή που υπάρχει από την πλευρά των Ελλήνων πολιτών. Όπως είπε συγκεκριμένα, «σήμερα οι πολίτες στην Ελλάδα πληρώνουν το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικής συμμετοχής, out of pocket πληρωμών, στην Ευρώπη. Είναι 35%, μάλλον ίσως στην Κύπρο να είναι λίγο παραπάνω, νομίζω ότι είναι πάνω από 40, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι περίπου 15%. Αυτό είναι μία επιβάρυνση. Στην ουσία δηλαδή, αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι ένα μέρος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης το οποίο συμπιέστηκε, και εγώ λέω σωστά συμπιέστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του, μετακυλίστηκε, μεταφέρθηκε ως επιβάρυνση των πολιτών».

Με τα λεγόμενά του αυτά επομένως, ο κ. Ξανθός, ανάβει το πράσνο φως για την αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν πλέον η χώρα θα έχει βγει επίσημα από τα Μνημονιακά Προγράμματα και θα μπορεί να χαράξει την δική της στρατηγική με τους δικούς της όρους στο φάρμακο. Αρκεί, να προχωρήσουν και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως η δημιουργία του Οργανισμού Health Technology Assesment (HTA) που βρίσκεται στην τελική ευθεία, τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, τα Μητρώα των Ασθενών, η μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στο σύστημα υγείας, αλλά και η μείωση κατά 30% του clawback.

Διαβάστε ακόμη:

Στην τελική ευθεία το νέο σύστημα αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας

Η υγεία έχει ανάγκη από δουλειές, προσλήψεις, αξιοπρέπεια και όχι από τα ψίχουλα του μερίσματος

Πατούλης στο Healthworld: Οι δαπάνες υγείας θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τα Μνημόνια

ΗΔΙΚΑ: Ξεκινά η συνταγογράφηση με Θεραπευτικά Πρωτόκολλα για υπέρταση και διαβήτη

Οι μισοί Έλληνες πληρώνουν από την τσέπη τους μέχρι 50 ευρώ για προμήθεια φαρμάκων