ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας: Να δούμε με θάρρος την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τα νοσοκομεία

Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με κάθε τρόπο και με κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο αποτλεί τον μόνο τρόπο να αξιοποιηθούν, να μεγαλώσουν και να κρατηθούν τα νοσοκομεία εν ζωή.

Μπαργιώτας: Να δούμε με θάρρος την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τα νοσοκομεία

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κων. Μπαργιώτας στην εισήγησή του ως κεντρικός ομιλητής στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

«Η δική μας άποψη είναι ότι το σύστημα πρέπει να είναι αποκεντρωμένο και να έχει ενιαίους κανόνες για όλους - ιδιώτες, δημόσιο, τα πάντα. Να χρηματοδοτεί τα ταμεία από τον προϋπολογισμό με κριτήρια αντικειμενικά, με βάση σχέση κόστους – ποιότητας και όχι ιδεοληπτικά», τόνισε ο βουλευτής, προσθέτοντας ακόμη τα εξής:

«Πρέπει από δω και πέρα να δούμε με θάρρος την ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, μέσα ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία. Η προσέλκυση επενδύσεων μέσα στα νοσοκομεία, δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό αλλά ρεαλιστικό. Για τα επόμενα 20 χρόνια δεν υπάρχουν λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν υπάρχουν ΕΣΠΑ. Είναι ελάχιστα. Ο μόνος τρόπος να αξιοποιηθούν, να μεγαλώσουν και να κρατηθούν τα νοσοκομεία εν ζωή είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με τους διάφορους τρόπους που υπάρχουν στα πλαίσια της ΕΕ.

Το πακέτο Γιουνκέρ, έχει άπειρα λεφτά γι αυτή τη δουλειά, για την ανάπτυξη μονάδων με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μόνο για αυτές και μένουν αναξιοποίητα για ιδεολογικούς λόγους. Ο στόχος πάντα, είναι η κάλυψη όλων των πολιτών χωρίς κόστος από την τσέπη τους με την κάλυψη από το δημόσιο ταμείο αρχίζοντας από τους φτωχούς και ανεβαίνοντας προς τα πάνω ανάλογα με τις δυνατότητες και την ανάπτυξη της χώρας»

Στη συνέχεια, ο βουλευτής, αναφέρθηκε στην απραξία της κυβέρνησης όσον αφορά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο χώρος της Υγείας, επισημαίνοντας ότι «Από το 2015 μέχρι το 2017, η κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι υποχρεωμένη ουσιαστικά να εφαρμόσει αυτά που κατήγγελλε και κατακεραύνωνε σε όλα τα επίπεδα, είτε είναι ο ΕΟΠΥΥ είτε η εφαρμογή του ΠΕΔΥ, για τα οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει πολλαπλώς στο παρελθόν την αντίθεσή της. Έτσι, λοιπόν, αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό για το 2015-2017 είναι η απουσία μεταρρυθμίσεων, η ακινησία και η απραξία σε σχέση με τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν. Είμαστε λοιπόν σε μια κατάσταση στασιμότητας. Ο αντίκτυπος από αυτή την απραξία θα είναι σοβαρός.

Είναι πολύ σημαντικές οι αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έχουν γίνει και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε το αρνητικό τους αντίκτυπο».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μπαργιώτας τόνισε ότι «Βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο σαν χώρα. Η κατάλυση του μεταπολιτευτικού, πολιτικού και κοινωνικού παραδείγματος είναι δεδομένη, την ζούμε παντού. Στις συνειδήσεις των Ελλήνων νομίζω ότι ολοκληρώνεται μετά από οχτώ δύσκολα χρόνια η πεποίθηση ότι οι αλλαγές είναι εκτός από αναπόφευκτες και αναγκαίες. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε ένα κόσμο που αλλάζει με πολλούς τρόπους να είμαστε οι ουραγοί και να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε παλιές συνταγές. Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που άρχισαν μέσα στην κρίση, η σταδιακή μετατροπή των υπηρεσιών υγείας σε ένα ενιαίο, σύγχρονο, σύστημα υγείας σαν αυτά που έχουν σήμερα στην Ευρώπη και τα οποία ενοποιούν όλες τις δυνατές πηγές χρηματοδότησης, όλα τα δυνατά ιατρεία και όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες από την πλευρά των επαγγελματιών υγείας είναι μονόδρομος. Χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται επενδύσεις και χρειάζεται επενδύσεις και σε ανθρώπινους πόρους».

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Ο προϋπολογισμός του 2018 δεν έχει περικοπές στις δαπάνες υγείας

Μπαργιώτας: Οδεύουμε προς δεύτερη προκήρυξη για προσλήψεις ιατρών στις ΤΟΜΥ

Μ. Γερασόπουλος: Ναι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στα οριζόντια μέτρα για να σωθεί το επιχειρείν