ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σκληρή απάντηση του υπ. Υγείας στις κατηγορίες Φωτήλα για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Απάντηση στις δηλώσεις που έκανε ο βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας σε πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια, κάνοντας λόγο για «πραγματικό σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ» αναφορικά με τα αντιδραστήρια για τον HIV ιό/AIDS (δείτε το σχετικό θέμα εδώ), δίνει σε ανακοίνωσή της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σκληρή απάντηση του υπ. Υγείας στις κατηγορίες Φωτήλα για το ΚΕΕΛΠΝΟ

«Προφανώς η σκιά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέφτει πολύ βαριά πάνω στη σκιώδη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η υγρασία του σκιερού περιβάλλοντος να επηρεάζει την πνευματική διαύγεια των στελεχών της, αρχής γενομένης από τον επικεφαλής. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι εξωγήινοι του Υμηττού, οι τροχονομίες σε ρέματα και εσχάτως η καταγγελία του αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας, κου Φωτήλα, στη Βουλή, για διαπλοκή ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη Siemens. Βγάλ’ τη σκούφια σου και βάρα μας, λέει ο θυμόσοφος λαός κε Φωτήλα» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Κι επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, για μία ακόμη φορά θα παρατεθούν αδιάσειστα στοιχεία και θα αποδειχτεί ότι όσες φορές η Νέα Δημοκρατία και η μιντιακή διαπλοκή επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση με ψεύδη, στην ουσία πυροβολούν τα πόδια τους.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2012, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και προεδρίας κας Κρεμαστινού, το ΚΕΕΛΠΝΟ προκήρυξε διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την ‘προμήθεια αντιδραστηρίων μικροβιολογικών εξετάσεων για τον ποσοτικό προσδιορισμό του ιού HIV-AIDS με συνοδό εξοπλισμό’ με κριτήριο κατακύρωσης ‘την πλέον συμφέρουσα προσφορά’ και προϋπολογισθείσα δαπάνη 2.000.000 € ανά έτος + ΦΠΑ. (ΑΔΑ: ΒΟΖ2469ΗΜΛ-Υ7Γ). Ο διαγωνισμός προέβλεπε:

- Διάρκεια σύμβασης: Ένα (1) έτος με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης.

Και αφορούσε:

- 15.000 εξετάσεις ανίχνευσης ΗIV (μέτρηση ιικού φορτίου)/έτος

- 1.800 εξετάσεις ανίχνευσης αντοχής σε HIV-1 αντιρετροϊκά φάρμακα/έτος

- Μίσθωση συνοδού εξοπλισμού συνολικά 60.000 ευρώ για ένα έτος!

Όλες οι υποψήφιες εταιρείες προσέβαλαν με διαδοχικές ενστάσεις τις άλλες υποψήφιες. Μία, μάλιστα, εξ αυτών διεκδίκησε τη δικαίωσή της έως τον Άρειο Πάγο. Αναπόφευκτα, η διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων και το διάστημα μέχρις ότου τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επίπονα και χρονοβόρα, ξεπερνώντας τα τρία (3) χρόνια. Τα 3 αυτά χρόνια, κε Φωτήλα, δεν κυβερνούσε η παρούσα κυβέρνηση και υπουργοί Υγείας ΔΕΝ ήταν ούτε ο κος Ξανθός, ούτε ο κος Πολάκης. Μήπως γνωρίζετε να απαντήσετε με ποια διαδικασία προμηθευόταν το ΚΕΕΛΠΝΟ αντιδραστήρια γι’ αυτό το διάστημα;;; Μήπως γνωρίζετε αν πληρώνονταν οι προμηθευτές;;;

Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη θέση σας, θα απαντήσουμε εμείς. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τα έτη αυτά προμηθευόταν αντιδραστήρια από όλες τις προμηθεύτριες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η SIEMENS. Όμως, επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ αδυνατούσε να αποζημιώσει τις προμηθεύτριες εταιρείες, εκείνες καθυστερούσαν να εκτελέσουν τις παραγγελίες και να παραδίδουν αντιδραστήρια στα Κέντρα Αναφοράς AIDS. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα χρέη προς τις προμηθεύτριες εταιρείες τον Ιανουάριο του 2015 ανέρχονταν σε 5.654.978 €. Πιο αναλυτικά:

- ΑΝΤΙΣΕΛ – 1.415.828 €

- SIEMENS – 931.803 €

- SAFEBLOOD – BIOANALYTICA 3.307.347 €

Έτσι, στη συνεδρίαση της 9η Ιουνίου 2015, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίζει την ακύρωση του παραπάνω διαγωνισμού, δεδομένου ότι τα οικονομικά δεδομένα, συνεπεία και της οικονομικής κρίσης που διέρχετο η χώρα εν μέσω μνημονίων, είχαν αλλάξει και, επομένως, τα οικονομικά κριτήρια του διαγωνισμού είχαν καταστεί πλέον ανεφάρμοστα μετά την πάροδο τριών ετών από τη διακήρυξή του. Άλλωστε, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης (άρθρο 4.1), οι προσφερόμενες τιμές των εταιρειών θα τις δέσμευαν μόλις για 180 ημέρες (έστω κι αν προβλεπόταν μια παράταση) από την επομένη του διαγωνισμού, συνεπώς τα τρία χρόνια ξεπερνούσαν κάθε αναμενόμενο όριο.

Επισημαίνεται ότι ο διαγωνισμός δεν είχε προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών κι επομένως ουδεμία σκοπιμότητα υπήρχε υπέρ ή εις βάρος κάποιας εταιρείας με την ακύρωση του διαγωνισμού. Επίσης, η ακύρωση του διαγωνισμού ήταν επιβεβλημένη γιατί δεν τηρούνταν πλέον οι προσφερόμενες τεχνικές προδιαγραφές. Με τα παραπάνω δεδομένα του διαγωνισμού, σε συνδυασμό με τη μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων του Οργανισμού μεταξύ των ετών 2012 και 2015 λόγω κρίσεως, η κα Πανοτοπούλου απολύτως ορθώς εκτίμησε και το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού τον Ιούνιο του 2015. Υπενθυμίζεται δε ότι πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εκείνη την περίοδο ήταν ο κος Γιαννόπουλος, για την απομάκρυνση του οποίου η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει στη Βουλή.

Η παραπάνω διαδικασία προμήθειας από ΟΛΕΣ τις εταιρείες σταμάτησε το καλοκαίρι του 2016, ενώ στη συνέχεια συνάφθηκαν προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Κέντρων Αναφοράς AIDS, οι οποίες προβλέπουν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ θα προμηθεύεται από αυτά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ενώ τα αντιδραστήρια θα τα προμηθεύονται τα Κέντρα Αναφοράς.

Στο μεσοδιάστημα, με απόφαση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 02/11/2016, αποπληρώθηκαν προς τις τρεις προμηθεύτριες εταιρείες ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 3.341.489 €, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξοφληθεί τα χρέη σχεδόν στο σύνολό τους.

Πέρσι, λοιπόν, που τα χρέη που άφησε η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, καθιστούσαν προβληματική την προμήθεια αντιδραστηρίων, η κριτική ήταν ‘γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια’. Φέτος που αποπληρώθηκαν τα χρέη και η προμήθεια αντιδραστηρίων δεν γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά πέρασε στην ευθύνη των Κέντρων Αναφοράς AIDS, η λάσπη αφορά σε διαπλοκή Ξανθού-Πολάκη με τη Siemens. Στο κόμμα του κου Μητσοτάκη δεν μιλάνε για Siemens, κε Φωτήλα. Η ντροπή αλλά και η γκάφα όλη δική σας, να επιβεβαιώνετε αυτά που καταγγέλλουμε και πραγματικά έγιναν επί προηγούμενων κυβερνήσεων, παρουσιάζοντάς τα ως πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης. Μάλλον τα ‘πουλάκια’ που σας τα κελαηδάνε είναι φάλτσα».