ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Πόρισμα-κόλαφος για τα χειρουργεία του νοσ. Ζακύνθου - Γιατί δεν το ανακοινώνουν;

Δικαιώνει απόλυτα την ΠΟΕΔΗΝ, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ζακύνθου, τους φορείς της Ζακύνθου και τους εργαζομένους του Νοσοκομείου το πόρισμα της Επιτροπής «Πέτρου» όπως αναφέρει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, αναφορικά με το περιστατικό που ταλάνισε τη δημόσια υγεία και αφορά στα χειρουργεία του νοσ. Ζακύνθου. 

ΠΟΕΔΗΝ: Πόρισμα-κόλαφος για τα χειρουργεία του νοσ. Ζακύνθου - Γιατί δεν το ανακοινώνουν;

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης πλην Χρυσής Αυγής, ζήτησαν το πόρισμα να κατατεθεί στη Βουλή και να ελεγχθεί κοινοβουλευτικά η κυβέρνηση για τις αναίτιες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον εργαζομένων, φορέων που ανέδειξαν ευθύνες και παραλήψεις, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:

«Όλοι εμείς καταγγείλαμε τις αλλοπρόσαλλες κυβερνητικές ενέργειες, οι οποίοι δεν δίστασαν να παίζουν με την υγεία των ασθενών προκειμένου να στοχοποιήσουν γιατρούς, Νοσηλευτές για πολιτικές σκοπιμότητες. Κόλαφος είναι το πόρισμα «Πέτρου» της Επιτροπής που σύστησε ο Υπουργός Υγείας για την διενέργεια ελέγχων στο Γ.Σ. Ζακύνθου για τα αίτια των μετεγχειρητικών επιπλοκών σε πέντε ασθενείς εκ των οποίων η μία γυναίκα κατέληξε.

Το πόρισμα παρεδόθη στον Υπουργό Υγείας αρχές Οκτωβρίου 2017, ο οποίος ως όφειλε το διαβίβασε αμέσως στη Διοίκηση του Γ.Ν. Ζακύνθου.

Δύο μήνες έχουν το πόρισμα και δεν το ανακοινώνουν

Δύο μήνες τώρα έχει στα χέρια της το πόρισμα η Διοίκηση του Νοσοκομείου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κος Κοντονής τότε λαλίστατος, ο Αν. Υπουργός Υγείας που πραγματοποίησε το χειρουργικό σόου και τηρούν σιγή ιχθύος. Γιατί;

Θυμίζουμε ότι για τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝ Ζακύνθου, της ΠΟΕΔΗΝ ο κος Κοντονής τοπικός βουλευτής παρενέβη στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου. Την παρακάλεσε εγγράφως να προβεί σε ενέργειες ενάντια της ΠΟΕΔΗΝ και κύκλου προσώπων χωρίς να τους κατονομάζει προβαίνοντας σε κρίση για το υλικό που διαβίβασε. Γράφει ότι προκύπτει συστηματική προσπάθεια ενός κύκλου προσώπων που ενεργεί αποκλειστικά και μόνο με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων, να κατατρομοκρατήσει τους πολίτες του νησιού δημιουργώντας κλίμα πλήρους απαξίωσης του συστήματος Δημόσιας Υγείας παραβιάζοντας απροκάλυπτα βασικούς κανόνες ηθικής και δικαίου.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει στα χέρια της δύο μήνες το πόρισμα της Επιτροπής «Πέτρου».

Γιατί το κρατάτε επτασφράγιστο μυστικό; Εάν κατέληγε το πόρισμα σε συμπεράσματα για ευθύνες και παραλήψεις εργαζομένων δεν θα είχε γίνε φέιγ βολάν στην κοινωνία της Ζακύνθου. Φανταζόμαστε ότι θα βρίσκονταν σήμερα τοιχοκολλημένο ως αφίσα στις κολώνες της πόλης.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά τη στήριξη της Βουλής

Ζητάμε λοιπόν από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Αντιπολίτευσης πλην Χρυσής Αυγής να ζητήσουν στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον Υπουργό Υγείας το πόρισμα και να υποβάλλουν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Να απαντήσει η κυβέρνηση για το χειρουργικό σόου Πολάκη, την ποινικοποίηση γιατρών και εργαζομένων από την Διοίκηση προκειμένου να αποποιηθούν δικές τους ευθύνες. Να απαιτήσουν στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης κος Κοντονής τοπικός βουλευτής να απαντήσει που στηρίζει τις δηλώσεις του, ότι φταίνε εργαζόμενοι του Νοσοκομείου για όσα συνέβησαν στη Ζάκυνθο, οι φορείς του Νοσοκομείου και η ΠΟΕΔΗΝ.

Να απαιτήσουν με δεδομένο το πόρισμα της Επιτροπής «Πέτρου» να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες για τις παραλήψεις που στοίχισαν ανθρώπινη ζωή και ταλαιπώρησαν άλλους τέσσερις ασθενείς.

Το πόρισμα της Επιτροπής «Πέτρου» επιβεβαιώνει ότι τα περιστατικά που υπέστησαν μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι πέντε.
Εκ των πέντε ασθενών οι δύο εξ αυτών νοσηλεύτηκαν στο ΠΓΝΠ Ρίου εμφανίζοντας σημαντικά βαρύτερη κλινική και εργαστηριακή εικόνα.

Η άτυχη ασθενής που κατέληξε...

Η ασθενής που κατέληξε διεκομίσθη την ίδια ημέρα της χειρουργικής επέμβασης από το ΓΝ Ζακύνθου στο ΠΓΝ Ρίου Πατρών, όπου διασωληνώθηκε, νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ. Ο δεύτερος βαριά ασθενής σώθηκε μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ το ΠΓΝ Ρίου.

Η Επιτροπή «Πέτρου» παρ’ ότι είχε συσταθεί από τον Υπουργό Υγείας σε πολλά σημεία του πορίσματος αναφέρεται στην απροθυμία της Διοίκησης του ΓΝ Ζακύνθου και της 6ης ΥΠΕ να συνεργασθούν με τα μέλη της Επιτροπής προκειμένου να διευκολυνθούν στην διερεύνηση των αιτιών των μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Το πόρισμα αναφέρεται σε δείγμα ορού της θανούσας που φυλάσσεται στα εργαστήρια του ΠΓΝ Ρίου, χωρίς ακόμη να έχει ελεγχθεί. Επιβεβαιώνει το πόρισμα τις αποικίες ενδονοσοκομειακών μικροβίων χωρίς όμως να σχετίζονται τα περιστατικά με πιθανές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, στηριζόμενοι σε μία σειρά ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν.

Τονίζουν ότι οι ασθενείς δεν εμφάνισαν τυπικό υψηλό σύνδρομο λοίμωξης από κάποιο οργανικό σύστημα.

Αναφέρουν ότι ζήτησαν ελέγχους σε δείγματα νερού για legionella spp από τη Διοίκηση που δεν έγιναν. Επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αποικιών ενδονοσοκομειακών μικροβίων στην αίθουσα μαίευσης αλλά υπενθυμίζουν ότι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές συνέβησαν στις άλλες αίθουσες εκτός μαίευσης.

Η Επιτροπή προσπάθησε να ερευνήσει ως αιτιολογικό παράγοντα των μετεγχειρητικών επιπλοκών που υπέστησαν οι πέντε ασθενείς τον τοξικό παράγοντα.

Η Επιτροπή «Πέτρου» υπογραμμίζει ότι η διερεύνηση τοξικού παράγοντα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς δεν επετράπη να πραγματοποιηθεί το πείραμα προσομοίωσης των αναισθησιολογικών μηχανημάτων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στους ασθενείς που εμφάνισαν μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Η Επιτροπή «Πέτρου» επισημαίνει ότι δεν κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή πόρισμα με την ολοκλήρωση των ελέγχων του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και τις συνθήκες επαναλειτουργίας των χειρουργείων παρ’ ότι ζητήθηκε με αναφορά.

Ως εκ τούτω δεν είναι σε θέση να διερευνήσει την ύπαρξη τοξικού παράγοντα. Τονίζει και ξανατονίζει ότι δεν πραγματοποιήθηκαν τα πειράματα προσομοίωσης των αναισθησιολογικών μηχανημάτων.

Υπογραμμίζουν την απόσυρση των αναισθησιολογικών μηχανημάτων και την αντικατάστασή τους και την άρνηση της Διοίκησης να ελεγχθούν.

Γιατί το νοσοκομείο κάνει χειρουργεία με παλιά μηχανήματα;

Μάλιστα η Διοίκηση του Νοσοκομείου αρνείται να γίνει ο έλεγχος προσομοίωσης που θα φωτίσει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές ετοιμάζεται να ξεφορτωθεί το εν λόγω αναισθησιολογικά μηχανήματα. Θα τα δωρίσει στο ΑΤΤΙΚΟΝ, την Κυπαρισσία..
Εάν είναι ασφαλή τα αναισθησιολογικά μηχανήματα, γιατί το Νοσοκομείο κάνει χειρουργείο με παλαιά που ήρθαν από το Νοσοκομείο Αιγίου και η επισκευή τους κοστίζει χιλιάδες ευρώ;

Γιατί δεν γίνεται η προσομοίωση των αναισθησιολογικών μηχανημάτων και εάν είναι ασφαλή να δοθούν για χρήση.
Προβληματική λειτουργία διαπίστωσε η Επιτροπή στο σύστημα κλιματισμού. Επισημαίνει ότι η κατασκευάστρια Εταιρεία δεν μπορεί να βεβαιώσει την σωστή λειτουργία πριν τις χειρουργικές επεμβάσεις αφού πρώτα έγιναν οι διορθωτικές κινήσεις και μετά έγιναν οι μετρήσεις.
Επειδή λοιπόν δεν έγιναν μετρήσεις όπως ζητήθηκαν από την Επιτροπή «Πέτρου» της καταλληλότητας του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού η Επιτροπή δεν μπορεί να αποδείξει κάποια αστοχία η δυσλειτουργία του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ως αιτία των μετεγχειρητικών επιπλοκών!!!

Κόλαφος για την Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον κο Πολάκη, τον κο Κοντονή είναι το συμπέρασμα της Επιτροπής που επισήμανε ότι η όλη αναισθησιολογική πρακτική στα συγκεκριμένα περιστατικά φαίνεται να ακολουθεί τις διεθνείς πρακτικές και να μην υφίστανται κενά ασφάλειας στη διαχείρισή τους. Καταρρίπτεται έτσι το κυβερνητικό αφήγημα για ευθύνες εργαζομένων.

Επισημαίνονται οι δυσχέρειες στην εξέταση των φακέλων των προσβληθέντων ασθενών ή επανεξέτασης των εν λόγω ασθενών λόγω άρνησης της Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ.

Η Επιτροπή ζήτησε αλλά η Διοίκηση αρνήθηκε την αποσυναρμολόγηση των εξατμιστήρων με σκοπό την λήψη καλλιεργειών από το εσωτερικό του θαλάμου. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αρνήθηκε διότι θα απαιτούσε έγκριση του Υπουργείου καθώς το οικονομικό κόστος της καταστροφής τους ανέρχεται στα 1.900 ευρώ έκαστος.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι σημαντικό ρόλο στην ασφαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων πέντε μήνες μετά έπαιξε η συμμόρφωση της Διοίκησης στην πρότασή της για αντικατάσταση του αναισθησιολογικών μηχανημάτων. Σε πολλά σημεία το πόρισμα της Επιτροπής επισήμανε ότι παρεμποδίστηκε η λειτουργία της.

Κατόπιν όλων αυτών το λόγο έχουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης πλην Χρυσής Αυγής. Οφείλει η Βουλή να προστατέψει τους φορείς και τους εργαζόμενους που πήραν θέση στο ζήτημα αυτό και αντιμετωπίζουν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις λόγου του ιδιαίτερου ζήλου που δείχνει ο κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΕΔΗΝ: Στο Σισμανόγλειο λείπουν σεντόνια γιατί η διοίκηση θέλει πλεόνασμα στο τέλος του έτους

Το νοσ. Ζακύνθου επιστρέφει στην κανονικότητα - Ομαλά τα χειρουργεία & οι εφημερίες