ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Το ΕΣΥ θα επιβιώσει και το 2018, παρά τα οριακά οικονομικά του

Τη στήριξή του στην πολιτική του υπουργείου του αναφορικά με το ΕΣΥ και ειδικότερα την επιβίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ξανθός: Το ΕΣΥ θα επιβιώσει και το 2018, παρά τα οριακά οικονομικά του

Το ΕΣΥ θα επιβιώσει και το 2018 παρότι, «ο προϋπολογισμός είναι οριακός και οι διαθέσιμοι πόροι είναι λιγότεροι από τις υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας, πως «η λιτότητα είναι παρούσα, ο προϋπολογισμός είναι και φέτος οριακός, αλλά η επιβίωση του ΕΣΥ έχει διασφαλιστεί πλήρως».

Ο κ. Ξανθός, παραδέχθηκε πως η κριτική για αργούς ρυθμούς στις προσλήψεις, είναι ακριβής και επισημαίνει ότι «δυστυχώς αυτοί είναι οι ρυθμοί του Κράτους και της υπηρεσιακής γραφειοκρατίας». Παρ' όλα αυτά, αναφέρει πως το 2018 θα ολοκληρωθεί η προκήρυξη που αφορά «περίπου 2000 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, θα προχωρήσουν οι κρίσεις για 1260 γιατρούς και η προκήρυξη -με το νέο σύστημα- για άλλες 1500 θέσεις».

Η εμπλοκή με τους επικουρικούς

Όσον αφορά τους επικουρικούς, που παρατάθηκε η θητεία τους μέχρι και το τέλος του 2018, ο υπουργός επεσήμανε, ότι δεν μπορούν να γίνουν αορίστου χρόνου, αλλά η δυνατότητα μονιμοποίησής τους «μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διεκδίκηση μιας θέσης από τις 2.760 που έχουμε μέχρι σήμερα προκηρύξει ή πρόκειται να προκηρύξουμε μέσα στο 2018».

Ανασφάλιστοι και διαγραφή χρεών

Για τους ανασφάλιστους, μεταρρύθμιση για την οποία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πραγματικά καμαρώνει, ο υπουργός Υγείας, ανέφερε πως θα ενημερωθούν εγγράφως όλοι, όσους αφορά η διαγραφή 28 εκατ. ευρώ βεβαιωμένων χρεών στην εφορία για χρήση υπηρεσιών Υγείας. «Η ρύθμιση νομοθετήθηκε, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, αλλά καθυστερεί λίγο γιατί δεν ήταν τόσο εύκολη τεχνικά όσο φαινόταν στην αρχή» τονίζει ο κ. Ξανθός. Όπως αποκαλύπτει, το 2017 «συνταγογραφήθηκαν μέσα από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ 840.000 ανασφάλιστοι για φάρμακα αξίας 165 εκατ. ευρώ. Πολλοί από αυτούς εξετάστηκαν στις δημόσιες δομές, έκαναν διαγνωστικές πράξεις, νοσηλεύτηκαν ή πήραν ακριβές θεραπείες απολύτως δωρεάν».

Η φαρμακευτική δαπάνη είναι πράγματι χαμηλή

Αναφορικά με τη νέα φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός Υγείας στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στις βελτιωτικές αλλαγές στο «μίγμα» της φαρμακευτικής πολιτικής, δίνοντας προτεραιότητα στη μείωση των επιβαρύνσεων που αφορούν την κοινωνία. «Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να αφήσουμε ασθενή χωρίς τη φαρμακευτική αγωγή που έχει ανάγκη». Παραδέχθηκε ακόμη, ότι ο κλειστός προϋπολογισμός της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, είναι όντως χαμηλός. «Είναι αλήθεια ότι η υπέρβαση της δαπάνης επιβαρύνει με υψηλό claw back τις φαρμακευτικές εταιρείες», ανέφερε, σχολιάζοντας πως ο χειρισμός που έγινε στην περίπτωση του «εκβιασμού της Roche», ήταν η «τροχειοδεικτική βολή» του υπουργείου Υγείας. «Δεν επιτρέψαμε την απόσυρση του αντικαρκινικού φαρμάκου, και νομίζω ότι αυτή η απαράδεκτη κίνηση δεν θα βρει άλλους μιμητές» τόνισε εμφατικά ο κ. Ξανθός.

ΠΦΥ και 100 νέες ΤΟΜΥ στο α' εξάμηνο του έτους

Για την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας «δεν έχουμε καμιά δυσκολία να παραδεχθούμε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), αλλά είναι ο πρώτος νόμος για την ΠΦΥ και τον οικογενειακό γιατρό που δεν έμεινε στα χαρτιά αλλά αντίθετα, 6 μήνες μετά την ψήφισή του υλοποιείται με αργά αλλά σταθερά βήματα» υπογράμμισε. Ο υπουργός ανέφερε ακόμη, ότι θα ανοίξουν 100 ΤΟΜΥ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και έκρινε ως πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι το 80% των γιατρών που έχουν επιλεγεί για τη στελέχωσή τους, είναι κάτω των 40 ετών.

Όσον αφορά τα φαινόμενα διαφθοράς στην Υγεία ο κ. Ξανθός υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «δεν παριστάνουμε τους ηθικολόγους αλλά δεν έχουμε καμιά διάθεση να προσφέρουμε, όπως οι προηγούμενοι, ασυλία στα γνωστά φαινόμενα που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των πολιτών, των έντιμων γιατρών και της δημόσιας περίθαλψης».

Διαβάστε ακόμη:

Η θηλιά του clawback & η υγεία στην Τέταρτη Αξιολόγηση

Ξανθός: Ζητά την αλληλεγγύη της Ευρώπης για πρόσβαση στην καινοτομία & «καρφώνει» τη Roche

Ξανθός & Πολάκης στηρίζουν τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις των Οπτικών