ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός για Novartis: Εξυγιαντικό για το δημόσιο βίο το έργο της Προανακριτικής

Εξυγιαντική για το δημόσιο βίο θα είναι η δουλειά της Προανακριτικής που θα αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση της Novartis, με την λογική ότι δεν υπάρχει λογική συγκάλυψης omerta και διαιώνισης των γνωστών στρεβλώσεων και παθογενειών.

Ξανθός για Novartis: Εξυγιαντικό για το δημόσιο βίο το έργο της Προανακριτικής

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας τη Δευτέρα σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο Real FM, προσθέτοντας για το θέμα των ημερών, ότι «έχουμε με πολύ αποκαλυπτικό τρόπο, την οργάνωση και τη λειτουργία ενός νοσηρού συστήματος». Ο υπουργός ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει ένα πλαίσιο ασυδοσίας και αυθαιρεσίας από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες συνολικά, ενώ εκτός από την τιμολόγηση, μεγάλο μερίδιο έχουν και οι γιατροί, οι οποίοι συνταγογραφούν.

«Εγώ χρησιμοποιώ τον όρο ‘δομική σήψη’», σημείωσε ο υπουργός και συνέχισε: «Υπήρχε δηλαδή, ένα σύστημα στο χώρο της υγείας, και ιδιαίτερα του φαρμάκου, το οποίο προφανώς σε διαπλοκή με κρίσιμους κρίκους του κρατικού μηχανισμού, του πολιτικού προσωπικού και φυσικά με την εμπλοκή κρίσιμων κρίκων του ιατρικού σώματος, γιατί δεν φτάνει μία εταιρεία να πάρει μία προνομιακή τιμή σε ένα φάρμακο, να έχει μία προνομιακή μεταχείριση στην έγκριση μίας νέας θεραπείας ή οτιδήποτε άλλο, το κρίσιμο ζήτημα είναι να μπορεί να συνταγογραφηθεί το φάρμακο και να το πάρει ο κόσμος».

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ακόμη, ότι θα διερευνηθούν τα πράγματα με σοβαρότητα, με ψυχραιμία χωρίς κραυγές και πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς έχουμε πια την ωριμότητα και την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, που είναι ζορισμένη, που έχει υποστεί όλες αυτές τις τεράστιες, δραματικές επιπτώσεις της κρίσης και έχει την απαίτηση να εξυγιανθεί επιτέλους ο δημόσιος βίος στη χώρα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του για το πώς ξεκίνησε η ιστορία, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε:

«Η Novartis ξεκίνησε από μία έρευνα της δικαιοσύνης στην Αμερική, η οποία προφανώς θέλει να προστατεύσει τα εταιρικά συμφέροντα των αμερικάνικων εταιρειών από την επιθετική αυτή πρακτική την οποία κατέγραψε η ευρωπαϊκή Novartis σε κάποιες χώρες.

Ήρθαν τα πρώτα δείγματα ότι και στην Ελλάδα υπάρχει ουρά του σκανδάλου και τότε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο σημερινός Υπουργός, ζήτησε από την εισαγγελία διαφθοράς να διερευνήσει την υπόθεση, να στείλει ανθρώπους να δει ποιοι εμπλέκονται, να βάλει σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων όσους ενδεχομένως έχουν ένα κρίσιμο ρόλο, να ζητήσει συνδρομή από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ κλπ.

Έτσι ξεκίνησε το σκάνδαλο. Δεν είναι το σκάνδαλο αυτό που αφορά σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία, προφανώς υπάρχει ένα πλαίσιο ασυδοσίας και αυθαιρεσίας συνολικά για μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και θεωρώ ότι πραγματικά το σύστημα σήμερα είναι μη βιώσιμο διεθνώς, όχι μόνο για χώρες χρεοκοπημένες σαν την Ελλάδα.

Και γι’ αυτό έχει ανοίξει μία σοβαρή συζήτηση τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και στα συμβούλια υπουργών για το πώς θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε το σύστημα, πώς θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τα κόστη, πώς θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τις τιμές, πώς θα γίνουν διακρατικές συνεργασίες και συμμαχίες όπως αυτή που έχουμε προωθήσει στο Νότο, τη συμμαχία της Βαλέτα, για να μπορούμε να έχουμε από κοινού διαπραγμάτευση απέναντι στις πολυεθνικές και να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική μας δύναμη, κάτι το οποίο το έχουμε δρομολογήσει.

Μέχρι τώρα, 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία και θα προσπαθήσουμε ακριβά φάρμακα, ογκολογικά φάρμακα, φάρμακα για αυτοάνοσα νοσήματα, ορφανά φάρμακα για σπάνιες παθήσεις, που είναι πανάκριβα σήμερα και που κανένα σύστημα υγείας όσο αναπτυγμένη και να είναι μία χώρα δεν μπορεί να το αντέξει, να κάνουμε μία προσπάθεια εξορθολογισμού και περιορισμού….».

Διαβάστε ακόμη:

Νέα ανακοίνωση της Novartis: Να διελευκανθεί το συντομότερο η υπόθεση με διαφάνεια



Ξανθός: Να ξαναδούμε συνολικά το τοπίο στο φάρμακο - Μονόδρομος η Προανακριτική

Υπόθεση Novartis: Να ζητηθούν από το FBI περισσότερα στοιχεία, ζητά ο Δημ. Κρεμαστινός

Δημ. Κοντός: Όταν οι «μάρτυρες-σκιές» έρθουν στο φως θα λογοδοτήσουν

Ξανθός για υπόθεση Novartis:Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, θα δούμε εάν υπάρχουν και ποινικές

Αποστολίδης: Η υπόθεση Novartis να μη γίνει άλλοθι για επιβολή νέων μέτρων

Ξανθός: Σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισ. η υπόθεση Novartis - Η επίσημη δήλωση της εταιρείας