ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο προϋπολογισμός 2019 για την Υγεία

Ελαφρά αυξημένες σε απόλυτους αριθμούς, αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ, θα είναι το 2019 οι δαπάνες Υγείας, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός 2019 για  την Υγεία

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο προβλέπει για την ερχόμενη χρονιά 9,118 δισεκατομμύρια ευρώ (από 8,956 δις φέτος), 4.8% ως ποσοστό του ΑΕΠ (από 4,9%).

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε αυτά που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός «πέρασε» από την Κομισιόν, η οποία δεν ζήτησε τροποποιήσεις.

Στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπονται έσοδα νοσοκομείων 2,41 δισεκατομμύρια και δαπάνες 2,31 δις. Ο ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι θα πληρώσει προς τα νοσοκομεία 888 εκατομμύρια (όσα και φέτος), ενώ η κυβέρνηση προσδοκά 250 εκατομμύρια επιπλέον, στο ταμείο των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους ανέρχονταν τον περασμένο Ιούλιο σε 2,72 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 374 εκατομμύρια αφορούσαν τα δημόσια νοσοκομεία.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται πως έχει ξεκινήσει η τακτική παρακολούθηση δαπανών στο υπουργείο Υγείας, με έμφαση σε εποπτευόμενους φορείς.