ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα 10 «ύπουλα» σημάδια του άγχους

Πολλές φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε το στρες της καθημερινότητας από το χρόνιο άγχος.

Τα 10 «ύπουλα» σημάδια του άγχους

Πολλές φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε το στρες της καθημερινότητας από το χρόνιο άγχος.

Οι ψυχολόγοι τονίζουν ότι η ανησυχία είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που νιώθει κάθε άνθρωπος. Εάν όμως επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποτελεί εμπόδιο σε καθημερινές δραστηριότητες, τότε πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Μερικά συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής μπορεί να υποδείξουν αρχικά κάποια σωματική πάθηση. Χρειάζεται λοιπόν να εντοπίζουμε έγκαιρα τους προάγγελους του άγχους.

1. Υπερβολικές αντιδράσεις

Η υπέρμετρη ανησυχία για ένα επικείμενο γεγονός αποτελεί πρώιμη ένδειξη του άγχους. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές έχουν την τάση να δραματοποιούν καθημερινές καταστάσεις και να υποτιμούν τις δυνάμεις τους απέναντι σε ένα εμπόδιο.

2. Δυσκολία χαλάρωσης

Όταν το μυαλό παραμένει συνεχώς απασχολημένο, ιδιαίτερα από αρνητικές σκέψεις, τότε το άγχος παραμονεύει. Εάν οι συνήθεις τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι βαθιές αναπνοές και ο διαλογισμός, αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, τότε το πρόβλημα είναι βαθύτερο.

3. Ταραχή

Είναι φυσιολογικό να τρομάζουμε όταν βλέπουμε ένα θρίλερ, όχι όμως όταν χτυπά το τηλέφωνο. Οι ειδικοί κατατάσσουν την υπερβολική αντίδραση στα ακίνδυνα εξωτερικά ερεθίσματα στα βασικά σημάδια του άγχους.

4. Δυσκολία συγκέντρωσης

Η έλλειψη συγκέντρωσης και η διάσπαση της προσοχής αποτελούν σημάδι αρκετών ψυχικών διαταραχών, όπως το χρόνιο άγχος.

5. Αϋπνία

Οι διαταραχές του ύπνου συχνά συμπορεύονται με τις αγχώδεις διαταραχές. Η αϋπνία μπορεί να αποτελεί σημάδι του άγχους ή να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων του άγχους.

6. Αναίτιος πονοκέφαλος

Πρόκειται για ένα από τα συχνότερα ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες και του άγχους. Ωστόσο, όταν ο πονοκέφαλος δεν οφείλεται σε κάποια παθολογική αιτία και συνδυάζεται με κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις, είναι πιθανότατα αποτέλεσμα αγχώδους διαταραχής.

7. Μυϊκός πόνος

Ο χρόνιος πόνος που εκδηλώνεται με τη μορφή αρθρίτιδας ή ινομυαλγίας είναι συχνό σύμπτωμα στους ασθενείς που πάσχουν από κάποια αγχώδη διαταραχή. Οι βασικές ενδείξεις περιλαμβάνουν την ακαμψία και τη φλεγμονή.

8. Κόμπος στο λαιμό

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «υστερικός κόμβος» (globus hystericus). Πρόκειται για την αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό και οδηγεί στη δυσκολία κατάποσης.

9. Τρέμουλο

Όταν το ακατάσχετο τρέμουλο δεν οφείλεται στην κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελεί ένα ακόμη σημάδι του άγχους. Στην περίπτωση αγχώδους διαταραχής, το τρέμουλο συνήθως επιδεινώνεται κατά τις ώρες ξεκούρασης.

10. Εφίδρωση

Μια δημόσια ομιλία μπορεί να πυροδοτήσει το στρες και κατ’ επέκταση την εφίδρωση. Αυτό όμως δεν υποδεικνύει απαραίτητα αγχώδη διαταραχή. Η συχνή και αναίτια εφίδρωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας σοβαρότερης διαταραχής εάν συνδυάζεται με τη δυσκολία χαλάρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογικό τεστ: Μήπως έχετε υπερβολικό στρες;

Άγχος & στρες: Ποια είναι η διαφορά;

Οι 10 προάγγελοι της κατάθλιψης