ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μπορεί το φως να επηρεάσει τις αποφάσεις μας; Οι ειδικοί απαντούν "ναι"

Πολύ πιο έντονα φαίνεται πως βιώνουμε τα συναισθήματά μας,είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά, όταν βρισκόμαστε σε φως υψηλής έντασης.

Μπορεί το φως να επηρεάσει τις αποφάσεις μας; Οι ειδικοί απαντούν "ναι"

Πολύ πιο έντονα φαίνεται πως βιώνουμε τα συναισθήματά μας,είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά, όταν βρισκόμαστε σε φως υψηλής έντασης.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας επιστημονικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκεαπό το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και εξέτασε την επίδραση του φωτισμού σταανθρώπινα συναισθήματα.

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντεςνα αξιολογήσουν πολλά και διαφορετικά πράγματα όπως μια πικάντικη σάλτσα, τηνεπιθετικότητα ενός φανταστικού χαρακτήρα, την ελκυστικότητα ενός προσώπου, τααισθήματά τους για συγκεκριμένες λέξεις και τη γεύση δυο χυμών κάτω απόδιαφορετικές συνθήκες φωτισμού.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, κάτω από το έντονο καιλαμπερό φως, η ένταση των συναισθημάτων ήταν μεγαλύτερη.

Συγκεκριμένα, στο πιο φωτεινό δωμάτιο οι συμμετέχοντεςήθελαν πιο πικάντικη σάλτσα, πίστευαν ότι ο φανταστικός χαρακτήρας ήταν πιοεπιθετικός, βρήκαν τη γυναίκα πιο ελκυστική, ένιωθαν πιο όμορφα με τις θετικέςλέξεις και πιο άσχημα με τις αρνητικές και έπιναν περισσότερο από τον νόστιμο χυμόκαι λιγότερο από τον άλλο.

«Προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι τις ηλιόλουστες μέρες οιάνθρωποι είναι πιο αισιόδοξοι για το χρηματιστήριο, αναφέρουν περισσότερηευεξία και είναι πιο πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια, ενώ η παρατεταμένη έκθεσηστο σκοτάδι και τη συννεφιά μπορεί να οδηγήσει σε εποχιακή συναισθηματικήδιαταραχή», εξηγεί η επίκουρος καθηγήτρια Alison Jing Xu και συνεχίζει: «Εμείς,αντιθέτως, βρήκαμε ότι τις ηλιόλουστες μέρες οι άνθρωποι με ροπή στην κατάθλιψηουσιαστικά γίνονται περισσότερο καταθλιπτικοί.»

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journal ofConsumer Psychology», όπου δημοσιεύεται η σχετική μελέτη, με δεδομένο ότι ηπλειοψηφία των καθημερινών αποφάσεων λαμβάνεται σε συνθήκες δυνατού φωτός, ίσωςη επίλυση μιας διαφωνίας ή η λήψη μιας σωστής απόφασης να πρέπει να γίνεται σεσυνθήκες χαμηλού φωτισμού.