ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μία έρευνα που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τους... Μαφιόζους!

Τα «πάνω κάτω» φέρνει μία νέα μελέτη σχετικά με όσα πιστεύαμε για τους… μαφιόζους! Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο περιοδικό για θέματα εγκληματικής συμπεριφοράς
Μία έρευνα που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τους... Μαφιόζους!

Τα «πάνω κάτω» φέρνει μία νέα μελέτη σχετικά με όσα πιστεύαμε για τους… μαφιόζους! Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο περιοδικό για θέματα εγκληματικής συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας «Criminal Behaviour and Mental Health» οι καταδικασμένοι μαφιόζοι ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους εγκληματίες, καθώς είναι γενικά πιο ευαίσθητοι, καλύτεροι οικογενειάρχες και λιγότερο εγωιστές, ενώ δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ψυχοπαθητικές προσωπικότητες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντριάνο Σιμέντι μελέτησαν δύο ομάδες κρατουμένων. Μία από 30 μέλη της σικελικής Μαφίας και μία δεύτερη από 39 καταδικασμένους που δεν ήταν μέλη της οργάνωσης.

Από τους μαφιόζους, επτά είχαν καταδικαστεί για φόνο, 17 για βίαιες πράξεις και οι υπόλοιποι για άλλες υποθέσεις (εμπόριο ναρκωτικών, σεξουαλική εκμετάλλευση, απαγωγές κ.α.)

Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν, οι μαφιόζοι, συγκριτικά με τους υπόλοιπους εγκληματίες, είναι πιο ικανοί στο να διαχωρίζουν τα αισθήματα και τις σκέψεις τους σε μια αρνητική πλευρά(που τους επιτρέπει να κάνουν τις «δουλειές» της Μαφίας) και μια θετική (που τους δίνει τη δυνατότητα να ζουν ως καλοί και στοργικοί οικογενειάρχες).

Όλοι οι φυλακισμένοι που συμμετείχαν στην έρευνα, υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένο τεστ που δείχνει σε ποιο βαθμό η προσωπικότητά τους έχει ψυχοπαθητικά και ψυχωτικά στοιχεία.

Όταν το «σκορ» είναι 30 και πάνω, τότε κάποιος θεωρείται ψυχοπαθής.

Ωστόσο, κανένας από τους μαφιόζους δεν ξεπέρασε αυτό το όριο και έτσι τυπικά δεν μπορεί να θεωρηθεί ψυχοπαθής εγκληματίας, παρά τα πολλαπλά εγκλήματά του.

Παράλληλα, οι μαφιόζοι είχαν σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις οικογένειές τους σε σχέση με τους μη μαφιόζους εγκληματίες και ποτέ δεν είχαν σταματήσει να γράφουν και να τηλεφωνούν στους αγαπημένους τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, είναι λιγότερο «μακιαβελικοί», «ναρκισιστές», «αναίσθητοι», «παρασιτικοί» ή «παρορμητικοί».

Οι Ιταλοί επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι τα ευρήματα αυτά «γεννούν νέες ελπίδες πως είναι δυνατή η επανακοινωνικοποίηση των καταδικασμένων μελών της Μαφίας, επειδή δείχνουν μεν σημαντικά αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, όμως παράλληλα έχουν διατηρήσει την ικανότητά τους για συναισθηματική σύνδεση.