ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Είστε θετικός ή αρνητικός άνθρωπος; Δείτε γιατί!

Χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας ως «θετικό» ή «αρνητικό» άτομο; Μήπως αναρωτιέστε πώς κάποιοι φίλοι σας αντιμετωπίζουν ακόμη και τις δυσκολίες θετικά, ενώ εσάς σας πιάνει απελπισία με το παραμικρό;
Είστε θετικός ή αρνητικός άνθρωπος; Δείτε γιατί!

Χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας ως «θετικό» ή «αρνητικό» άτομο; Μήπως αναρωτιέστε πώς κάποιοι φίλοι σας αντιμετωπίζουν ακόμη και τις δυσκολίες θετικά, ενώ εσάς σας πιάνει απελπισία με το παραμικρό;

Την απάντηση έρχεται να δώσει μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Journal of Abnormal Psychology».

Όπως διαπιστώθηκε, η ικανότητα να κρατάμε μια θετική στάση ακόμη και μπροστά σε δύσκολες ή δυσάρεστες καταστάσεις, μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο που είναι «καλωδιωμένος» ο εγκέφαλός μας.

Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη φορά που μία έρευνα παρέχει βιολογικά στοιχεία, τα οποία πιστοποιούν την άποψη ότι υπάρχουν πράγματι θετικοί και αρνητικοί άνθρωποι στον κόσμο.

«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να βρούμε έναν δείκτη εγκεφάλου, ο οποίος διακρίνει αυτούς που συλλογίζονται θετικά από αυτούς που κάνουν αρνητικές σκέψεις», δήλωσε ο Jason Moser, επικεφαλής της έρευνας και βοηθός καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 71 γυναίκες.

Αρχικά οι εθελόντριες κλήθηκαν να απαντήσουν αν είχαν την τάση να σκέπτονται θετικά ή αρνητικά.

Στη συνέχεια, τους δόθηκε μία εικόνα που έδειχνε έναν μασκοφόρο άνδρα να κρατά ένα μαχαίρι στο λαιμό μιας γυναίκας και τους είπαν ότι ένα δυνητικό αποτέλεσμα θα ήταν η γυναίκα αυτή να καταφέρει να διαφύγει. Κατά τη διάρκεια του πειράματος κατέγραφαν την εγκεφαλική δραστηριότητά τους, διαπιστώνοντας ότι ο εγκέφαλος εκείνων που σκέφτονταν θετικά ήταν λιγότερο δραστήριος σε σχέση με τον εγκέφαλο των απαισιόδοξων εθελοντριών.

«Στον εγκέφαλο των «αρνητικών» ανθρώπων συνέβη ένα παράδοξο, όταν τους ζητήθηκε να περιορίσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Αυτό δείχνει ότι, ενώ προσπάθησαν να σκεφτούν θετικά σε μία δύσκολη κατάσταση, στην πραγματικότητα αυτό που κατάφεραν ήταν να χειροτερέψουν περισσότερο τα αρνητικά τους συναισθήματα», δήλωσε ο Moser.

Όπως επισημαίνεται, τα νέα ευρήματα ίσως καταδεικνύουν ότι το να πούμε σε ένα φίλο ή μία φίλη μας να σκεφτεί θετικά ή να μην ανησυχεί, κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να βοηθήσει. Ίσως θα ήταν πιο χρήσιμο να ζητήσουμε να σκεφτεί το πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο και να χρησιμοποιήσει διαφορετικές στρατηγικές.