ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Από κατάθλιψη κινδυνεύουν όσοι παρακολουθούν τηλεόραση τις νύχτες

Το κώδωνα του κινδύνου κρούουν Αμερικανοί ερευνητές σε όσουςξενυχτούν, βλέποντας τηλεόραση. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, που εκπονήθηκε από μια ομάδανευροεπιστημόνων στο Ιατρικό Κέντρο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου τουΟχάιο,  η παραμονή κάποιου μπροστά απότην τηλεόραση τις νυχτερινές ώρες, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Από κατάθλιψη κινδυνεύουν όσοι παρακολουθούν τηλεόραση τις νύχτες

Το κώδωνα του κινδύνου κρούουν Αμερικανοί ερευνητές σε όσουςξενυχτούν, βλέποντας τηλεόραση. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, που εκπονήθηκε από μια ομάδανευροεπιστημόνων στο Ιατρικό Κέντρο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου τουΟχάιο, η παραμονή κάποιου μπροστά απότην τηλεόραση τις νυχτερινές ώρες, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν χάμστερ, ταοποία εκτέθηκαν σε αμυδρό φως, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μετά από μικρόχρονικό διάστημα παρατηρήθηκαν αλλαγές στη συμπεριφορά και τον εγκέφαλο, πουέχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με τα συμπτώματα των ατόμων που έχουν κατάθλιψη.

«Τα αποτελέσματα που είχαμε στα χάμστερ συμφωνούν με όσαγνωρίζουμε για την κατάθλιψη στον άνθρωπο», επισημαίνει η Τρέισι Μπεντροσιάν, επικεφαλήςτης μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry.

Συγκεκριμένα ταχάμστερ που εκτέθηκαν, για τέσσερις εβδομάδες, στο αμυδρό φως κατά τη διάρκειατης νύχτας, που είναι ισοδύναμο με την οθόνη της τηλεόρασης σε σκοτεινόδωμάτιο, ήταν λιγότερο δραστήρια, είχαν μικρότερο ενδιαφέρον να τραφούν, ενώπαρήγαγαν επίσης περισσότερη πρωτεΐνη που ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκου(TNF), ένα χημικό νευροδιαβιβαστή που κινητοποιείται όταν το σώμα τραυματίζεταιή προσβάλλεται και προκαλεί φλεγμονές στην προσπάθειά του να επιδιορθώσει τηβλάβη.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν αλλαγές και στονιππόκαμπο του εγκεφάλου, οι οποίες μοιάζουν με αυτές που παρουσιάζουνκαταθλιπτικά άτομα.

«Οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ χρόνιαςφλεγμονής και κατάθλιψης στους ανθρώπους», τόνισε ο Ράντι Νέλσον, ο οποίοςμετείχε επίσης στη μελέτη. «Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό που βρήκαμε αυτή τησχέση μεταξύ του αμυδρού φωτός τη νύχτα και της αυξημένης έκφρασης του TNF».