ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ο ενθουσιασμός καταπολεμά άγχος και στρες

Ο κρύος ιδρώτας, η τρεμάμενη φωνή και η νευρικότητα που σχετίζονται με το άγχος και το στρες είναι συμπτώματα που μπορούν να διαταράξουν την καθημερινότητα του ατόμου, όμως νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ένα παράδοξο «αντίδοτο»: ο ενθουσιασμός.

Ο ενθουσιασμός καταπολεμά άγχος και στρες

Ο κρύος ιδρώτας, η τρεμάμενη φωνή και η νευρικότητα πουσχετίζονται με το άγχος και το στρες είναι συμπτώματα που μπορούν ναδιαταράξουν την καθημερινότητα του ατόμου, όμως νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχειένα παράδοξο «αντίδοτο»: ο ενθουσιασμός.


Οι αγχώδεις διαταραχές έχουν σαν αποτέλεσμα τη συσσωρευμένηένταση, τις ανησυχητικές σκέψεις και τις μεταβολές στις σωματικές λειτουργίες.Αποτελούν τη συνηθέστερη ψυχική διαταραχή και επηρεάζουν περίπου σαράνταεκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 18% του πληθυσμού.


Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journalof Experimental Psychology δείχνει ότι τα άτομα που καταφέρνουν να«αναδιοργανώσουν» το άγχος τους και να επιδείξουν ενθουσιασμό (π.χ. κατά τηδιάρκεια μιας δημόσιας ομιλίας) καταφέρνουν να επιτύχουν καλύτερες επιδόσεις.


Αντί να πασχίζουν να χαλαρώσουν, οι συμμετέχοντες μπήκαν σεμια διαδικασία αυθυποβολής, επαναλαμβάνοντας φράσεις όπως «Είμαιενθουσιασμένος». Η μεταβολή της ψυχολογικής κατάστασης από το αρνητικό προς τοθετικό φάνηκε πως οδήγησε σε καλύτερες επιδόσεις σε κάθε προτεινόμενηδραστηριότητα.


Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δείχνουν ότι οιανησυχητικές σκέψεις δε χρειάζεται να κατακλύζουν κάθε πτυχή της ζωής μας,καθώς είμαστε σε θέση να τις διαχειριστούμε εάν υιοθετήσουμε την κατάλληληπροσέγγιση.