ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Τι καθορίζει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου

Ορισμένοι άνθρωποι καταφέρνουν να λειτουργήσουν άψογα και να πετύχουν εξαιρετικές επιδόσεις όταν αντιμετωπίζουν αυξημένο στρες, ενώ άλλοι καταπονούνται ψυχολογικά και μακροπρόθεσμα εκδηλώνουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Κατάθλιψη: Τι καθορίζει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου

Τι είναι λοιπόν αυτό που καθορίζει πώς θα αντιδράσει το σώμα και το μυαλό στην υπερβολική πίεση;

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια δείχνει ότι ορισμένοι νευρώνες του εγκεφάλου καθορίζουν την αντίσταση ή την επιβάρυνση λόγω του στρες.

Μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται έσω προμετωπιαίος φλοιός (medial prefrontal cortex - mPFC) σχετίζεται άμεσα με τον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς και παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Για πολύ καιρό οι ερευνητές προσπαθούσαν να κατανοήσουν εάν η υπερδιέγερση του mPFC αποτελεί αιτία της κατάθλιψης ή οφείλεται σε κάποιο άλλο παράγοντα που δε συμβάλλει στην εκδήλωση της νόσου.

Προκειμένου να δοθεί μια αξιόπιστη απάντηση, πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια και εντοπίστηκαν οι συγκεκριμένοι νευρώνες που συνδέονται με την αντίδραση στο στρες.

Οι νευρώνες αυτοί δεν παρουσίαζαν έντονη δραστηριότητα στα ποντίκια που παρουσίαζαν σημαντική ανοχή στο στρες.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of Neuroscience υπογραμμίζει ότι η λειτουργία αυτών των νευρώνων είναι καθοριστική στην εκδήλωση της κατάθλιψης.

Μένει να αποδειχθεί εάν ο ίδιος μηχανισμός έχει αυτόν τον αντίκτυπο και στον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης:

Το στοματικό σεξ καταπολεμάει την κατάθλιψη!
Τα 7 σημάδια της κατάθλιψης στους νέους
Κάντε το online τεστ που εντοπίζει τα σημάδια της κατάθλιψης