ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η εγκυμοσύνη είναι... κολλητική!

Έχετε προσέξει ποτέ ότι πολλές γυναίκες που συνδέονται φιλικά για αρκετά χρόνια καταλήγουν να μένουν έγκυες περίπου την ίδια χρονική περίοδο; Αν νομίζατε ότι πρόκειται απλά για σύμπτωση κάνετε λάθος και μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Sociological Review, έρχεται να το αποδείξει επιστημονικά.

Η εγκυμοσύνη είναι... κολλητική!

Η έρευνα έδειξε ότι η επιθυμία των γυναικών να τεκνοποιήσουν πηγάζει όχι μόνο από τις ατομικές προτιμήσεις και τα τον χαρακτήρα της κάθε μίας, αλλά από την επιθυμία να είναι ισότιμα μέλη μιας στενά δεμένης παρέας.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Nicoletta Balbo, από το πανεπιστήμιο Brocconi στην Ιταλία σε συνεργασία με τον δρ Nicola Barban από το πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία εξέτασαν στοιχεία 1.700 Αμερικανίδων, από όταν ήταν 15 ετών έως το 30ό έτος της ηλικίας τους. Εστίασαν μόνο στις περιπτώσεις που αυτές οι γυναίκες είχαν μια ηθελημένη εγκυμοσύνη και όχι τυχαία. Σκοπός της έρευνας ήταν να προσδιοριστεί ο βαθμός που οι γυναίκες οι οποίες ήταν φίλες μεταξύ τους επηρέασαν η μία την άλλη ως προς την χρονική περίοδο που έμειναν έγκυες.

Η μέση ηλικία των γυναικών, την περίοδο που έμειναν έγκυες ήταν τα 27 έτη. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι μια γυναίκα μένει έγκυος περίπου 2 χρόνια κατά μέσο όρο μετά από μια στενή της φίλη.

Οι ερευνητές έδωσαν τρεις πιθανές εξηγήσεις ως προς το γιατί οι γυναίκες που είναι φίλες ή στον ίδιο κοινωνικό κύκλο μένουν έγκυες περίπου την ίδια περίοδο:

Πρώτον, οι άνθρωποι συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους φίλους τους. Όταν περιβάλλονται από φίλους που είναι νέοι γονείς τους κάνει να αισθάνονται πίεση για να αποκτήσουν και εκείνοι τα παιδιά.

Δεύτερον, οι φίλοι είναι μια σημαντική πηγή μάθησης. Το να γίνει ένας γονέας είναι μια ριζική αλλαγή. Με την παρατήρηση των φίλων που μόλις έγιναν γονείς, οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να εκπληρώσουν αυτόν το νέο ρόλο.

Τέλος, το να αποκτήσει μια γυναίκα παιδί ταυτόχρονα με κάποια φίλη της, τους δίνει την δυνατότητα, έστω και υποσυνείδητα να μοιραστούν την πίεση που συνεπάγεται η εγκυμοσύνη και ανατροφή ενός παιδιού.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως είστε έγκυος; Δείτε τα συμπτώματα! (Λίστα)

Η νέα ελπίδα για εγκυμοσύνη σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Γιατροί του Κόσμου: η λιτότητα στην Ελλάδα χτυπά ανελέητα έγκυες και παιδιά

Η άγνωστη και επικίνδυνη για τα παιδιά παρενέργεια της καισαρικής τομής