ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Υπεύθυνο για την απώλεια μνήμης το στρες

Τα αυξημένα επίπεδα της λεγόμενης «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλη) φαίνεται πως συνδέονται άμεσα με τη βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Υπεύθυνο για την απώλεια μνήμης το στρες

Η παραγωγή της κορτιζόλης είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού μας. Είναι μάλιστα απαραίτητη για την επιβίωσή μας, καθώς μας κρατά σε εγρήγορση απέναντι στον κίνδυνο και μας βοηθά να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις όποτε είναι αναγκαίο. Όταν τα επίπεδά της είναι φυσιολογικά, η κορτιζόλη δεν είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

Ωστόσο, όταν οι τιμές της κορτιζόλης παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα – λόγω χρόνιου άγχους, κατάθλιψης ή μακρόχρονων προβλημάτων – οι επιπτώσεις είναι σημαντικές για τον οργανισμό. Το ανοσοποιητικό αποδυναμώνεται και οι μυϊκοί και συνδετικοί ιστοί αλλά και οι ιστοί των οστών φθείρονται. Οι υπερβολικές ποσότητες κορτιζόλης συνδέονται επίσης με το επιπρόσθετο βάρος και την υπέρταση.

Τώρα, η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα καταδεικνύει μία ακόμη συνέπεια της ορμόνης, καθώς αποδείχθηκε πως επηρεάζει και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Οι δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια στο εργαστήριο έδειξαν ότι η ορμόνη συμβάλλει στη σταδιακή απώλεια συνάψεων στον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει και ρυθμίζει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Η επίδραση αυτή ήταν ισχυρότερη στα ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας.

Η σχετική μελέτη πρόκειται να δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience.