ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το στρες προκαλεί «κατακράτηση θερμίδων»

Γνωρίζουμε ότι το στρες μας χαλάει τον ύπνο και ρίχνει κατακόρυφα τη λίμπιντο. Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσαν όμως ότι επηρεάζει αρνητικά και το δείκτη της ζυγαριάς.

Το στρες προκαλεί «κατακράτηση θερμίδων»

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry δείχνει ότι καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες για ένα ολόκληρο 24ωρο μετά από ένα στρεσογόνο συμβάν.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ρώτησαν 58 υγιείς γυναίκες τι τους προκάλεσε στρες τις τελευταίες 24 ώρες και στη συνέχεια τους σέρβιραν ένα γεύμα με πολλά λιπαρά (αυγά, λουκάνικο γαλοπούλας, σάλτσα και μπισκότα). Το γεύμα αντιστοιχούσε συνολικά σε 930 θερμίδες και 60 γραμμάρια λιπαρών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη μεταβολική αντίδραση των γυναικών, δηλαδή πόσο γρήγορα κατανάλωνε ο οργανισμός τους τις θερμίδες και τα λιπαρά, κατά τις επόμενες 7 ώρες, σε κατάσταση πλήρους χαλάρωσης.

Οι γυναίκες που είχαν αντιμετωπίσει περισσότερο στρες την προηγούμενη ημέρα φάνηκε να καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια απ' όσες δεν είχαν καταπονηθεί ψυχολογικά. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες αυτές κατανάλωσαν 104 λιγότερες θερμίδες. Με το ρυθμό αυτό, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να πάρουν ως και 5 επιπλέον κιλά κάθε χρόνο, χωρίς να αλλάξουν καθόλου τις διατροφικές τους συνήθειες.

Οι γυναίκες που είχαν αντιμετωπίσει έντονο στρες κατανάλωναν λιγότερη ενέργεια μετά το γεύμα τους και παράλληλα παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα οξείδωσης του λίπους και υψηλότερα επίπεδα παραγωγής ινσουλίνης. Τα χαμηλά επίπεδα οξείδωσης έχουν σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση μεγαλύτερης ποσότητας λίπους, ενώ και η παραγωγή ινσουλίνης προωθεί τη συσσώρευσή του.

Διαβάστε επίσης:

Ο "ύπουλος" ρόλος του ψυχολογικού στρες στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου
Μειώστε το στρες με 25 λεπτά διαλογισμού την ημέρα
"Ένοχο" το στρες (και) στην απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης