ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η απρόσμενη "χείρα βοηθείας" για τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο δείχνει ότι η "εκφραστική θεραπεία" βοηθάει τις γυναίκες που ζουν με τον ιό HIV να αποκαλύπτουν, να αποδέχονται και να μοιράζονται την κατάσταση της υγείας τους με τρίτους και βελτιώνει την κοινωνική υποστήριξη και το αίσθημα ασφάλειας που λαμβάνουν από τα άτομα του περιβάλλοντός τους.

Η απρόσμενη "χείρα βοηθείας" για τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV

Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα, την βελτίωση της ψυχικής τους υγείας και -σύμφωνα με τους ερευνητές- συμβάλλει στην δραματική μείωση των θανάτων ατόμων με HIV, όχι εξαιτίας της καθεαυτής τους ασθένειας, αλλά λόγω κατάθλιψης και ψυχολογικών προβλημάτων που οδηγούν πολλά άτομα στην εξάρτηση από τα φάρμακα, στην βία και στην αυτοκτονία.

Η έρευνα βασίστηκε στο πρόγραμμα υποστήριξης ατόμων με τον ιό HIV, "The Medea Projects". Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εκδηλώνεται με την λεκτική επικοινωνία μεταξύ των ατόμων εντός μιας ομάδας εργασίας, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών του να ζει κανείς με τον ιό HIV. Είναι μια διαδικασία που είναι γνωστή ως "εκφραστική θεραπεία" και έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει τα οροθετικά άτομα να αντιμετωπίσουν, κυρίως ψυχολογικά, τις επιπτώσεις της ασθένειάς τους στην καθημερινότητά τους.

Στην συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 8 γυναίκες που είχαν τον ιό HIV και άλλες 9 γυναίκες που ήταν υγιείς. Οι ερευνητές τις έβαλαν να σχηματίσουν ένα ενιαίο γκρουπ εργασίας/υποστήριξης και τις 8 διαδοχικές συνεδρίες της ομάδας, τις παρακολούθησαν μέσα σε ένα θέατρο περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συνολικά.

Καμία από τις οροθετικές γυναίκες δεν είχε αποκαλύψει σε κανέναν πριν από το πείραμα αυτό, ότι ζούσε με τον ιό του HIV. Διαπιστώθηκε ότι μέχρι το τέλος των συνεδριών, όλες οι οροθετικές γυναίκες δημοσιοποίησαν το πρόβλημά τους και μίλησαν ανοιχτά για αυτό.

Οι επιστήμονες διέκριναν 5 ξεχωριστές κατηγορίες στις οποίες οι γυναίκες αυτές ένιωσαν μεγάλη βοήθεια από την "εκφραστική θεραπεία": αδελφότητα, κάθαρση, αυτο-αποδοχή, ασφαλέστερες και υγιέστερες σχέσεις και στο να επικοινωνούν το πρόβλημά τους χωρίς αναστολές.

Επίσης, οι μισές από τις 8 οροθετικές συμμετέχουσες ανέφεραν ότι διέκοψαν ή απέφυγαν σχέσεις με άντρες συντρόφους, που όχι μόνο δεν τις βοηθούσαν στο πρόβλημά τους, αλλά το επιδείνωναν, αφού, όπως είναι γνωστό τα ποσοστά συντροφικής βίας σε οροθετικές γυναίκες είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the Association of Nurses in AIDS Care.

Διαβάστε επίσης:

Κορυφαίοι ερευνητές για το AIDS ανάμεσα στα θύματα από την κατάρριψη του Boeing

Οι φορείς του AIDS ζουν πια σχεδόν όσο και οι άνθρωποι χωρίς HIV

Μειώθηκαν κατά 1,5 εκατομμύριο οι θάνατοι από AIDS

Με την ένταξη του πρώτου ασθενή ξεκινάει η μελέτη για επαναστατική θεραπεία του AIDS