ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γενετική κατά βάση η σχιζοφρένεια, υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα σε ασθενείς με σχιζοφρένεια καταδεικνύει ότι η ψυχική διαταραχή πηγάζει από περισσότερα από 100 γονίδια.

Γενετική κατά βάση η σχιζοφρένεια, υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Μερικά από αυτά ήταν ήδη γνωστό ότι συμβάλλουν στην εκδήλωση της σχιζοφρένειας, άλλα όμως πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω ώστε να αποσαφηνιστεί η ακριβής λειτουργία τους.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature επιβεβαιώνει ότι τα γονίδια που ρυθμίζουν τη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της σχιζοφρένειας. Ωστόσο, αντίστοιχο ρόλο φαίνεται πως παίζουν γονίδια που αφορούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και γονίδια που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Από τα υπεύθυνα γονίδια που εντοπίστηκαν, λίγα μόνο έχουν σαφή ρόλο στην εκδήλωση της ψυχικής διαταραχής. Ο ρόλος των υπολοίπων παραμένει άγνωστος και θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω.

Οι ερευνητές τονίζουν βέβαια ότι σκοπός δεν είναι να καταρτίσουν απλώς μια λίστα με τα γονίδια που συμβάλλουν στη σχιζοφρένεια, αλλά να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα αυτά για την εξεύρεση νέων θεραπειών.

Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η νέα μελέτη αφορούσαν σε 150.000 άτομα, εκ των οποίων 37.000 ήταν ασθενείς με σχιζοφρένεια. Οι ερευνητές αναζήτησαν ομοιότητες στο DNA των ατόμων αυτών, ώστε να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 108 γονίδια είναι αυτά που συμβάλλουν – περισσότερο ή λιγότερο – στην εκδήλωση της ψυχικής νόσου.