ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

«Η οδύνη του σώματος»: Ένα διαφορετικό συνέδριο Ψυχιατρικής

Η «οδύνη» του σώματος θα βρεθεί για πρώτη φορά στο επίκεντρο της ψυχιατρικής κοινότητας. Διακεκριμένοι επιστήμονες θα συναντηθούν στην Αθήνα το φθινόπωρο στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου ψυχανάλυσης με θέμα «Το Σώμα σε Κρίση» που συνδιοργανώνουν το γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris-Diderot και το Τμήμα Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και θα επιχειρήσουν έναν διάλογο μεταξύ ψυχανάλυσης και επιστημονικής ιατρικής με άξονα την ασθένεια.

«Η οδύνη του σώματος»: Ένα διαφορετικό συνέδριο Ψυχιατρικής

Η «οδύνη» του σώματος –και προφανώς της ψυχής- όπως την βιώνουν ασθενείς, πχ οι καρκινοπαθείς ή οι διαβητικοί, γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, παχύσαρκοι αλλά και άτομα με βουλιμία ή ανορεξία, άτομα που άλλαξαν φύλο, άτομα που «ντόπαραν» τα σώματά τους, είναι μερικές από τις περιπτώσεις που θα προσεγγίσουν και θα παρουσιάσουν οι ειδικοί.

«Η τεχνο-επιστημονική πρόοδος αυξάνει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών του σώματος. Ωστόσο οι προηγμένες ιατρικές πρακτικές επικεντρώνονται στις ασθένειες του σώματος, παρά στον ίδιον το ασθενή, εστιάζοντας στα επιμέρους όργανά του, αλλά κατακερματίζοντας την ενότητά του σώματος» επισημαίνουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους. «Σε αυτήν τη συγκυρία, μπορεί η ψυχανάλυση που είναι μία «θεραπεία» του ενικού και του υποκειμενικού στο πλαίσιο ενός διαλόγου με την επιστημονική ιατρική να δώσει κάποιες απαντήσεις για αυτό το σώμα σε κρίση; Μπορεί ο γιατρός και ο ψυχαναλυτής να συνοδεύσει ο ένας τον άλλον στο να «ακούσουν» ο καθένας από τη δική του μεριά την «οδύνη» του σώματος; » είναι τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις οι επιστήμονες.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν οι P.-L. Assoun, F. Benslama, Γ. Δημητριάδης, Λ. Κανελλοπούλου, C. Hoffmann, S. de Mijolla, A. Vanier, C. Vanier, F. Villa, M. Zafiropoulos καθώς και άλλοι ομιλητές και νέοι ερευνητές.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 7, 8 και 10 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης») και στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμη:

Έγγραφο Παπακώστα για τα δικαιώματα των ληπτών των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας