ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη οι ασθενείς με Πάρκινσον

Έπειτα από την αυτοκτονία του Ρόμπιν Γουίλιαμς την περασμένη Δευτέρα, γνωστοποιήθηκε από το κοντινό του περιβάλλον ότι ο δημοφιλής ηθοποιός έπασχε από κατάθλιψη αλλά βρισκόταν και στα πρώτα στάδια της νόσου Πάρκινσον.

Πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη οι ασθενείς με Πάρκινσον

Μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων, καταδεικνύοντας ότι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές είναι πολύ πιο συχνές στα άτομα που λαμβάνουν διάγνωση για τη νόσο Πάρκινσον, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης είναι περισσότερες για τους ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου Πάρκινσον και μάλιστα πολλές φορές η ψυχική νόσος δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο αντίκτυπος του Πάρκινσον στον εγκέφαλο μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μελέτησαν 426 ασθενείς που είχαν λάβει πρόσφατα διάγνωση για το Πάρκινσον και παρακολούθησαν την πορεία της ψυχικής τους υγείας για περίοδο δύο ετών.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, το 14% των ασθενών εκδήλωσε κατάθλιψη. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ομάδα των υγιών ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 6,6%.

Οι επακόλουθες εξετάσεις έδειξαν ότι η συχνότητα και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων είχαν ανοδικές τάσεις για τους ασθενείς με Πάρκινσον, ενώ διαπιστώθηκε το αντίθετο για την ομάδα των υγιών εθελοντών.

Στο ξεκίνημα της μελέτης, το 16% των ασθενών με Πάρκινσον λάμβανε φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε σε 25% δύο χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, πως το 65-72% των ασθενών που είχαν εκδηλώσει κατάθλιψη δε λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή.

Η ψυχολογική καταπόνηση του ατόμου λόγω της νευροεκφυλιστικής ασθένειας μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, όμως ο ίδιος ο εγκέφαλος επηρεάζεται σημαντικά από τη νόσο και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάθεση. Η κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη του Πάρκινσον, λόγω των μεταβολών στην ισορροπία των χημικών ουσιών του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης:

Ρόμπιν Γουίλιαμς: Ο ξαφνικός θάνατος και η μάχη με την κατάθλιψη
Αυξημένος ο κίνδυνος αυτοκτονίας για όσους έχουν υπνικές διαταραχές
Διάσημα πρόσωπα που πάσχουν από ψυχική νόσο