ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αιχμές Παπακώστα για την μη ολοκλήρωση της Μεταρρύθμισης εδώ και 3 δεκαετίες

Για τα θέματα λειτουργίας και δράσης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ενημερώθηκε την Τετάρτη από τον Διοικητή, Αργύρη Γκαμπέση, και την Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Νοσοκομείου, Σταυρούλα Γιαννούτσου η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας.

Αιχμές Παπακώστα για την μη ολοκλήρωση της Μεταρρύθμισης εδώ και 3 δεκαετίες

Η επίσκεψη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στο Νοσοκομείο και στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Κατά την επίσκεψή της, η Υφυπουργός Υγείας εξήγησε τους άξονες και το πλαίσιο της μεταρρύθμισης στον τομέα αυτό και παρουσίασε τον οδικό χάρτη αυτής της ευαίσθητης μεταρρύθμισης που έχει στον πυρήνα της τον άνθρωπο και κύριος στόχος της, όπως υπογράμμισε, είναι η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των χρηστών των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ενώ έθεσε και το ερώτημα γιατί στις τρεις δεκαετίας που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση με ικανούς ανθρώπινους και άφθονους οικονομικούς πόρους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Η Υφυπουργός επισκέφτηκε, επίσης, τις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη, που είναι μεγάλης δυναμικότητας, και όπως ενημερώθηκε από τον επικεφαλής του οργανισμού στη Β. Ελλάδα, Κώστα Γαζγαλίδη, αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται 300 περίπου άτομα χωρίς να υπάρχει λίστα αναμονής.

Παρόντες, κατά την επίσκεψη της Υφυπουργού, ήταν η επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ στη Β. Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Δημήτρης Σκαράγκας, η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Νούλα Τσιφτσόγλου, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Θόδωρος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου των γιατρών και εκπρόσωποι του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Την Υφυπουργό συνόδεψε στην επίσκεψή της, ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Νάνος. Συνεργάστηκε επίσης και με τους Διευθυντές των μονάδων Ψυχικής Υγείας.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η Κατερίνα Παπακώστα, τόνισε πως πεποίθησή της είναι ότι στον ευαίσθητο χώρο της Ψυχικής Υγείας ''πρέπει κανείς να βλέπει με τα μάτια της καρδιάς, γιατί το ουσιώδες δεν το βλέπει με τα μάτια'' όπως χαρακτηριστικά λέει και ο μικρός πρίγκιπας.

Διαβάστε ακόμη:

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Στις 25 Αυγούστου το πόρισμα για τις κλινικές του ΕΣΥ