ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα: Να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στην ψυχική υγεία

«Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη μεταρρύθμιση, καθώς έχει να κάνει κυρίως με το κοινωνικό στίγμα, το οποίο επικρεμόταν πάντα πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων εκείνων, οι οποίοι είναι ψυχικώς πάσχοντες. Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς μεν, αλλά και με στέρεα βήματα.

Παπακώστα: Να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στην ψυχική υγεία

Εμείς θέλουμε αφενός να αναχαιτίσουμε το κοινωνικό στίγμα που συνόδευε τους ψυχικά ασθενείς, να τους αποασυλοποιήσουμε, και το σημαντικότερο, να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία απέναντι στην ψυχική υγεία. Εντάξαμε την ψυχική υγεία στα νοσοκομεία, για να μπορεί κάποιος απενοχοποιημένα να λάβει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως θα προσέφευγε για οποιαδήποτε πάθηση, χωρίς κοινωνικό στιγματισμό».

Τα παραπάνω επεσήμανε η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα Σιδηροπούλου, μιλώντας την Τρίτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Τώρα» της Άννας Μπουσδούκου, σημειώνοντας, ότι «οφείλουμε να δώσουμε ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Για το προσωπικό της ψυχικής υγείας, η υφυπουργός, τόνισε:

«Θα αξιοποιηθεί πλήρως το υπάρχον προσωπικό, το οποίο είναι εξειδικευμένο, διαθέτει την εμπειρία πάνω στο αντικείμενο του και συνεπώς, μας είναι απαραίτητο. Επιπλέον, αιτηθήκαμε για πρόσθετο προσωπικό και αναμένουμε την έγκριση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από την αποτύπωση των αναγκών μας εκτιμάται ότι περίπου 1300 εργαζόμενοι επιπλέον, είναι απαραίτητοι για να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση».

Για το θέμα των πλαστών δικαιολογητικών στον χώρο της Υγείας ανέφερε:

Γίνεται έλεγχος σε όλη την πυραμίδα των εργαζομένων στην υγεία, στους Διοικητές, στους ιατρούς, στους νοσηλευτές, στους διοικητικούς.

Για την ανεργία των ιατρών τόνισε:

Έχουμε εξαγγείλει, ήδη, από τις 30 Ιουνίου, 2950 προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ιατρών. Έτσι, με τη στελέχωση των μονάδων των νοσοκομείων, θα δοθεί και η ευκαιρία στους ειδικευόμενους να πάρουν εκπαίδευση μέσα στα νοσοκομεία. Ασφαλώς υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις ιατρών που δε θέλουν να μπουν κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Υγείας. Όπως και να έχει, έχουμε και αιτήματα και από γειτονικές χώρες, οι οποίες γνωρίζοντας το πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των ελλήνων ιατρών, τους προσκαλούν. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να εξετάσουμε σε διμερές επίπεδο, πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το στελεχιακό μας δυναμικό.

Διαβάστε ακόμη:

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Ολοκληρώνεται το πόρισμα